Ronald Heukers

Deze toepassingen gaan de wereld compleet veranderen de komende 30 jaar
Ronald Heukers

Ronald Heukers
ICT-architect
Dienst ICT Uitvoering

Is opgeleid als cultureel antropoloog aan de Universiteit Utrecht. Maakte een overstap naar ICT, volgde een postacademische opleiding bij Oracle en kwam terecht bij het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Raakte bij DICTU als architect verslingerd aan het bouwen van mobiele apps. Is gefascineerd door de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Luistert naar podcasts en slaat regelmatig een geschiedenisboek open.

Kunstmatige intelligentie gaat de samenleving drastisch veranderen, daarvan is ICT-architect Ronald Heukers overtuigd. Als ontwerper van de onderliggende architectuur van apps ziet hij nu al hoe deze technologische ontwikkeling nieuwe ethische en juridische vragen met zich meebrengt. Ronald werkt bij de Dienst ICT Uitvoering (DICTU) als architect voor het domein van de apps.


Kunstmatige Intelligentie

‘We werken met de gewone app-technologie, maar ik merk dat we als DICTU al opschuiven naar de kant van kunstmatige intelligentie. Dat is conceptueel helemaal nieuw. Niet alleen qua techniek, maar ook qua filosofie, met nieuwe ethische vraagstukken.

Maatschappelijke impact

Het App Loket van DICTU ontwikkelt, beheert en verspreidt apps met maatschappelijke impact. Zo ontwierpen we voor Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Stoffencheck-app, die mensen wijst op schadelijke stoffen. We hebben in test nu een nieuwe versie werkend die door beeldherkenning zelf het etiket herkent. Dat heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid en er zijn mogelijke risico’s. Je wilt niet dat iemand per ongeluk denkt dat hij te maken heeft met een giftige stof, terwijl het in werkelijkheid een ontplofbare stof is. Daar moet dus goed over worden nagedacht. Hierover vinden vele gesprekken plaats voordat de app live gaat. Ook met juristen.

Software trainen

Het is een nieuwe fascinerende wereld. Met ongekende mogelijkheden op basis van deep learning, beeldherkenning, spraakherkenning en Natural Language Processing. Dat besef zie ik groeien bij de ministeries. Voor het Rijksinstituut voor volksgezondheid en Milieu (RIVM) bouwen we nu de Voedsel Consumptie Peiling App die mensen vraagt wat ze eten. Nu verkrijgt het RIVM die informatie nog door enquêtes. En de KopieID-app maakt het mogelijk op een digitale kopie van je ID-bewijs gegevens af te schermen. We kijken bij de doorontwikkeling van apps of bij het bouwen van nieuwe apps naar de inzet van innovaties.

Geen minuut te verliezen

Uit het bouwen van apps haal ik nog steeds veel plezier. Ik werk samen met verschillende specialisten en benut de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Dat maakt mijn werk nog boeiender. Als ik ’s morgens wakker word, kan ik bijna niet wachten tot ik naar mijn werk kan gaan. Ik wil geen minuut verliezen, zo interessant vind ik het.’

 

Ik werk voor Nederland

Door met gebruikers in gesprek te zijn, snap je pas echt hoe een app moet werken
Corien Potkamp
Productleider en programmamanager App Loket DICTU
Dienst ICT Uitvoering

Begon na haar Schoevers-opleiding marketing en management bij Bureau Heffingen.

Lees meer over Corien Potkamp
Technologie inzetten waarmee je veilig kunt inloggen
Chris van Riet
Dienstverantwoordelijke TVS
Dienst ICT Uitvoering

Startte met een studie accountancy aan de Hogeschool Alkmaar, maar stapte al snel over naar bedrijfskunde.

Lees meer over Chris van Riet
Diversiteit is nodig om technische vooruitgang voor elkaar te krijgen
Jonathan Ramos
Tot 1 april 2016 technisch applicatiebeheerder
Dienst ICT Uitvoering

Werkte bij de Rabobank als performance engineer. Liep jarenlang rond in de callcenterwereld als databeheerder. Studeerde Informatica aan de hogeschool Rotterdam.

Lees meer over Jonathan Ramos
Als ICT’er bij DICTU ben je een ondernemer in loondienst
John Kruidhof
Product manager Web & Mobile
Dienst ICT Uitvoering

Volgde een MBA Informatiemanagement in deeltijd. Werkte eerder bij Ordina, waar hij onder meer gedetacheerd werd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer, en later AEGON.

Lees meer over John Kruidhof
Ik zorg dat er besluiten genomen worden die klanten én DICTU vooruithelpen
Arjan Bulthuis
Teamleider Bureau Architectuur en Kwaliteit
Dienst ICT Uitvoering

Studeerde Informatica aan de Universiteit Twente. Behaalde daarnaast een propedeuse Nederlands recht aan de Open Universiteit. Begon zijn carrière als research assistent in Sydney.

Lees meer over Arjan Bulthuis
Mijn werk kun je overal in de samenleving tegenkomen
Eric Penseel
ICT-architect
Dienst ICT Uitvoering

Eric deed 3 studies. Eerst elektrotechniek, waarvan de eerste fase aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. Daar rondde hij ook de officiersopleiding af.

Lees meer over Eric Penseel
Met scanningsoftware lichten we het hele ICT-landschap door
Dick Blaauw
Projectmanager
Dienst ICT Uitvoering

Studeerde informatica aan de Hanzehogeschool Groningen. Werkte jarenlang op detacheerbasis voor grote bedrijven. Van Philips tot Akzo-Nobel. Kwam in 2009 in dienst bij DICTU.

Lees meer over Dick Blaauw
Het vertrouwen dat je krijgt is fijn
Darin Suarez
Stagiair
Dienst ICT Uitvoering

Doet de mbo-studie bedrijfsbeheer en administratieve diensten en daarnaast een opleiding juridische vaardigheden bij het Nederlands Talen Instituut.

Lees meer over Darin Suarez
Website van scratch af opbouwen
Esmeralda Tijhoff
Webontwikkelaar DICTU
Dienst ICT Uitvoering

Studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Werkte als tekstschrijver, universiteitsdocent, eigen ondernemer en oprichter van diverse stichtingen.

Lees meer over Esmeralda Tijhoff
Met ons platform kan de hele Rijksoverheid van elkaars oplossingen profiteren
Wim van der Lingen
Enterprise architect DICTU
Dienst ICT Uitvoering

Studeerde technische bedrijfskunde en bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Werkte als consultant bij onder meer Capgemini en Deloitte.

Lees meer over Wim van der Lingen
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon