Bas

Bij ons kun je software maken waar je elders de ruimte niet voor krijgt
Peter

Bas
Software-ontwikkelaar/tooler Joint Sigint Cyber Unit
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Volgde een technische IT-opleiding. Brengt veel tijd door met familie. Bezoekt graag meet-ups van grote bedrijven om bij te blijven op technologisch gebied.

Bas maakt software op maat voor de geheime diensten. Hij werkt als software-ontwikkelaar/tooler bij de Joint Sigint Cyber Unit (JSCU), onderdeel van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD).


Nog nooit eerder bedacht

‘Hier heb ik de kans om aanpassingen te doen in open source software die je elders niet kan doen. We werken voor zo’n 80 procent met dezelfde middelen en dezelfde technologieën als andere softwarebedrijven, maar wát we ermee doen is uniek. Bij ons kun je software maken waar je elders de ruimte niet voor krijgt. Wat ik maak is altijd origineel, altijd nog nooit eerder bedacht. Elke keer is het maatwerk – afhankelijk van de vragen die voortkomen uit het inlichtingen- en veiligheidsproces. Bijvoorbeeld specifieke malware van een Russische hackersgroepering op veilige manier naar de AIVD zien te krijgen.

Randen waarbinnen software opereert

Open source, big data, logging monitoring: dit speelt niet alleen bij bedrijven als Wehkamp en EBay, maar net zo goed bij de geheime diensten.  Wat ons ICT-werk echter zo apart maakt, zijn de randen waarbinnen onze software opereert. De data die we in al die softwaretoepassingen stoppen zijn uniek, net als de plekken waar data vandaan komen. Denk aan telefoontaps of onderschept e-mailverkeer.

Van reactief naar actief

Als JSCU gaan we het liefst op zoek gaan naar gaten in de beveiliging van bedrijven en overheidsonderdelen. Steekproefsgewijs industrieën onderzoeken en vanaf de buitenkant kijken of je erin komt. Daar zijn we al mee begonnen en ik verwacht dat we daar de komende 5 jaar steeds meer naartoe bewegen. Meer actief, minder reactief. Ik hoop ook dat we in de toekomst iets opener kunnen worden. Neem security logging monitoring: het opslaan van alle login-pogingen. Dat zou  elk bedrijf op orde moeten hebben. Ik zou graag de kennis die we hierover hebben, willen delen op een platform als GitHub. Maar ja, dat is natuurlijk een spanningsveld met het inlichtingenwerk. Daarover voeren we dan intern de discussie.’

Ik werk voor Nederland

Uit versleutelde data halen wij informatie over hackers, spionnen en terroristen

Kathelijne

Digitaal forensisch onderzoeker Joint Sigint Cyber Unit
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Kathelijne
Ik wilde iets zinnigs doen met mijn IT-vaardigheden

Femke

Data scientist Joint Sigint Cyber Unit
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Femke
Ik maak het mogelijk dat de geheime diensten communicatie kunnen onderscheppen

Robert

Telecomspecialist Joint Sigint Cyber Unit
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Robert
Veilig Nederland? Mede mogelijk gemaakt door ons team

Nassim

Tooler Joint Sigint Cyber Unit
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Nassim
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon