Financial bij de Rijksoverheid? I love it!

Financial bij de overheid? Ben je dan serieus de hele dag met getallen bezig?’ Dit soort vragen kreeg ik veel tijdens de studentendagen op het ministerie van Financiën. De meeste (bijna) afgestudeerden die geïnteresseerd zijn in een baan binnen de Rijksoverheid, haken af door de term ‘financial’. Ik snap eerlijk gezegd niet waarom. In mijn eerste blog wil ik laten zien hoe leuk het kan zijn als Financial Trainee.

Het verhaal achter de getallen

Iets meer dan een jaar geleden solliciteerde ik voor het Financial Traineeship. Ik weet nog hoe blij ik was toen ik hoorde dat ik was aangenomen. Ik dacht: ‘Wauw! Mijn eerste echte baan en dan nog wel op het ministerie van Financiën!’ Ik was echt super enthousiast! Tot op de dag dat ik begon had ik het idee dat ik vooral zou meelopen en meekijken met anderen. Als trainee verwachtte ik niet dat ik gelijk allerlei verantwoordelijkheden zou krijgen, maar niets is minder waar. Eigenlijk word je helemaal niet als trainee gezien en dat is ook een van de leuke dingen van het Financial Traineeship. Je krijgt vanaf het begin verantwoordelijkheden en je draait gewoon mee als alle andere medewerkers. Daar leer je toch het beste van. Qua werkzaamheden ben ik natuurlijk wel bezig met cijfertjes, maar het gaat vooral om het verhaal achter de getallen. Voor mij werd het traineeship nog leuker toen ik mijn werkzaamheden kon combineren met een van mijn hobby's.

Passie voor auto’s

Iedereen in mijn omgeving kent mijn grote passie voor auto’s. Van kleins af aan ben ik met auto’s bezig geweest en ik droomde vroeger zelfs van mijn eigen autobedrijf. Voordat ik startte aan het Financial Traineeship (inmiddels al 9 maanden geleden) had ik nooit durven te dromen dat ik me tijdens mijn werkzaamheden als trainee ook nog met auto’s zou bezig houden. Vanuit mijn afdeling kreeg ik als opdracht om me bezig te houden met een business case over dienstauto’s binnen het Rijk. De werkbezoeken die ik hiervoor heb gebracht aan Domeinen Roerende Zaken (DRZ) zullen mij als autoliefhebber altijd bijblijven. Ik was al enthousiast over mijn opdracht, maar mijn enthousiasme werd alleen maar meer toen ik zag wat voor wagens er stonden bij DRZ.

Domein Roerende Zaken

Ik ben in mijn leven wel vaker bijzondere auto’s tegengekomen, maar hoe vaak zie je nou een Lamborghini? Of een in goud gewrapte Mercedes CLS 63 AMG? Ook de Aston Martin mocht er zijn. Jammer genoeg heb ik geen foto van de Bentley’s en Rolls Royce die ik ook nog heb gezien. Dit zijn natuurlijk geen dienstauto’s, maar het feit alleen al dat ik iets doe voor een organisatie (Domein Roerende Zaken) die dit soort auto’s veilt geeft mij een kick.

Business case

Zo leuk kan het Financial Traineeship zijn en zo serieus word je dus genomen als Financial Trainee. De business case die ik behandel is 'financial', maar absoluut niet saai. Ik moet proberen in beeld te brengen wat de kosten zijn van het aanschaffen en leasen van dienstauto's. Tegen de mensen die twijfelen of ze moeten solliciteren voor het Financial Traineeship zou ik zeggen: 'Gewoon doen! Wie weet kom je net als ik een van je hobby's tegen.'

6 mei 2015

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon