Blog: Koffiedrinkende, luie, grijze muizen?

Tringg tringgg.’ ‘Tringg tringg.’ De bureaustoel van Anton draait langzaam richting het geluid. Nadat de telefoon 10 keer overgegaan is, pakt Anton de hoorn op. Na een kort gesprek gaapt hij een keer en legt de hoorn weer neer. Hij neemt een slok van zijn 5e kop koffie van de dag. Hij strijkt een keer door zijn grijze haren en leest verder in de halve meter hoge stapel stukken die als een toren op zijn bureau liggen. In gedachten denkt hij al aan de volgende maand. Nog 4 weken, dan mag hij met pensioen. Na een tijdje kijkt Anton op de klok. De kleine wijzer tikt net de IV aan. ‘Fijn, het is al tijd’, denkt Anton. Hij pakt zijn lange grijze jas van de kapstok en sloft de deur uit. Morgen weer een dag.

Verkeerd beeld

Vraag een willekeurige wo’er die economie of bedrijfskunde studeert zich in te beelden welke werkomgeving je bij de Rijksoverheid tegenkomt en hij zal ongeveer bovenstaand beeld schetsen. Een verouderde populatie ambtenaren, allen het type grijze muis, lui, koffiedrinkend en vooruitkijkend naar het pensioen. Ze zitten decennialang op dezelfde werkplaats en met een slakkengang werken ze grote stapels stukken door, die voor de gemiddelde Nederlander totaal oninteressant zijn. Niet bepaald het beeld van een inspirerende, dynamische organisatie.fokke-sukke

Als sneeuw voor de zon

Met deze insteek las ik de uitnodiging voor de studentendag van het ministerie van Financiën. Ondanks mijn vooroordelen heb ik me toch om één of andere reden ingeschreven voor deze inhousedag en werd ik toegelaten. Vrij sceptisch stapte ik een tijdje later in de Hofstad het gebouw op het Korte Voorhout 7 binnen. Het eerste wat me opviel was het licht dat het gebouw van alle kanten binnendrong. Dit stond ook symbool voor mijn houding; het scepticisme verdween die herfstdag als sneeuw voor de zon. In plaats van grijze muizen ontmoette ik jonge, ambitieuze mensen, die snel moeten reageren op de politieke situatie en die met hele interessante dingen bezig waren.

Gemiddelde leeftijd 30

Een half jaar later schreef ik me met overtuiging in voor het Financial Traineeship. Ik kwam door de selectie heen en startte bij het ministerie van Financiën, bij de Inspectie der Rijksfinanciën (IRF). Nu, zo’n 6 maanden later, herken ik het in de inleiding geschetste beeld nog steeds niet. De gemiddelde leeftijd op mijn IRF-sectie van 7 mensen ligt zo rond de 30, mijn collega’s zijn geen grijze muizen en ook zeker niet lui. Zelfs de koffieconsumptie valt mee, al ligt dat misschien meer aan de kwaliteit van de koffie uit de gratis automaten.

Cijfers

Overigens, als u alle getallen uit dit blog bij elkaar optelt, komt u ongeveer op mijn vermoedelijke pensioenleeftijd uit. Tja, Financial Trainees hebben een voorliefde voor cijfers, maar ook zeker voor het verhaal erachter. Herken je jezelf hierin? Meld je dan aan voor een dynamische, interessante baan!

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon