Mitchell Luijs

Als accountant laat je zien dat geld op verantwoorde wijze wordt besteed
Portretfoto van MItchell Luijs

Mitchell Luijs
Financial audittrainee
Auditdienst Rijk

Studeerde hbo-accountancy en volgt op dit moment de Master Accountancy op de Nyenrode Business University. Liep tijdens zijn hbo-studie stage bij de Auditdienst Rijk en schreef er ook zijn afstudeerscriptie. Woont met zijn vriendin in Rijswijk. Doet aan hardlopen en fitness.

Mitchell Luijs is financial audittrainee bij de Auditdienst Rijk: de interne onafhankelijke auditdienst van de Rijksoverheid en de auditautoriteit voor de Europese Commissie. In het financial audit traineeship werk je in 2 jaar voor verschillende ministeries en bijbehorende agentschappen. Per week gaat Mitchell, net zoals andere trainees, 1 dag naar Nyenrode, waar hij studeert voor registeraccountant (RA).


Politieke omgeving

‘Veel jongeren zoals ik twijfelen: ga ik voor een commerciële werkgever of voor de publieke zaak? Ik kies voor de ADR vanwege de geïntegreerde samenwerking tussen auditdisciplines en de politieke werkomgeving. Bij jaarrekeningcontroles krijg ik een belangrijke rol. Bij een private partij begin je meestal met het controleren van de minder leuke jaarrekeningposten. Bij de ADR mag ik vanaf het begin de moeilijkere jaarrekeningposten oppakken. Die verantwoordelijkheid draagt bij aan mijn ontwikkeling. Gesprekken met het management? Ik ga gewoon mee en mag het woord voeren.

2 boekhoudstelsels

Als accountant geef je de zekerheid aan de maatschappij dat belastinggeld verantwoordelijk wordt besteed. Ik begon als financial audittrainee bij de Dienst Justitiële Inrichtingen. Dat is 1 van de grootste baten/ lasten diensten van de Rijksoverheid, waar je gevangenissen controleert. Toch even een hele andere business. De kerndepartementen van ministeries zijn gebaseerd op het kasverplichtingenstelsel. Heel interessant, want zo leer ik 2 boekhoudstelsels beter beheersen. Ook deed ik de jaarrekeningcontrole bij onder meer het Nederlands Forensisch Instituut en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Werken en leren

Het voordeel van de combinatie werken en leren is dat ik me enorm snel ontwikkel en theorie vrijwel direct in de praktijk kan brengen. Ook op persoonlijk vlak ontwikkel ik me. Trainees volgen onder andere een traject persoonlijk leiderschap. Ondanks de hectiek van het vak, doe ik nog genoeg leuke dingen naast mijn baan. De combinatie kan zwaar zijn, vooral in het drukke seizoen, van januari tot maart ongeveer. Maar als je het accountancyvak echt leuk vindt, kom je er wel.’

Ik werk voor Nederland

Bij de ADR word je uitgedaagd om creatief na te denken over je werk

Roos Kalker

Auditmanager
Auditdienst Rijk

Het Rijk als onderzoeksobject is gewoon heel interessant

Gerben Korevaar

Operational Auditor
Auditdienst Rijk

Ik toets of het digitale fundament van de Rijksoverheid stevig is

Victoria van der Mark

IT-auditmanager
Auditdienst Rijk

Het vergt lef van de gevestigde orde om etnisch talent in een sleutelpositie te brengen

Avinash Nandram

Projectleider/registeraccountant
Auditdienst Rijk

Ik zie erop toe dat er juist met het belastinggeld van de burger wordt omgegaan

Yalda Jami

Financial auditor Auditdienst Rijk
Auditdienst Rijk

Met data-analyse sla ik een brug tussen IT en accountancy

Dave van Roon

Data-analist Auditdienst Rijk
Auditdienst Rijk

De IT-auditor is niet meer weg te denken uit een moderne controleaanpak

Michelle Kroon-Bakker

Auditmanager IT-audit
Auditdienst Rijk

Ik ben altijd eerlijk, dat kan confronterend zijn

Oussama Bekkaoui

Senior financieel auditor
Auditdienst Rijk

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon