Mechteld Fletcher

Dure uitgave voor de haven goedkeuren? Dan ga ik kijken
Mechteld Fletcher

Mechteld Fletcher
Directeur Financiën en Control
Douane

Studeerde arbeids- en organisatiepsychologie en bestuurskunde. Begon haar carrière bij het ministerie van Financiën. Heeft een samengesteld gezin met 5 kinderen. Houdt van klussen aan haar klushuis en zwemmen in open water. Reist graag naar Engeland, het land van haar man.

Mechteld Fletcher is directeur Financiën en Control bij de Douane. Haar afdeling houdt toezicht op alle geïnde accijnzen en douaneheffingen. Maar ook neemt ze besluiten over grote uitgaven, zoals scanners in de haven of nieuwe IT-systemen.


Atypisch

‘Ik ben een atypische financieel specialist, want ik heb psychologie en bestuurskunde gestudeerd. Na mijn studie solliciteerde ik bij het ministerie van Financiën waar ik aan de slag ging bij de Inspectie der Rijksfinanciën. Daar ligt mijn financiële basis en die gaat nooit meer weg. Ik heb er breed leren kijken naar de doelmatigheid van wat je doet. Uiteindelijk heb ik mijn hart verloren aan de uitvoeringsorganisatie. Bij de Douane sta je heel dicht bij mensen en bedrijven, voor wie je het doet. Wat wij leveren is direct voelbaar voor mensen, dat geeft mij een goed gevoel. En er is altijd turbulentie: in de primaire processen, maar ook in de ondersteuning.

Aansluiting

Ik geef leiding aan de directie Financiën en Control binnen de ‘nieuwe’, zelfstandige Douane. We werken aan nieuwe ambities en we hebben daarvoor nog veel mensen nodig. Ik houd ervan een directie neer te zetten die aansluit bij de cultuur van een organisatie. Financieel specialisten houden in de regel van harde afspraken en zakelijkheid. Maar als je daarmee ver af staat van de rest van de organisatie, dan gaat het niet werken. Met mijn team ga ik op zoek naar: wat past er goed bij de Douane en bij wat van ons wordt gevraagd door de buitenwereld?

Bijzondere wereld

Met z’n allen maken we het primaire proces mogelijk. Als financieel specialisten ondersteunen we de mensen in de haven en op Schiphol, de collega’s in het laboratorium, maar ook de administratieve processen. De wereld van de Douane is heel bijzonder. Als financieel specialist maak je daar ook deel van uit. Daarom vind ik het belangrijk dat je goed weet wat er zich afspeelt in de uitvoering. Helemaal als je moet meebeslissen over grote uitgaven, zoals dure scanners of boten. Daarom ga ik er graag en veel op uit. Ik kijk liever hoe het er in de haven aan toe gaat dan dat ik de hele dag achter een scherm zit.’

Ik werk voor Nederland

Ik ben specialist op het gebied van namaakgoederen, piraterij, wapens, munitie en de flora- en faunawet

Louis de Vries

Douanemedewerker
Douane

Lees meer over Louis de Vries
Verbazing is nodig om processen te kunnen veranderen

Frea Tanyeri

Coördinerend business controller
Douane

Lees meer over Frea Tanyeri
In dit werk kijk ik vooruit: wat is nodig om dat doel te behalen?

Roy de Jong

Business controller
Douane

Lees meer over Roy de Jong
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon