Roy Engelen

Van Buienradar tot code rood: alle data migreren we naar de cloud
Roy Engelen

Studeerde econometrie aan de Maastricht University. Werkte als consultant en werd via Capgemini gedetacheerd bij de politie. Maakte de overstap naar het KNMI. Wielrennen met vrienden doet hij het liefst. Houdt ook van salsadansen.

Satellietbeelden, radarbeelden, gegevens over luchtdruk en vochtigheid: alle data over ontwikkelingen in het weer, het klimaat en in de seismologie stonden op de eigen servers van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KNMI). Roy Engelen helpt als cloud engineer met het migreren van deze data en applicaties naar de publieke cloud.


Publieke cloud

‘Mensen denken soms dat ik echt wolken genereer bij het KNMI. Dat is wel grappig. Het KNMI is een van de eerste overheidsinstanties die bezig is het hele IT-landschap te migreren naar de publieke cloud, de Amazon Web Services (AWS). Als IT-migratieteam nemen we alles wat op de oude servers staat onder handen. Ook richten we de cloud omgeving in. We zorgen ervoor dat applicaties kunnen draaien op de cloud, door bijvoorbeeld containertechnologie. En dankzij de combinatie van GIT en CI/CD pipelines zorgen we ervoor dat nieuwe versies volledig automatisch online worden gezet. Er komen dus geen handjes meer aan te pas. Zo kun je fouten minimaliseren. Ik hou van het automatiseren en optimaliseren van processen.

Rode draad

De rode draad in mijn carrière is dat ik mij blijf ontwikkelen in de richting die ik leuk vind. De wereld van IT staat nooit stil. Ik wilde heel graag werken met Amazon cloud. Dat kon niet bij de politie, waar ik eerst zat, omdat ze daar werken met geheime gegevens. Het KNMI heeft dat probleem niet. In de toekomst gaan we nieuwe applicaties bouwen. Dan kun je de mogelijkheden van de cloud nog meer benutten.

Buienradar

We migreren nu veel applicaties die in de weerkamer van het KNMI worden gebruikt. Denk aan data die nodig is voor de code rood en code geel weermeldingen. Of Buienradar, iets wat bijna elke Nederlander op zijn telefoon heeft. Dan ben ik best wel trots: je draait het programma in de cloud en iedereen maakt er gebruik van.’

Bekijk alle vacatures voor developers

Bekijk alle vacatures

Ik werk voor Nederland

KNMI was een van de eerste overheidsorganisaties met Cloud First strategie

René Joosten

Lead architect
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Lees meer over René Joosten
Het KNMI werkt met superveel maatschappelijk relevante data

Saskia Wagenaar

Software engineer
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Lees meer over Saskia Wagenaar
Van petabytes maken wij behapbare megabytes

Wim Som de Cerff

Wetenschappelijk adviseur KNMI
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Lees meer over Wim Som de Cerff
De wetenschappelijke inhoud van de code kunnen doorgronden, maakt mijn werk extra interessant

Mats Veldhuizen

Software engineer
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Lees meer over Mats Veldhuizen
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon