Zet je talenten in als financieel specialist bij de Rijksoverheid

Onderwijs. Wegen en dijken. Sociale voorzieningen. Gezondheidszorg. Politie. Het wordt allemaal betaald met belastinggeld. Als financieel specialist bij de Rijksoverheid draag je bij aan zaken die we als samenleving belangrijk vinden. Maatschappelijke en politieke ontwikkelingen maken je werk afwisselend. Je krijgt veel verantwoordelijkheid én vrijheid. Zet jij je bij ons in voor een financieel gezond Nederland? 

Of je nu ruime ervaring hebt of net wilt starten in het interessegebied financiën, de mogelijkheden zijn oneindig. Lees de verhalen, check de vacatures en kijk de video's. Of meld je gelijk aan voor updates met de interesseknop.

Het allerleukst in mijn werk vind ik, dat ondanks dat het financiële werk eigenlijk gegrond is in de begrotingscyclus het zo dynamisch is, dat je eigenlijk geen dag van tevoren weet hoe je dag eruitziet. De IND is een organisatie die onderdeel is van de migratieketen. Het is de Immigratie- en Naturalisatiedienst.Enerzijds focussen ze zich op asielzoekers en tegelijkertijd zet de IND zich in voor mensen die hier willen wonen, een Nederlander willen worden. Wat ik leuk vind aan mijn functie is dat eigenlijk daar de politieke waan van de dag soms kan zorgen voor wat reuring, dynamiek soms ook inefficiëntie in overwegingen omdat dat niet de meest optimale oplossing hoeft te zijn. Als de financiële middelen niet toereikend zijn dan is het een hele leuke taak om uit te zoeken: Wat is nou belangrijk? Waar zouden we op moeten focussen? Hoe kan je dat kwantificeren? en hoe zou je dan adviseren om te zorgen dat je zoveel mogelijk van die prioriteiten toch kan doen. En vooral het capaciteitsvraagstuk en die vertaling naar ja, toch hard de euro's daar mag ik een bijdrage aan leveren en dat vind ik heel leuk omdat je bij hele complexe modellen toch een concreet cijfer eraan moet plakken en daarmee dus ook van 'ramen' naar 'er een verhaal van maken' dat die twee dingen samenkomen. Ik heb een studie finance gedaan. Tot ik een keer een bijeenkomst had bij het ministerie van Financiën voor voor het financial traineeship ik was toen zo geënthousiasmeerd van het feit dat je én het geld kan doen, én het politiek-bestuurlijke en dat je toch een bijdrage kan leveren aan de maatschappij dat ik gesolliciteerd heb. En zo ben ik bij de Rijksoverheid beland. Ik heb bij meerdere ministeries mogen werken en uiteindelijk nu bij Justitie en Veiligheid. Je kan detacheren naar andere organisaties om daar een kijkje in de keuken te nemen en je verder te ontwikkelen. Op studiemogelijkheden zijn er opties en op persoonlijke ontwikkeling. En eigenlijk alles tezamen maakt dat ik met heel veel plezier bij JenV werk. Mijn bijdrage aan de samenleving is de combinatie tussen "Hoe zorg je ervoor dat belastinggeld op een doelmatige en efficiënte manier ingezet kan worden om alle politieke doelen te bereiken?" En ja, door je werk kan je er voor zorgen dat de rest in het land ook goed hun werk kunnen doen. Bijvoorbeeld als je hier kijkt naar de IND, de financiën eigenlijk de hele overkoepelende bedrijfsvoeringstak zorgt ervoor dat zij hun werk goed kunnen doen. Wat toch de kern is. Dat vind ik onwijs tof om daar een bijdrage aan te kunnen leveren!

Je bent je wel heel erg bewust van dat je werkt met belastinggeld. Maar doordat je bij de overheid werkt word je eigenlijk nog bewuster van welke dingen er juist weer met dat belastinggeld worden gedaan. Dat geld uiteindelijk maar een middel is om bepaalde doelen te bereiken die we met z'n allen belangrijk vinden. Ik ben Joram de Wit. Ik ben 34 jaar oud. Ik werk bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Op de directie financieel economische zaken. Wij maken impact doordat we de bedrijfsvoering binnen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat verbeteren. We zijn bezig met nieuwe ICT-projecten, maar ook het flexibiliseren van het personeelsbestand. Dus kijken van: kunnen we mensen flexibeler door de organisatie inzetten op plekken waar dat op dat moment nodig is? We werken ook heel veel samen met alle uitvoeringsorganisaties, toezichthouders. ACM, SodM, die bezig is met de versterking in Groningen. RVO, die nu de steunpakketten doet vanwege de coronamaatregelen. Eén van de dingen die het werken bij de Rijksoverheid wel heel leuk maakt... is dat je heel snel aan tafel zit bij de bestuurders of de bewindspersonen om jouw dossier toe te lichten... en te bespreken hoe daarmee verder te gaan. Ik ben het meest trots op dingen die je... waar je aan mee hebt gewerkt die je uiteindelijk terug ziet. Ik doe aan wielrennen en dan fiets ik hier heel vaak door het Westland - gisteravond nog. En dan fiets ik langs de Blankenburgverbinding waar ik tien jaar geleden nog een keer aan heb meegewerkt. En dat is dan toch... elke keer als je daar langs fietst denk je toch: leuk. Of als je daar met een maatje fietst waarmee je nog nooit hebt gefietst, dat je zegt: hier heb ik nog 's aan meegewerkt. Het hybride werken, ja, dat bevalt me heel goed. We zijn natuurlijk begonnen met vooral thuis werken. Je dochter om 8:00 uur naar de opvang brengen en om 8:30 dan start je je Teams-vergadering... en dan zit je gewoon thuis op zolder. En als we straks weer naar kantoor kunnen... ja, dan zijn alle vergaderruimtes hier uitgerust met schermen. Zodat je ook echt op kantoor kunt werken, maar ook mensen die dan thuis werken daar goed bij kan betrekken. Dus ik vind het een hele positieve ontwikkeling en ik ben er heel blij mee. Werken bij de overheid is ook heel afwisselend. En dat past ook wel bij mij: afwisseling, continu nieuwe dingen doen. Niet iedere jaar hetzelfde, ja, riedeltje afdraaien. Elke keer weer zoeken van: Niet per se alleen waar gaat het slecht maar ook kijken waar kan het nog een stapje beter. En hoe gaan we dat dan doen. En daar krijg je binnen de overheid gewoon heel veel ruimte voor om... daar voorstellen op te doen en daarmee aan de gang te gaan.

Financieel specialisten bij de Rijksoverheid vertellen

Ik werk als financieel specialist bij de Rijksoverheid

Wij zijn controleur van de begroting én fondsbeheerder ineen
Christel de Lange
Senior inspecteur bij de Inspectie der Rijksfinanciën (IRF)
Ministerie van Financiën

Studeerde wereldgodsdiensten en Hebreeuwse en Joodse studies. Ontdekte tijdens vrijwilligerswerk dat adviseren haar goed ligt. Werkte eerst als strategieconsultant.

Lees meer over Christel de Lange
Ik onderzoek bij operational audits zowel de harde als de zachte kant van projecten
Paul van Eersel
Senior operational auditor
Ministerie van Financiën

Studeerde technische bedrijfskunde met de master innovation management aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Lees meer over Paul van Eersel
Ik toets of SZW niet door het uitgavenplafond breekt
Tanja Koeckhoven
Junior inspecteur en begrotingscoördinator bij de Inspectie der Rijksfinanciën (IRF)
Ministerie van Financiën

Studeerde bestuurskunde in Leiden en werkte daarna even in de consultancy. Houdt van koken, lezen, wandelen en verdiept zich graag in wijn.

Lees meer over Tanja Koeckhoven
De Rijksbegroting vraagt veel schakelen en samenwerken
Prya Dewkinandan
Junior inspecteur bij de Inspectie der Rijksfinanciën (IRF)
Ministerie van Financiën

Studeerde economie en bedrijfseconomie in Utrecht en kon daarna meteen aan de slag bij de IRF. Is in haar vrije tijd vooral te vinden in de sportschool voor fitness, yoga en zumba.

Lees meer over Prya Dewkinandan
Vanaf dag 1 bouw je een waardevol netwerk van trainees op
Maurid Darwish
Financial Trainee
Ministerie van Financiën

Volgde na het gymnasium zijn jongensdroom en was een jaar officier in opleiding bij de Luchtmacht. Moest vanwege een blessure stoppen.

Lees meer over Maurid Darwish
Ik klom op van administratief medewerker tot controller
Rachida Belmoussa
Controller
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ging 25 jaar geleden na de meao aan de slag bij de Rijksoverheid. Klom op en rondde tijdens het werk een hbo-studie bedrijfseconomie af. Wandelt veel: minstens 10.

Lees meer over Rachida Belmoussa
Business control is meer dan controleren of we binnen budget blijven
Joram de Wit
Clustercoördinator Sturing
Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Begon zijn carrière als rijkstrainee. Houdt van reizen en wielrennen in binnen- en buitenland.

Lees meer over Joram de Wit
Ik adviseer over de financiële kant van een business case
Kim Aben
Coördinerend business controller
Belastingdienst

Woont samen met haar vriend en 3 dochters van 4 en 6 jaar oud. Houdt van crossfit, maar is in coronatijd vooral aan het wandelen en hardlopen. Kookt en leest graag.

Lees meer over Kim Aben
Blijven we binnen budget met onze onderzeeboten?
Ellen Bien
Hoofddirecteur Financiën en Control
Ministerie van Defensie

Studeerde bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam en rondde in Amerika, waar ze bij de Wereldbank werkte, een master International Relations af aan The Johns Hopkins Uni

Lees meer over Ellen Bien
Je moet duidelijk je standpunt kunnen verdedigen
Wouter Hogervorst
Coördinerend beleidsmedewerker bij directie AFEP
Ministerie van Financiën

Studeerde economie in Amsterdam en woont daar nog steeds. Werkte hiervoor op verschillende plekken in Den Haag. Gaat graag naar de film, leest veel en houdt van surfvakanties.

Lees meer over Wouter Hogervorst
Ik help de top om problemen in de toekomst te voorkomen
Ingje van Blitterswijk
Business controller
Rijkswaterstaat

Studeerde bestuurskunde in Nijmegen. Begon haar carrière bij de Rijksoverheid met een Financial Traineeship. Houdt van hardlopen, wandelen en varen op de Rijn.

Lees meer over Ingje van Blitterswijk
Ik vind het een eer dat ik de jaarrekening van een agentschap mag certificeren
Mustafa Perkgöz
Financieel auditor
Ministerie van Financiën

Studeerde accountancy op heao- en wo-niveau en deed de opleiding tot registeraccountant aan de Universiteit van Tilburg.

Lees meer over Mustafa Perkgöz
Ook hóe je een doel behaalt is belangrijk bij het Rijk
Xander Sinnige
Directiecontroller
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde heao bedrijfseconomie en werkte eerst als consultant in de private sector. Kwam via een opdracht binnen bij het Rijk en besloot over te stappen.

Lees meer over Xander Sinnige
Als concerncontroller overzie ik het financiële totaalbeeld van de IND
Aniek Nijhuis
Teammanager Concern
De Immigratie- en Naturalisatiedienst

Behaalde een master finance aan de Rijksuniversiteit Groningen en rondde tijdens haar werk bij de Rijksoverheid de postmaster finance en control (register controller) af aan de Era

Lees meer over Aniek Nijhuis
Ik klom op van postjongen naar controller
Ed de Voogd
Controller
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Werkt al 43 jaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Houdt van sportvissen, wandelen en fitness, wat hij voor corona zo’n 5 tot 6 keer per week deed. Is sinds 2 jaar opa.

Lees meer over Ed de Voogd
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon