Starterspool Communicatie

Wil jij bij de Rijksoverheid aan de slag met communicatievraagstukken die maatschappelijk relevant zijn? En ben je een net-afgestudeerde mbo’er (niveau 4), hbo’er of wo’er met maximaal 2 jaar werkervaring? Onze Starterspool Communicatie is dé springplank voor aanstormende communicatietalenten.

‘De Starterspool voelt als een thuisbasis. Iedere starter heeft een andere werkplek en functie, maar we spreken elkaar tijdens maandelijkse trainingen, lunches en borrels. Zo kunnen we van elkaar leren, ervaringen uitwisselen en kennismaken met andere werkplekken bij de overheid. – Myrte Masselink, junior communicatieadviseur bij de NVWA’

Dit ga je doen

Als starter in de Starterspool Communicatie kom je terecht in een communicatiefunctie bij een communicatieafdeling binnen de Rijksoverheid. Dat kan een ministerie in Den Haag zijn, maar ook een uitvoeringsorganisatie in bijvoorbeeld Utrecht. Misschien wordt dit jouw plek:

 • Je maakt als grafisch vormgever bij het ministerie van Justitie en Veiligheid infographics en animaties voor de nieuwe Zedenwet, zodat de lastige inhoud van de wet voor iedereen te begrijpen is.
 • Je schrijft als communicatieadviseur bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit een communicatieplan voor de Afrikaanse varkenspest. Mocht deze ziekte naar Nederland overwaaien, dan kan er dankzij jouw inzet snel gecommuniceerd worden richting iedereen die er iets over moet weten.
 • Je adviseert als contentspecialist bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland over de teksten op een website over waterstof. Je zorgt ervoor dat de content voor ondernemers begrijpelijk en toegankelijk is.

Maar er is nog veel meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan de functie van adviseur interne en corporate communicatie, beeldredacteur, medewerker externe optredens of persvoorlichter. Welke kant je ook opgaat, je komt altijd te werken in een team en in een functie die past bij jouw opleidingsniveau. Ook werk je gegarandeerd aan onderwerpen die ons allemaal dagelijks aangaan, van verduurzaming tot goed onderwijs voor iedereen.

Dit krijg je van ons

 • Een 2-jarig contract voor 36 uur per week bij de Rijksoverheid. Tijdens deze 2 jaar blijf je in dezelfde functie en bij dezelfde organisatie werken.
 • Begeleiding vanuit de Starterspool. Naast de gezamenlijke introductieweek en de maandelijkse bijeenkomsten heb je gesprekken met de projectleider van de Starterspool. Samen kijken we naar jouw ontwikkelwensen en leerdoelen.
 • Een vaste mentor op je werkplek, met wie je alles kunt bespreken waar je tegen aanloopt in je werk.
 • Direct een goed salaris. Afhankelijk van je opleidingsniveau start je in trede 0 van Schaal 8, 9 of 10. Lees meer over de salarisschalen en overige arbeidsvoorwaarden van de Rijksoverheid.

Jouw opleiding en ontwikkeling

De introductieweek vormt het begin van je carrière bij de Rijksoverheid. Zo leer je meteen alle andere mensen uit de Starterspool kennen. En maak je kennis met overheidscommunicatie en de complexe omgeving van de Rijksoverheid. Daarna kom je elke maand 1 dagdeel met alle andere starters bij elkaar voor een kennismiddag. De ene keer staat er een vakinhoudelijk onderwerp op het programma. De andere keer besteden we aandacht aan persoonlijke vaardigheden zoals leren reflecteren of omgaan met weerstand. Ook is er tijd voor intervisie. Door veel te investeren in jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling, hopen we dat je na 2 jaar een zelfverzekerde en ervaren communicatieprofessional bent.

Wat neem jij mee

 • Je hebt een mbo 4-, hbo- of wo-diploma.
 • Tijdens je opleiding, stage en/of werkplek heb je ervaring opgedaan op het gebied van communicatie. Je hoeft dus niet per se een communicatieopleiding te hebben gevolgd.
 • Je bent maximaal 2 jaar geleden afgestudeerd (we checken dat op basis van je DUO-registratie).
 • Je bent natuurlijk op de hoogte van zaken die in onze maatschappij spelen, je voelt je daarbij betrokken. Dat kan je ons goed duidelijk maken, want we zijn vooral nieuwsgierig naar jouw drive om je in te zetten voor de maatschappij.
 • Je houdt net als wij van diversiteit. Het maakt de Rijksoverheid niet uit waar je bent geboren, waar je in gelooft en van wie je houdt. We zijn ervan overtuigd dat we juist door verschillende perspectieven, achtergronden, opleidingen en inzichten beter in staat zijn Nederland vooruit te helpen.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon