Femke

Ik wilde iets zinnigs doen met mijn IT-vaardigheden
Anoniem beeld

Femke
Data scientist Joint Sigint Cyber Unit
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Studeerde kunstmatige intelligentie. Startte haar loopbaan bij een ICT consultancy bedrijf. Stapte daarna over naar de politie en later de AIVD. Doet aan improvisatietheater. 

Als data scientist vertaalt Femke grote volumes aan data naar waardevolle en bruikbare inzichten voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst  (AIVD) en de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst  (MIVD).


Beetje geheimzinnig

‘Als je solliciteert bij de Joint Sigint Cyber Unit (JSCU), dan weet je niet precies welke baan ze voor je in gedachten hebben. En welke werkzaamheden je precies gaat verrichten. De JSCU is een eenheid van zowel de AIVD als de MIVD. Het ging er bij mijn gesprekken allemaal een beetje geheimzinnig aan toe. Maar ik had direct het vertrouwen: dit komt wel goed. Mij ging het erom iets zinnigs te doen met mijn IT-vaardigheden. Maatschappelijk relevant bezig zijn – dát wilde ik. Nou, dat is gelukt!

Nederland veilig houden

Al mijn collega’s hebben dezelfde drive: Nederland veilig houden. Tel daarbij op dat je de mogelijkheden krijgt om met de modernste technieken te werken. En dat je omringd bent door collega’s die over ontzettend veel technische kennis beschikken. Ze zijn allemaal een kei in hun vak. Het is ongelooflijk inspirerend om met hen te werken.

Variëteit van de data

Het interessante aan werken als data scientist bij de geheime diensten is de variëteit van de data. Je werkt met gegevensbronnen waarmee je normaal gesproken niet in aanraking komt. We gebruiken bronnen die openbaar zijn, maar kunnen ook bijzondere middelen inzetten. Bijvoorbeeld taps van internetverkeer of hacks.

Data modelleren

Mijn taak is het modelleren van alle data, zodat we niet alleen de betekenis ervan kunnen achterhalen maar ook de relatie tussen bepaalde data helder krijgen. Om zo bijvoorbeeld de locatie van een mogelijke terrorist zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. Of in kaart te brengen welke personen in welke regio zich verdacht gedragen, zodat we direct kunnen matchen als er een incident is. Echt, dit werk verveelt nooit.’

Ik werk voor Nederland

Bij ons kun je software maken waar je elders de ruimte niet voor krijgt

Bas

Software-ontwikkelaar/tooler Joint Sigint Cyber Unit
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Bas
Uit versleutelde data halen wij informatie over hackers, spionnen en terroristen

Kathelijne

Digitaal forensisch onderzoeker Joint Sigint Cyber Unit
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Kathelijne
Ik maak het mogelijk dat de geheime diensten communicatie kunnen onderscheppen

Robert

Telecomspecialist Joint Sigint Cyber Unit
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Robert
Veilig Nederland? Mede mogelijk gemaakt door ons team

Nassim

Tooler Joint Sigint Cyber Unit
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Nassim
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon