Aniek Nijhuis

Als concerncontroller overzie ik het financiële totaalbeeld van de IND
Aniek Nijhuis

Aniek Nijhuis
Teammanager Concern
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)

Behaalde een master finance aan de Rijksuniversiteit Groningen en rondde tijdens haar werk bij de Rijksoverheid de postmaster finance en control (register controller) af aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Volgt normaal zo’n 5 keer per week dansles: van jazz tot klassiek en van modern tot Iers. Reist graag.

Aniek Nijhuis stuurt het team controllers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan. Geen dag is hetzelfde. Nu door corona alle grenzen dicht zijn, is de instroom van asielzoekers fors verminderd. Dat betekent ook iets voor de cijfers en daarmee voor de sturing binnen de IND.


Voeten in modder

‘Ik begon als financial trainee, waarbij je op 3 plekken binnen de Rijksoverheid werkt. Nu werk ik bij de uitvoeringsorganisatie IND, wat heel goed bij me past. Ik houd ervan om met mijn voeten in de modder te staan en ideeën voor bijvoorbeeld een betere rapportage gelijk uit te kunnen voeren. Als teammanager en plv. concerncontroller stuur ik de andere controllers aan. Als team zijn we verantwoordelijk voor goed onderbouwde adviezen aan het managementteam en het ministerie. Ik zie toe op het financiële totaalbeeld.

Onvoorspelbaar

De migratieketen is heel onvoorspelbaar. We maken een begroting op basis van wat we denken dat er aan instroom van mensen zal zijn. Maar in 2020 liep alles natuurlijk anders. De grenzen gingen dicht en de asielinstroom kelderde fors. Ik vind het leuk om in dat onvoorspelbare werkveld bezig te zijn. Aan de voorkant sturen we op cijfers, maar aan de achterkant ziet de raming er soms heel anders uit. Dan is het onze taak om aan de buitenwereld uit te leggen waarom de cijfers anders uitpakken.

Waan van de dag

Bij de Rijksoverheid heb je vaak te maken met de politieke waan van de dag. Als wij een voortgangsbrief sturen naar de Tweede Kamer, duiken de kranten daar gelijk bovenop. Dat leidt vaak weer tot vervolgvragen. Maar ook een crisis in het buitenland of bijvoorbeeld een corona-uitbraak op een asielzoekerscentrum heeft gelijk impact op mijn werkdag. Financials zorgen er op de achtergrond voor dat het primaire proces blijft doorlopen.

Doelmatigheid

In het bedrijfsleven ben je als controller gefocust op maximale winst. Bij de Rijksoverheid ligt dat anders. De meest optimale financiële oplossing is niet altijd de politiek of maatschappelijk gewenste oplossing. Dat maakt mijn werk boeiend. Soms wordt een politiek besluit genomen dat geld kost in plaats van oplevert. Ik vind het leuk om dan uit te zoeken hoe we vanuit financiële doelmatigheid toch nog het maximale halen uit zo’n beleidskeuze. Tegelijkertijd is het op zo’n moment ook mijn taak om aan de financiële omgeving uit te leggen dat er meer geld nodig is om de voorgestelde oplossing te realiseren.’

Bekijk alle vacatures voor het vakgebied financieel specialist

Bekijk alle vacatures

Ik werk voor Nederland

Bij de IND heb ik een prima match gevonden

Nadya van der Sluis

Verweerschrijver
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)

Lees meer over Nadya van der Sluis
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon