Wim Som de Cerff

Van petabytes maken wij behapbare megabytes
Wim Som de Cerff

Wim Som de Cerff
Wetenschappelijk adviseur KNMI
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

  • Studeerde Informatica aan de universiteit Twente, met als afstudeerrichting software engineering en theoretische informatica. Liep daarna stage bij het KNMI en ging daar niet meer weg. Houdt van windsurfen als er tijd voor is. Doet aan sportklimmen en mountainbiken.

Wim Som de Cerff is wetenschappelijk adviseur bij de Vakgroep Waarnemingen en Datatechnologie bij het KNMI. Hij is product owner van het KNMI DataCentrum. Met dit portaal worden de grote hoeveelheden data van het KNMI voor iedereen beschikbaar en doorzoekbaar gemaakt.


Open data beleid

‘Het KNMI DataCentrum (KDC) geeft toegang tot weer-, klimaat- en seismologische datasets van het KNMI. Bijvoorbeeld data van waarnemingen, modelverwachtingen en -projecties. Mijn collega’s en ik zorgen ervoor dat die data goed doorzoekbaar zijn. Wij maken tools waarmee je de juiste informatie uit de grote bak met data kunt vissen. Van petabytes maken wij behapbare megabytes, direct bruikbaar in verder onderzoek of andere toepassingen.

Vrij onderzoek

Bij het KNMI hebben we relatief veel vrijheid. Wij mogen 10% van onze tijd besteden aan ‘vrij’ onderzoek. Het moet natuurlijk wel met het KNMI te maken hebben en uiteindelijk tot iets leiden. Zo zijn we nu bijvoorbeeld bezig met het onderzoeken of we de analysetool Splunk kunnen toepassen op onze eigen software en data.

Dragons Den

Eén keer per jaar organiseert het KNMI de Dragons Den. Als jouw idee wint krijg je geld om het idee uit te voeren. Zo zijn medewerkers van het KNMI op de fiets gestapt met mobiele meetapparatuur om op straat luchtvervuiling te meten.

Ook hebben wij regelmatig contact met een groep stormchasers. Stormchasers zijn mensen die in de gaten houden waar er bijvoorbeeld storm wordt verwacht. Zij gebruiken onze data om de storm op te zoeken. Samen met hen en een collega hebben we een idee voor een app ontwikkeld: de waarnemingen en metingen die zij ter plekke doen, sturen zij via die app naar het KNMI. Zo heb je direct de laatste stand van zaken. In Amerika bestaat zoiets al. We hebben niet gewonnen, maar hebben nu contact met de makers van de Amerikaanse versie en gaan met hen werken aan een verbeterde versie voor Nederland.

Internationaal

Bij het KNMI werken een heleboel enthousiaste mensen. De meeste mensen zijn hier ontzettend samenwerkingsgericht. Dat maakt het een leuke werkomgeving. Ik kan altijd bij een collega binnenlopen. Er is onderling ook veel waardering en respect voor elkaars werk. En, de internationale dimensie is natuurlijk heel leuk. Het KNMI wordt internationaal gezien als een goede partner om mee samen te werken, waardoor ik regelmatig in het buitenland zit. Zo zie je maar waar een klein land groot in kan zijn’.

Ik werk voor Nederland

KNMI was een van de eerste overheidsorganisaties met Cloud First strategie

René Joosten

Lead architect
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Lees meer over René Joosten
Van Buienradar tot code rood: alle data migreren we naar de cloud

Roy Engelen

Cloud engineer
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Lees meer over Roy Engelen
Het KNMI werkt met superveel maatschappelijk relevante data

Saskia Wagenaar

Software engineer
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Lees meer over Saskia Wagenaar
De wetenschappelijke inhoud van de code kunnen doorgronden, maakt mijn werk extra interessant

Mats Veldhuizen

Software engineer
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Lees meer over Mats Veldhuizen
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon