Quinten Meertens

Het CBS is uniek op het gebied van data science
Quinten Meertens

Quinten Meertens
Statistisch onderzoeker / projectleider
Centraal Bureau voor de Statistiek

Studeerde wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ging daarna aan het werk bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Doet daar sinds 2016 promotieonderzoek naar het verbeteren van machine learning algoritmen voor het produceren van officiële statistiek. Werkt intensief samen met onderzoekers bij universiteiten en bezoekt regelmatig internationale conferenties. Houdt van voetballen, basketballen en muziek maken en gaat graag op skivakantie.

Direct na zijn studie ging Quinten Meertens aan de slag bij het CBS. Aspecten in het werk die hij belangrijk vindt komen daar bij elkaar. Hij is statistisch onderzoeker en onderzoekt onder andere het koopgedrag van nederlanders via internet.


Toepassen data science

‘Bij het CBS werk ik als statistisch onderzoeker en projectleider Internethandel. In dat project onderzoeken we hoe we de verkoop en aankoop van goederen via internet zo goed mogelijk kunnen schatten. Daarnaast doe ik promotieonderzoek vanuit het CBS aan de UvA (econometrie) en de Universiteit Leiden (computer science). Binnen het onderzoek richt ik me op de toepassing van data science op economische statistieken. Zo heb ik een methodologie ontwikkeld voor het schatten van de aankopen van Nederlanders bij buitenlandse webwinkels. Een deel van het onderzoek is fundamenteler van aard. Ik heb bijvoorbeeld wiskundig uitgewerkt hoe statistische vertekening (bias) bij machine learning kan worden gecorrigeerd. Voor het onderzoek schrijf ik wetenschappelijke artikelen en ben ik vaak te vinden op de universiteit, bij externe lezingen en op conferenties.

Veel kennis in huis

Tegenwoordig doet bijna elke organisatie aan data science. Het CBS is uniek, omdat we zelf bijdragen aan het vakgebied. Het heeft een grote methodologieafdeling waar statistische methoden op wetenschappelijke wijze worden ontwikkeld. Er is dus veel kennis in huis op het gebied van data science. Op elke afdeling van het CBS kun je van deze grote hoeveelheid kennis de vruchten plukken, onder meer door het volgen van trainingen (via de CBS Academy) of door met de deskundige collega’s over je onderzoek te sparren. Daarnaast is er veel ruimte voor persoonlijke ontwikkelingen, zowel via opleidingen (bijvoorbeeld over leiderschap) als qua doorgroeimogelijkheden.

Bedrijfscultuur

Na mijn wiskundeopleiding aan de UvA kon ik op veel plekken aan de slag. Ik koos destijds om drie redenen voor het CBS: de inhoud van het werk, de opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden, en vooral ook de bedrijfscultuur. Hierdoor ga ik nog steeds met veel plezier naar mijn werk. De werktijden zijn flexibel, je kunt je eigen invulling geven aan je werkzaamheden en er is veel ruimte voor creativiteit. Bovendien begrijpt het CBS als een van de weinige organisaties dat parttime werken en ambitieus zijn elkaar niet uitsluiten. Er is dus voor iedereen een goede balans tussen werk en privé mogelijk. Daar komt bij dat mijn collega’s bij het CBS niet alleen leuk en behulpzaam zijn, maar ook bijzonder gepassioneerd in hun vak. Dat motiveert mij om het beste uit mezelf te halen.’

Ik werk voor Nederland

Bij het CBS werk je aan de data van Nederland

Karolien van Wijk

Redacteur
Centraal Bureau voor de Statistiek

Lees meer over Karolien van Wijk
De combinatie data-analyse en gezondheid vind ik erg interessant

Susan van Dijk

Product developer health
Centraal Bureau voor de Statistiek

Lees meer over Susan van Dijk
Je staat in frontlinie van de wereld van data science en statistiek

Marko Roos

Methodologist
Centraal Bureau voor de Statistiek

Lees meer over Marko Roos
Het CBS geeft mij volop ruimte om te groeien

Lars Senden

Adviseur ICT Security
Centraal Bureau voor de Statistiek

Lees meer over Lars Senden
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon