Ontdek jouw toekomst in ICT bij OCW

IT-, IV- of dataspecialist, ontdek jouw toekomst bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Met dienstonderdelen door heel Nederland, is er altijd wel een interessante werkplek bij jou in de buurt. Van DUO in Groningen tot het Nationaal Archief in Den Haag. En van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort tot de Inspectie van het Onderwijs in Utrecht.

Lees, zie en hoor meer over onze enthousiaste i-professionals. Zij vertellen je graag aan welke (maatschappelijke) opgave zij dagelijks werken en op welke manier zij impact maken met hun werk. Dus werk jij als IT-, IV- of dataspecialist en ben jij je aan het oriënteren op een nieuwe baan? Kijk dan gauw verder, want wellicht is een van onze vacatures jou op het lijf geschreven.

Hier werken onze i-professionals aan

Portret van Luke, AI specialist bij het ministerie van OCW

‘Met mijn interesse in geschiedenis en achtergrond als AI specialist zie ik zoveel leuke uitdagingen bij het Nationaal Archief.’ ~ Luke, AI specialist

Portret van Remke, Product Owner bij het ministerie van OCW

‘Mede dankzij mij is overheidsinformatie over 100 jaar nog steeds toegankelijk.’ ~ Remke, Product Owner

Vera werkt als i-professional bij het ministerie van OCW

‘Ik vind het fijn om om bij te dragen aan een betere maatschappij, een beter Nederland of in mijn geval, beter onderwijs.’ ~ Vera, Fullstack Java Developer

Werken als i-professional bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

‘Mijn achtergrond in geschiedenis komt in mijn rol heel mooi samen met belangrijke erfgoeddata en interessante ICT toepassingen.’ ~ Ruben, informatiemanager

Onze professionals in beeld

Van HR adviseur naar Fullstack Java Developer. Bij OCW is dat mogelijk. Vera werkt al een aantal jaar bij de Inspectie van het Onderwijs en laat je haar werkplek zien. Ze vertelt ook meer over de (door)groeimogelijkheden bij OCW.

In deze video van het OCW, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, stelt een medewerker zich voor. ♪ LICHT OPZWEPENDE PIANOMUZIEK ♪ Inspectie van het Onderwijs, Utrecht. Een vrouw loopt het gebouw binnen. VERA WESTRA, FULLSTACK JAVA DEVELOPER: 'Hoi, ik ben Vera en ik werk hier bij de Inspectie van het Onderwijs, onderdeel van OCW. Ga je mee?' ♪ LICHT OPZWEPENDE PIANOMUZIEK ♪ Vera scant haar pas, loopt door de draaideur en neemt de lift op weg naar haar werkplek. VERA: 'Welkom op m'n werkplek. Ik werk hier als Fullstack Java-ontwikkelaar sinds kort. Ik was toe aan een nieuwe stap in mijn carrière. Toen heb ik een gesprek gehad met een loopbaanadviseur en die raadde aan om stage te lopen bij de ICT-afdeling van de Inspectie. Daar heb ik meegekeken met de ontwikkelaar en toen ik dat zag, dacht ik: Dat lijkt me ook wel heel leuk om te leren.' MAN DIE ZIT: 'We gaan het doen zoals we het vroeger ook altijd deden. Wat heb je gedaan, waar ben je mee bezig, waar loop je tegenaan?' VERA: 'De reden dat ik bij de Inspectie werk, of bij de overheid eigenlijk, is dat ik het wel fijn vind om aan het einde van de dag het gevoel te hebben dat m'n werk bijgedragen heeft aan iets, aan een betere maatschappij, een beter Nederland of in dit geval effectief toezicht voor beter onderwijs.' MAN MET BEIGE OVERHEMD: 'Wie gaat er mee koffie halen?' VERA: 'Ja, goed idee.' MAN DIE ZIT: 'Great.' ERIK SANDERS, AFDELINGSHOOFD ICT: 'Als Inspectie staan we natuurlijk voor goed onderwijs voor elk kind. Zo kijken we ook naar onze eigen mensen. Dus we geven ook heel veel ruimte om je te ontwikkelen. In die zin ben ik ook heel erg blij met Vera, die zich binnen mijn afdeling gaat ontwikkelen tot Fullstack Java-ontwikkelaar.' VERA: 'Lijkt het je nou leuk om ook bij de Inspectie te komen werken? Bekijk dan onze vacatures. Bloopers. VERA: 'Ik werk hier als...' (GELACH) VERA: 'Wat was het nou?' ♪ AFSLUITENDE MUZIEK ♪ Beeldtekst: Logo Rijksoverheid. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Bij OCW krijg je meer dan alleen een baan. Kijk voor alle vacatures op werkenbijocw.nl. Een productie van het Samenwerkingsprogramma OCW ICT-abreidsmarkt, ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ©2023.

Zijn achtergrond in geschiedenis komt Ruben goed van pas als informatiemanager. Zo draagt hij bij aan belangrijke metadata van de kunstcollectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Hierdoor worden collecties beter vindbaar voor burgers en onderzoekers. 

In deze video van het OCW, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, stelt een medewerker van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zich voor. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort) ♪ RUSTIGE VROLIJKE BEAT ♪ MAN: 'Welkom bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, onderdeel van OCW. Ik ben Ruben Schalk en ik werk hier als Informatiemanager. Ik laat je m'n werkplek zien. Kom je mee?' (Ruben neemt de roltrap naar boven en loopt naar zijn werkplek) ♪ RUSTIGE VROLIJKE BEAT ♪ RUBEN: 'Als Informatiemanager werken we aan het beter vindbaar maken van erfgoeddata. We werken bijvoorbeeld aan infrastructuur, waardoor collecties, zoals kunstcollecties beter toegankelijk worden. Ook werken we aan het verrijken, verbeteren en standaardiseren van metadata. Hierdoor worden collecties beter vindbaar voor burgers en ook voor onderzoekers. In deze functie komt mijn achtergrond vanuit de geschiedenis heel mooi samen met mooie, interessante erfgoeddata en interessante ICT-toepassingen. Weet je wat? Ik laat het je zien door te gaan kijken naar een van de objecten uit onze kunstcollectie.' (Ruben neemt de lift naar de begane grond) ♪ RUSTIGE VROLIJKE BEAT ♪ VROUW: 'Ik ben Hanna Pennock. Ik werk bij de Rijksdienst als Adviseur Koloniale Collecties. We hebben hier een groot deel van de rijkscollectie. En deze twee bustes uit Indonesië maken deel uit van de collectie. En het is voor ons belangrijk dat mensen als Ruben de metadata bij deze objecten toegankelijk maakt, openzet voor mensen in Nederland voor verder onderzoek, maar ook voor mensen in Indonesië om meer te weten te komen over deze twee objecten.' (Ruben staat buiten en kijkt uit over Amersfoort) RUBEN: 'Wil je nou ook een baan waar je kunt werken met zulk fantastisch uitzicht of thuis, dat is ook geen probleem, en waar elke dag weer anders is? Ik ga bijvoorbeeld vaak langs bij musea om te praten met conservatoren over een collectie en de data die ze daarbij hebben. Kom dan werken bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.' (Bloopers) RUBEN: 'Ik laat het je gewoon zien door te gaan kijken naar een van de objecten uit...(GELACH) Dat is niet goed.' ♪ RUSTIGE VROLIJKE BEAT ♪ Beeldtekst: Bekijk alle vacatures op werkenbijocw.nl.

Remke werkt als Product Owner bij het Nationaal Archief in Den Haag. Samen met haar collega Luke, AI Developer, werkt ze aan een groot digitaliseringsproject. Ze zetten artificial intelligence op een innovatieve manier in om het archief duurzaam toegankelijk te houden. Nu en in de toekomst.

In deze video van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stellen twee medewerkers van het Nationaal Archief zich voor. ♪ RUSTIGE VROLIJKE BEAT ♪ Beeldtekst: Nationaal Archief, Den Haag. (Een medewerker loopt het Nationaal Archief binnen) REMKE VERDEGEM, PRODUCT OWNER: 'Hé, ik ben Remke. Welkom bij het Nationaal Archief in Den Haag. Ik werk hier als Product Owner van het team Overheid en Archief.' ♪ RUSTIGE VROLIJKE BEAT ♪ (Remke loopt door de gangen van het gebouw) REMKE: 'Het Nationaal Archief is verantwoordelijk voor het duurzaam toegankelijk maken en toegankelijk houden van belangrijke archieven van de Rijksoverheid. Daar hebben we best wel veel ervaring als het gaat om papieren archief, maar de uitdaging ligt vooral bij digitaal archief. Met het gedigitaliseerde archief doen we hele leuke dingen. Vooral omdat het vaak gaat om oude stukken, bijvoorbeeld van de VOC. Die kan niet iedereen lezen. We hebben een AI-tool in ontwikkeling waarmee we oude handschriften voor leken toegankelijk kunnen maken.' LUKE PETERS, AI DEVELOPER: 'Ik ben Luke. Ik ben de nieuwe AI-developer in het team van Remke. Daar werk ik aan de AI-tooling om transcriberen mogelijk te maken. Hier heb je een voorbeeldscan in het archief. Eigenlijk willen we zorgen dat de tekst hieruit wordt gehaald en kunnen bepalen waar de tekst precies staat door deze lijnen toe te voegen. Vervolgens kan je dat opknippen in kleine tekstregio's die dan weer in het model kunnen worden gestopt.' REMKE: 'Een van de archieven waar wij mee aan de slag gaan, is het CABR: Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging. Dat is een archief gevormd net na de Tweede Wereldoorlog. Dat is ons meest geraadpleegde archief. Wat ik zo leuk vind, is dat we een bijdrage leveren aan het duurzaam toegankelijk houden van overheidsinformatie, zodat die over 50 of 100 jaar nog steeds duurzaam toegankelijk is.' LUKE: 'Wat ik zo interessant vind, is dat ik altijd al geïnteresseerd ben in geschiedenis. Met mijn achtergrond als AI-specialist zijn er heel veel uitdagingen waar je mee aan de slag kan. Wil je ook meehelpen met deze uitdagingen? Kom dan vooral solliciteren bij het Nationaal Archief in Den Haag.' ♪ RUSTIGE VROLIJKE BEAT ♪ Beeldtekst: Logo Rijksoverheid. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Bij OCW krijg je meer dan alleen een baan. Kijk voor alle vacatures op werkenbijocw.nl.

André en Laili zijn specialisten informatievoorziening en informatiebeveiliging en werken bij het bestuursdepartement van OCW in Den Haag. Ze beveiligen informatie en systemen voor OCW en daarmee ook voor de burger, die gebruik maakt van deze systemen. Hun afdeling zit midden in een digitale transformatie en dat maakt hun werk extra boeiend.

In deze video van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap komen twee medewerkers van het bestuursdepartement van OCW aan het woord. Locatie: Hoftoren, Den Haag. ♪ LICHT OPZWEPENDE MUZIEK ♪ ANDRE SMULDERS, SENIOR ADVISEUR SECURITY: 'Hoi, ik ben André. Welkom bij OCW. Loop je mee?' ♪ LICHT OPZWEPENDE MUZIEK ♪ (Andre loopt door de gangen van het gebouw en neemt de lift naar boven. Hij gaat zitten bij het raam. Naast hem zit Laili, compliance adviseur ICT) ANDRE SMULDERS: 'Welkom hier boven bij OCW, met achtergrond Den Haag. Ik ben senior adviseur bij de CIO en de CISO. Dat zijn de twee offices die zich bezighouden met informatievoorziening en informatiebeveiliging bij het kerndepartement op strategisch niveau.' LAILI, COMPLIANCE ADVISEUR ICT: 'Ik hou me bezig met informatiebeveiligingsvraagstukken en ethische vraagstukken die daarmee gepaard gaan, waaronder op het cloudbeleid waarmee we nu bezig zijn. Ik beweeg me binnen het strategische en operationele speelveld daarin, met als doel te werken aan een veiligere, transparante en effectieve digitale toekomst voor OCW.' (Laili zit op haar werkplek en Andre komt binnenlopen om op zijn werkplek te gaan zitten) ANDRE SMULDERS: 'Goedemorgen.' LAILI: 'Goedemorgen.' ANDRE SMULDERS: 'Welkom op m'n werkplek bij OCW. Mijn motivatie om bij OCW te werkeN, is dat wij hele belangrijke informatie die van belang is voor Nederland beveiligen. LAILI: 'OCW is een plek voor denkers en vernieuwers, om jezelf te ontwikkelen, je talenten te ontplooien en daar wordt ook de ruimte geboden. Goed onderwijs is niet iets wat ik vanzelfsprekend acht. En om daar een rol in te spelen en dat verder te kunnen ontwikkelen, acht ik heel belangrijk. ANDRE SMULDERS: 'We zitten hier letterlijk en figuurlijk heel dicht bij de politiek. Er komt allerlei wetgeving op ons af waar we uiteindelijk hier intern ook een vertaling van moeten maken. Zowel vanuit strategisch niveau naar de implementatie. Als je interesse hebt ons te komen helpen met de digitale transformatie waar we middenin zitten, wees welkom.' (Bloopers) LAILI: 'Even wachten hoor. Die bloopers heb je nu gewoon.' (GELACH) ANDRE SMULDERS: 'Wat doe ik eigenlijk?' (GELACH) ♪ LICHT OPZWEPENDE MUZIEK ♪ In beeld: logo Rijksoverheid met daarnaast de naam van ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Bekijk onze vacatures op www.werkenbijocw.nl.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon