Bruno van den Toorn

Ik plan de agenda voor een afvaardiging uit Tsjaad
Bruno van den Toorn

Bruno van den Toorn
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

  • Haalde zijn bachelor en master in de Technische Natuurkunde aan de TU Delft
  • Verdiepte zich tijdens zijn studie in de kwantummechanica. De laboratoriumproefjes over hoe atomen op elkaar inwerken konden hem niet voldoende bekoren, dus zocht hij een carrière buiten de Natuurkunde.

Bruno van den Toorn startte na zijn opleiding Technische Natuurkunde in 2016 met de opleiding voor startende beleidsmedewerkers bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). Inmiddels zit zijn eerste dag als beleidsmedewerker van de regio Sahel bij de directie Afrika erop.


Onderhandelingssimulaties

‘De inhoudelijke colleges tijdens de opleiding over hoe de Europese Unie en de Verenigde Naties werken en hoe het internationaal recht in elkaar steekt, vond ik erg interessant. Zeker omdat mijn vooropleiding niet direct de meest logische is voor een baan bij BZ. Maar ook de onderhandelingssimulaties waren geweldig. Je leert hoe je deals sluit met andere partijen en hoe je moeilijke gesprekken voert over mensenrechten en missies in het buitenland met groeperingen die daar militair actief zijn. Dat betekende vaak tot diep in de nacht onderhandelen tot er een akkoord was waar iedereen blij mee was. Als je er dan voor jouw land toch net iets meer hebt uitgehaald, is dat fantastisch.

Sahel

Na de opleiding ben ik gestart op mijn eerste plek als beleidsmedewerker bij de directie Afrika, regio de Sahel. Een ontzettend interessant dossier waar ik heel blij mee ben. In landen als Mali, Niger en Burkina Faso is veel aan de hand. Met name de Nederlandse deelname aan de VN-missie in Mali sinds april 2014 levert veel aandacht op in bijvoorbeeld de Tweede Kamer. En binnenkort komt er een afvaardiging van Tsjaad in Nederland op bezoek. Tsjaad is voorzitter van de Afrikaanse Unie, net als Nederland in 2016 voorzitter is van de EU. Er worden aandachtspunten besproken en kennis uitgewisseld. Bij de invulling van de agenda voor dat bezoek ben ik ook betrokken. We gaan dan nadenken over wat voor hen interessant is om hier te zien.

Een onderdeel wordt een presentatie van een wetenschapper van de Universiteit Wageningen over innovatieve manieren voor landbouw en waterbeheer in extreem droge gebieden, natuurlijk ontzettend relevant voor Tsjaad.

VN Veiligheidsraad

Ook help ik mee aan de voorbereiding van een bezoek van de minister van BZ aan de VN New York. Nederland probeert al geruime tijd in de VN Veiligheidsraad te komen. Ik maak een overzicht van onderwerpen die de minister kan gebruiken ter promotie van Nederland. Dat zijn onderwerpen die landen in de Sahel kunnen overtuigen om Nederland te kiezen in de Veiligheidsraad. Bijvoorbeeld initiatieven die ertoe doen op het gebied van rechtsbevordering en ontwikkelingssamenwerking. In onze enorme documentenfabriek zijn genoeg stukken te vinden over wat wij doen in die regio. Ik vat die samen in een factsheet van 2 pagina’s zodat de minister is geïnformeerd en hij die landen kan overtuigen om voor Nederland te kiezen.

Lange termijn

Ik denk dat Buitenlandse Zaken een ontzettend interessante werkgever is voor starters. Als startend beleidsmedewerker doorloop je een ontwikkeltraject van van 7 jaar dat verdeeld is in 3 fasen: 2, 2 en 3 jaar. In deze periode werk je op 3 verschillende plekken, waarvan de middelste 2 jaar in het buitenland. Je komt dus op verschillende directies met een totaal verschillend takenpakket en je bent bezig met hoe de hele wereld ervoor staat. Het lijkt me dat dit niet snel gaat vervelen. Daarom zie ik deze plek ook wel voor de lange termijn.’

Ik werk voor Nederland

Ik help startups die naar het buitenland willen uitbreiden

Deniz Horzum


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde zijn master global business and stakeholder management aan de Erasmus Universiteit. Volgde een half jaar internationale vakken en Japanse taalvakken in Tokio, Japan.

Lees meer over Deniz Horzum
Ik heb veel vrijheid om zelf projecten op te starten

Myrthe Feddema


Senior beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rondde de bachelor algemene cultuurwetenschappen af.

Lees meer over Myrthe Feddema
Ik zit nu op de plek waar echt het beleid gemaakt wordt

Suzanne Tossings


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde in Maastricht en Stellenbosch en behaalde een master Africa & international development in Edinburgh.

Lees meer over Suzanne Tossings
Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staat in de schijnwerpers

Mirte Ruesen


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vertrok na haar bachelor internationale economie en business management naar Colombia voor een halfjaar ontwikkelingswerk.

Lees meer over Mirte Ruesen
Door de confrontatie met armoede steeg mijn interesse in wereldproblematiek

Winnie Teunissen


Noodhulpspecialist
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde Bedrijfseconomie en studeerde een halfjaar in Zuid-Afrika. Gaf een baan in het bedrijfsleven al snel op om als rijkstrainee aan de slag te gaan.

Lees meer over Winnie Teunissen
We laten influentials kennismaken met belangrijke thema’s in Nederland

Veerle Vastwijk


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rondde haar bachelor Europese studies af en haalde daarna een master Europees Beleid aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees meer over Veerle Vastwijk
De coronacrisis was het historisch hoogtepunt in mijn carrière: het terughalen van meer dan 10.000 Nederlanders uit het buitenland.

Cor Hersbach


Hoofd Werving en Selectie
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Startte bij de de Koninklijke Marine en begon in 1980 bij het ministerie van BZ. Haalde in de avonduren zijn vwo-diploma én heao-bestuurskunde.

Lees meer over Cor Hersbach
Als het schip uitvaart, voel ik me stiekem wel een beetje trots

Martine van der Does


Senior Beleidsmedewerker en noodhulpspecialist
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde bouwkunde aan de technische universiteit Delft.

Lees meer over Martine van der Does
Tussen crisis en grote evenementen, Buitenlandse Zaken is overal dichtbij

Daphne Kerremans


Communicatieadviseur en woordvoerder
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde communicatie- en informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Behaalde de master communicatie, beleid, management bij de studie bestuur- en organisatiewetenschap.

Lees meer over Daphne Kerremans
Als rijksinkoper denk je verder dan je eigenbelang

Angelique van Aarden


Senior inkoopadviseur
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Begon als hypnotherapeut maar maakte al snel de stap richting het inkoopvak.

Lees meer over Angelique van Aarden
Ik wil contact kunnen hebben met de plaatselijke bevolking

Jorien Janssen


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde psychologie in Utrecht en deed vervolgens een master antropologie in Amsterdam. Verbleef gedurende 3 maanden in Zuid Afrika. Deed daar onderzoek naar geweld in townships.

Lees meer over Jorien Janssen
Diverse en inclusieve organisaties zijn eerlijk én slim

Mina Goesjenova


Tweede ambassadesecretaris voor politieke zaken in Oman
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde economie in Maastricht en economische geschiedenis in Londen. Begon haar loopbaan bij Defensie en stapt in 2017 over naar Buitenlandse Zaken.

Lees meer over Mina Goesjenova
Bezig met vluchtelingen, mensenrechten en cultuur in een onstuimig land als Libanon

Willem van de Riet


2e secretaris op de Nederlandse ambassade in Beiroet, Libanon
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde liberal arts and sciences aan University College Utrecht. Deed daarna een master internationale betrekkingen aan The London School of Economics and Political Science.

Lees meer over Willem van de Riet
Nederland zet zich actief in voor de verduurzaming van de textielketen

Wendela Huisman


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rondde de bachelor international business administration af. Deed daarna de master global business and stakeholder management.

Lees meer over Wendela Huisman
Ik klom op van postjongen naar controller

Ed de Voogd


Controller
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Werkt al 43 jaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Houdt van sportvissen, wandelen en fitness, wat hij voor corona zo’n 5 tot 6 keer per week deed. Is sinds 2 jaar opa.

Lees meer over Ed de Voogd
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon