Kathelijne

Uit versleutelde data halen wij informatie over hackers, spionnen en terroristen
Anoniem beeld

Kathelijne
Digitaal forensisch onderzoeker Joint Sigint Cyber Unit
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Was als kind al veel met computers bezig. Volgde diverse opleidingen op het gebied van forensische informatica. Is gek van fotografie en vliegen met drones.

Alles wat data bevat, komt terecht op het bureau van Kathelijne. Denk aan telefoons, externe harde schijven, servers. Als digitaal forensisch onderzoeker probeert zij sporen te achterhalen die zijn achtergelaten door hackers, spionnen en terroristen. Kathelijne werkt voor de Joint Sigint Cyber Unit, onderdeel van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD).


Versleuteling doorbreken

‘Veel apparaten en bestanden zijn versleuteld. Met een pincode, wachtwoord of vingerafdruk. We moeten ons best doen om dit te doorbreken. Als het ons niet lukt, dan halen we onze collega’s van bureau Crypto erbij. Hebben we de boel ontsleuteld? Dan maken we altijd eerst een kopie van alle data om de informatie veilig te stellen.

Aan de slag met de data

Wat we vervolgens doen, hangt af van de onderzoeksvragen. Ik vind het fantastisch om samenhang aan te brengen. Stel dat we 20 telefoon en 10 laptops binnenkrijgen. Als je van alle apparaten gegevens over locatiegeschiedenis, foto’s en gebruikte wifinetwerken aan elkaar weet te koppelen, kun je een redelijk plaatje schetsen waar iemand allemaal is geweest. En hoe iemands netwerk eruitziet.

Nieuwste tools

We beschikken over de nieuwste en meest geavanceerde tools. Om bijvoorbeeld foto’s van wapens en drugs er snel uit te vissen en verdachte personen te herkennen. Of om tekst in foto’s te herkennen. Handig, aangezien het vrijwel altijd om enorme volumes data gaat. Als je daar handmatig doorheen moet akkeren, is dat niet te doen.

Kennis uitwisselen

Mijn collega’s en ik hebben geregeld contact met andere digitaal forensische onderzoekers, bijvoorbeeld van de politie en het Openbaar Ministerie (OM). We zijn allemaal specialisten en door onze expertise te bundelen kun je grote stappen zetten in de onderzoeken. Ook krijgen we veel opleidingen en trainingen. Maar anderen uitgebreid vertellen over de inhoud van mijn werk zit er niet in.’ 

Ik werk voor Nederland

Bij ons kun je software maken waar je elders de ruimte niet voor krijgt

Bas

Software-ontwikkelaar/tooler Joint Sigint Cyber Unit
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Bas
Ik wilde iets zinnigs doen met mijn IT-vaardigheden

Femke

Data scientist Joint Sigint Cyber Unit
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Femke
Ik maak het mogelijk dat de geheime diensten communicatie kunnen onderscheppen

Robert

Telecomspecialist Joint Sigint Cyber Unit
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Robert
Veilig Nederland? Mede mogelijk gemaakt door ons team

Nassim

Tooler Joint Sigint Cyber Unit
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Nassim
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon