Blog: Jaarrekeningcontroles zijn van maatschappelijke betekenis

Portretfoto van MItchell Luijs

Mitchell Luijs

Financial audittrainee - Auditdienst Rijk

De Auditdienst Rijk (ADR) is de interne onafhankelijke auditdienst van de Rijksoverheid en de auditautoriteit voor de Europese Commissie. Met onderzoek naar sturing, beheersing en verantwoording helpt de ADR de Rijksoverheid nog beter te functioneren. Waarom nu het accountancy vak? Ik ben al sinds jongs af aan gefascineerd door economische vakken en proces- en cijfermatig werk. Wat mij erg interesseert aan het vakgebied van een accountant is het totaalpakket van werkzaamheden die je uitvoert, het controleren en waar mogelijk adviseren bij opdrachtgevers hoe het eventueel beter kan en de snelle leercurve die je maakt. Elke dag is weer anders en je leert steeds nieuwe dingen bij op zowel cognitief en persoonlijk vlak.

Waarom de Auditdienst Rijk?

Elke jonge ambitieuze accountant twijfelt aan het begin waar en hoe zijn carrière te starten. Ik ook. Wat mij aanspreekt bij de ADR is de geïntegreerde samenwerking tussen auditdisciplines, de politieke werkomgeving waarin je werkzaam bent en de verantwoordelijkheid en rol die je mag dragen als financial audit trainee bij jaarrekeningcontroles. Ik werk voor zowel kleine als grote opdrachtgevers binnen het rijk. Mijn voorkeur gaat uit naar het uitvoeren van controles in het baten/lasten segment. Voor onder andere de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en Financiële Markten (FM) heb ik jaarrekeningcontroles mogen uitvoeren.

Gevarieerd werkpakket en werkomgeving

Medewerkers van de ADR werken verspreid over alle ministeries en bijbehorende agentschappen, van Den Haag tot Apeldoorn en van Groningen tot Heerlen. Het gevarieerde werkpakket en de verschillende werkterreinen en –omgeving van de ministeries zorgen voor veel afwisseling, ontwikkeling en uitdaging in het werk. Iets wat ik als ambitieuze registeraccountant in opleiding heel belangrijk vind!

Organisaties verbeteren en maatschappelijk bijdrage leveren

Ik merk dat je als accountant bij de ADR echt impact kan hebben om met organisaties verbeterslagen te maken op gebied van bijvoorbeeld processen en risicomanagement. De jaarrekeningcontroles die je bij ADR uitvoert zijn van een aanzienlijke maatschappelijke betekenis. Deze hebben immers betrekking op de besteding van het belastinggeld. Wij controleren of belastinggelden door de ministeries en bijbehorende agentschappen besteedt worden voor het doel waarvoor ze bestemd zijn. Een professioneel kritische instelling van de accountant is hierbij noodzakelijk, zeker als er moeilijke gesprekken met organisaties gevoerd moeten worden.

Het financial audittraineeship

Ik ben binnengekomen als (afstudeer-) stagiair bij de ADR. Dat beviel mij zo goed dat ik ben ingestapt in het financial audittraineeship in combinatie met de (Pre-) Master Accountancy op de Nyenrode Business Universiteit. Het werk-/leertraject dat de ADR aanbiedt in de vorm van het financial audittraineeship vind ik erg prettig. Het leidt je op tot een volwaardig professional. Ik werk vier dagen in de week en op vrijdag zit ik op de Nyenrode Business Universiteit. Voor mij een ideale combinatie om theorie en praktijk te combineren. Als financial audittrainee word je intensief begeleid. Naast cognitieve vorming is er ook veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en communicatieve vaardigheden. In de samenwerking met ADR-collega’s merk ik dat trainees worden gewaardeerd en worden uitgedaagd om hun kritische en frisse blik te delen op de uitvoering van jaarrekeningcontroles.

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon