In opleiding bij Buitenlandse Zaken: een andere politieke context, taal en cultuur ervaren

Joost van Deutekom heeft 2 jaar geleden deelgenomen aan het opleidingstraject internationaal beleidsmedewerker bij Buitenlandse Zaken (IBBZ)  en werkt nu in Brussel bij de Nederlandse Vertegenwoordiging bij de EU. Lees over de motivatie van Joost om dit traject te volgen en welke eigenschappen hij belangrijk vindt voor een diplomaat.

Wat was jouw motivatie om deel te nemen aan de opleiding?

Bij Buitenlandse Zaken kun je blijven leren en jezelf uitdagen. Om de zoveel tijd kun je een compleet nieuwe omgeving opzoeken en ervaringen opdoen in een andere politieke context, taal en cultuur. Naast de opleiding zijn er veel kansen om je breed te blijven ontwikkelen. En het sprak me aan dat ik zo, als onderdeel van een grotere organisatie, kan bijdragen aan een maatschappelijk doel.

‘In Peking vertaalde ik voor mijn eerste baan opinieartikelen over Chinees buitenlands beleid.’

Welke loopbaanstappen heb je genomen?

Tijdens mijn studie politicologie kreeg ik steeds meer interesse in andere landen en internationale politiek. Tijdens een uitwisselingsjaar in Italië ging collegestof voor mij pas echt leven. Ik was daar tijdens de verkiezingen, kon vrij mijn pakket inrichten met allerlei aspecten over Italië en ik moest Italiaans leren. Dat beviel zo goed dat ik dacht: zo’n ervaring wil ik nog een keer. En zonder echt te weten waar ik aan begon, ging ik daarna naar Oxford en Peking voor een master Chinese Studies. In Peking vertaalde ik voor mijn eerste baan opinieartikelen over Chinees buitenlands beleid. Bij het ministerie van BZ heb ik na het opleidingstraject 2 jaar bij de directie Sub-Sahara Afrika gewerkt als beleidsmedewerker Zimbabwe, Tanzania en later Zuid-Afrika. Deze zomer ben ik gestart bij de Nederlandse vertegenwoordiging bij de Europese Unie in Brussel.

Welke eigenschappen vind jij belangrijk voor een diplomaat? 

Nieuwsgierigheid. Het helpt als je oprecht geïnteresseerd bent in hoe anderen naar de wereld kijken en waar iemand vandaan komt. Dat geldt in het buitenland maar natuurlijk ook in Nederland. Je moet met veel verschillende mensen een band op kunnen bouwen en kunnen samenwerken. Als onderdeel van een wereldwijd netwerk van ambassades is dat soms op grote afstand, ook buiten COVID19. Inlevingsvermogen is natuurlijk belangrijk. Maar tegelijkertijd kun je bij BZ in veel verschillende rollen werken en is er ruimte om iets te zoeken wat bij jou past.

‘Ik was als waarnemer bij de eerste verkiezingen in Zimbabwe na het vertrek van Mugabe en ik onderhandel nu over het EU-beleid voor Belarus.’

Hoe kijk je terug?

Ik ben natuurlijk nog niet zolang geleden begonnen, maar ik heb er absoluut geen spijt van. Ik heb dingen kunnen doen die ik anders nooit gedaan zou hebben. Ik was bijvoorbeeld als waarnemer bij de eerste verkiezingen in Zimbabwe na het vertrek van Mugabe, met de minister op bezoek in Zuid-Afrika en onderhandel nu over het EU-beleid voor Belarus. Het werk is gevarieerd, relevant en je leert over veel verschillende onderwerpen. Ik heb veel interessante mensen ontmoet, zoals mensenrechtenactivisten, (oppositie)politici, vakbonden, diplomaten van andere EU-landen, een hele leuke groep collega’s. Ik ben dan ook benieuwd wat er nog op mijn pad komt.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon