Robert

Ik maak het mogelijk dat de geheime diensten communicatie kunnen onderscheppen
Peter

Robert
Telecomspecialist Joint Sigint Cyber Unit
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Werkte jarenlang in de telecom bij grote bedrijven. Maakt graag verre reizen en sport veel.

Afluisteren van telefoonverkeer. E-mails onderscheppen.  Meekijken met netwerkverkeer samen met een partner uit de vitale sector.  Om Nederland veilig te houden zijn de geheime diensten wettelijk bevoegd om communicatie af te tappen. Als telecomspecialist bij de Joint Sigint Cyber Unit (JSCU) zorgt Robert dat hiervoor de juiste faciliteiten en middelen beschikbaar zijn.


Werken voor een geheime dienst

‘Eens in de zoveel jaar wissel ik van bedrijf. Om het interessant en uitdagend te houden. Jarenlang heb ik voor de grote telecomspelers gewerkt – in het bedrijfsleven. Werken voor een geheime dienst was eigenlijk nooit bij me opgekomen. Totdat ik een vacature zag op Werkenvoornederland.nl. Die voldeed aan al mijn eisen: werken met de allernieuwste technologieën in een internationale setting met een team van specialisten. Ik solliciteerde en werd tot mijn niet geringe verrassing aangenomen.

Binnen wettelijke grenzen

Ik ben niet rechtstreeks betrokken bij onderzoeken naar cyberaanvallen en terroristische dreigingen. Maar ik maak het mogelijk dat de geheime diensten communicatie kunnen onderscheppen. Nu, maar ook met de technologie van morgen. Samen met collega’s zorg ik ervoor dat de AIVD en de MIVD een “person of interest” op de korrel kunnen nemen. Dat ze kunnen bepalen waar iemand is en met wie hij communiceert. En wat de inhoud van die communicatie is. Door bijvoorbeeld telefoons af te luisteren en internetverkeer te bekijken. Dit alles binnen de grenzen van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv).

Nieuwe technologie

Het mooie van hier werken? We doen onderzoek naar innovatieve en nieuwe technologieën. Kijken wat de invloed is op het werk zoals we het nu uitvoeren. Of het nu gaat om communicatie van persoon naar persoon, of van apparaat naar apparaat. Zo onderzoeken we welke mogelijkheden 5G, IoT, smartphones, satellieten en cloud computing bieden. Dat fascineert me.’

Ik werk voor Nederland

Bij ons kun je software maken waar je elders de ruimte niet voor krijgt

Bas

Software-ontwikkelaar/tooler Joint Sigint Cyber Unit
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Bas
Uit versleutelde data halen wij informatie over hackers, spionnen en terroristen

Kathelijne

Digitaal forensisch onderzoeker Joint Sigint Cyber Unit
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Kathelijne
Ik wilde iets zinnigs doen met mijn IT-vaardigheden

Femke

Data scientist Joint Sigint Cyber Unit
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Femke
Veilig Nederland? Mede mogelijk gemaakt door ons team

Nassim

Tooler Joint Sigint Cyber Unit
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Nassim
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon