Ministerie van Financiën

Het werk van het ministerie van Financiën gaat over meer dan cijfers en geld alleen. Het gaat over mensen zoals jij en ik. Mensen met verwachtingen, zorgen, vragen, dromen en plannen. We rekenen bijvoorbeeld allemaal op financiering voor goede zorg en goed onderwijs. Op duidelijkheid over belastingtarieven en op betrouwbare banken en verzekeraars, in Nederland en daarbuiten. En we rekenen allemaal op duidelijkheid over exportregels en wat we wel en niet mee mogen nemen vanuit de vakantiebestemming.

Wie werken er bij het ministerie van Financiën

Wie werken er bij het ministerie van Financiën en wat doen zij elke dag? Danilo vertelt in onderstaande video over zijn werk als gedragswetenschapper en waarom hij het bij Financiën naar zijn zin heeft. Bekijk ook het volledige interview met Danilo

Het ministerie van Financiën, zijn dat niet veel grijze mannen in grijze pakken? Klopt dat stigma of is dat nergens op gebaseerd? Wel grappig dat je dat zegt. Ik was aan het basketballen een tijdje terug. Daar was toevallig ook een meisje van 18 aan het basketballen. Toen vroeg ze: 'Wat doe jij'? Ik zei: 'Ik werk voor het ministerie van Financiën.' Toen zei ze: 'Boring.' Gewoon uit het niets. -Oké, bedankt. Ja, dat is wel een beetje het beeld dat er is. Het is veel dynamischer dan ik had verwacht. Als iets naar de Kamer moet, is het ook best wel snel en wat deadlines. Dus echt veel dynamischer dan ik had verwacht. Ik vind ook de collega's heel fijn. Iedereen is heel benaderbaar, heel betrokken. Je hebt impact, je kan jezelf ontwikkelen. Je ziet je werk soms in de krant, je hebt ruimte voor opleidingen. Er wordt meegedacht over hoe jij je wilt ontwikkelen. Op meerdere vakken, dus inhoudelijk en met de collega's. Wil je meer weten over mijn werk bij het ministerie van Financiën? Kijk of luister naar de podcast. Het Rijkswapen van Ministerie van Financiën. Beeldtekst: bekijk het volledige interview op werkenvoornederland punt NL slash fin

Over ons

Het ministerie van Financiën luistert naar wat er speelt in de samenleving van vandaag en heeft aandacht voor hoe Nederlanders hun toekomst zien. Met die kennis en inzichten leggen we samen met andere ministeries en binnen ons internationale netwerk de juiste verbindingen en brengen we Nederland verder.

Lees meer over ons

Werken bij het ministerie van Financiën

Werk je graag in een omgeving midden in de politieke belangstelling? Wil je de mogelijkheden krijgen om je steeds te ontwikkelen en door te groeien? Dan pas je uitstekend bij het ministerie van Financiën.

Lees meer over werken bij het ministerie van Financiën

Werken aan een financieel gezond Nederland

Het ministerie van Financiën luistert naar wat er speelt in de samenleving van vandaag en heeft aandacht voor hoe Nederlanders hun toekomst zien. Met die kennis en inzichten leggen we samen met andere ministeries en binnen ons internationale netwerk de juiste verbindingen en brengen we Nederland verder.

We zorgen ervoor dat Nederland en onze economie klaar zijn voor de steeds sneller veranderende wereld van morgen. Op alle fronten. Dat gaat niet vanzelf. En natuurlijk is daar ook geld voor nodig. Dat geld brengen burgers en bedrijven via belastingen bijeen, en verdeelt de overheid over zaken die we als samenleving belangrijk vinden. Daarvoor moeten er keuzes worden gemaakt en worden ingegrepen als dat nodig is. Om ons land financieel gezond te houden, moet onze economie namelijk in balans blijven en tegelijk ook ruimte krijgen om te groeien.

Samen zorgen we ervoor dat er in Nederland kansen zijn voor welvaart en groei voor iedereen, vandaag, morgen en daarna. Samen werken we aan een financieel gezond Nederland. Onze kernwaarden: integer, deskundig, duidelijk, durf en samenwerken zijn leidend voor ons gedrag en geven ons een gezamenlijke taal, waarmee we onderling bespreekbaar maken wat we doen en hoe we dat doen.

Feiten en cijfers

In onderstaande infographic zie je de personele samenstelling van het ministerie ten opzichte van de gehele Rijksoverheid.

Feiten en cijfers: 1,4% van de rijksoverheid werkt bij Ministerie van Finaciën. 81,5% Van Ministerie van Finaciën werkt full time. De gemiddelde leeftijd van werknemers bij Ministerie van Finaciën t.o.v. de rijksoverheid is als volgt: 12,6% t.o.v. 6,2% is jonger dan 30 jaar. 40,2% t.o.v. 34,3% is 30 tot 45 jaar. 47,2 t.o.v. 59,5% is 45 jaar of ouder.

Organisatie-opbouw

Het ministerie van Financiën bestaat uit een kerndepartement met verschillende (staf)directies, directoraten-generaal en een aantal grote diensten en instellingen. Bijvoorbeeld de Belastingdienst, waar ook de Douane en de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) onder vallen, en de Auditdienst Rijk. Op Rijksoverheid.nl vind je het organogram van het ministerie en een overzicht van onze diensten en instellingen.

Kom meer te weten over de onderwerpen waar het ministerie van Financiën aan werkt.

Werk mee aan een financieel gezond Nederland

Werk je graag in een omgeving midden in de politieke belangstelling? Wil je de mogelijkheden krijgen om je steeds te ontwikkelen en door te groeien? Dan pas je uitstekend bij het ministerie van Financiën.

De lijnen zijn kort. Dat betekent dat ook starters snel met de politieke en ambtelijke top om de tafel zitten. Investeren in onze medewerkers vinden wij vanzelfsprekend. We willen dat iedereen zich thuis voelt bij het ministerie van Financiën en zichzelf volledig kan ontwikkelen. Want samen werken aan een financieel gezond Nederland is waar we voor staan. Dit doen we vanuit verschillende perspectieven, achtergronden en inzichten, omdat we geloven dat dit onze denkkracht vergroot. Iedereen is welkom ongeacht culturele achtergrond, leeftijd, arbeidsvermogen, gender of seksuele voorkeur. Met jouw unieke bijdrage spelen we beter in op de behoeften uit onze samenleving. Bekijk onze vacatures.

Arbeidsvoorwaarden

De Rijksoverheid heeft uitstekende arbeidsvoorwaarden. Het ministerie van Financiën hecht bovendien veel belang aan jouw ontwikkeling. Tijdens je werk treden ervaren collega’s op als coach of mentor. Daarnaast krijg je hulp in de vorm van allerlei individuele en collectieve opleidingsprogramma's. Zo blijf je binnen Financiën in beweging.

Stages bij het ministerie van Financiën

Ben je als student op zoek naar een uitdagende stage en werk je graag mee aan een financieel gezond Nederland? Dan is een stage bij het ministerie van Financiën een uitgelezen kans om jezelf te ontplooien. Bij Financiën staat persoonlijke ontwikkeling voorop en vragen we vanaf dag één om jouw mening. Het ministerie van Financiën biedt regelmatig stageplekken aan. Deze vind je onder onze vacatures hier op de website van Werken voor Nederland. Staat er op dit moment niets voor je tussen? Volg dan het ministerie van Financiën op LinkedIn. Zo zie je vacatures en evenementen op je tijdlijn verschijnen. Ook kan je via www.werkenvoornederland.nl een vacature alert instellen. Op deze manier ontvang jij een e-mail wanneer er vacatures online staan die bij jou passen.

Hoe stel je een alert in?

Om een vacature alert in te stellen, kun je je voorkeur voor vakgebied en/of werk-/denkniveau selecteren. Je ziet dan vanzelf een blauw vlak met 'Schrijf je in voor de vacaturemailing' verschijnen. Vul vervolgens je naam en e-mailadres in en meld je aan. Zo mis je geen enkele nieuwe vacature. Of maak direct een alert aan voor stages van Financiën.

Traineeships bij het ministerie van Financiën

Het ministerie van Financiën biedt jaarlijks ongeveer 60 plekken voor trainees aan. Zo doen wij mee aan het Rijkstraineeprogramma en kun je bij ons aan de slag door middel van programma’s zoals de Beroepsopleiding Financieel-Economisch Beleidsmedewerker (BoFEB), het Financial Traineeship of het programma voor startende economen bij de Generale Thesaurie.

Lees meer over de traineeships, stage- en afstudeermogelijkheden.

Na je vwo aan de slag bij de Auditdienst Rijk

Bij het ministerie van Financiën kun je direct na je vwo-examen aan de slag bij de Auditdienst Rijk. Dit doe je door te werken én te studeren aan Nijenrode University. Wil je aan de slag als audit trainee? Lees meer over het audit traineeship of neem contact op met het ministerie via [email protected].

Gerelateerde artikelen

Meer weten over werken bij Financiën?

Mail onze recruiters:

Bekijk ook andere organisaties

Bekijk alle rijksorganisaties
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon