Welke startersvacature past bij mij?

Met 13.786 startersplekken bij de Rijksoverheid snappen we goed dat je niet weet waar je moet beginnen met zoeken. Want hoe houd je al die rijksorganisaties uit elkaar? Wat zijn salarisschalen? En op welke arbeidsvoorwaarden moet je letten? Met deze tips pik jij jouw ideale vacature uit het enorme aanbod op Werken voor Nederland.

Tip 1: Gebruik zoekwoorden op Werken voor Nederland

Wij hoeven jou niet uit te leggen dat je zoekwoorden nodig hebt om online vacatures te vinden. Net zoals andere vacaturedatabases, kun je op Werken voor Nederland keywords en filters gebruiken. Maar welke zoekwoorden kies je? Wij nemen je mee in 5 stappen:

  1. Bedenk waar je goed in bent, wat je tof vindt om te doen, of waar je tijdens je studie goede cijfers voor hebt gehaald. 'Schrijven' bijvoorbeeld.

  2. Vul dat aan met een onderwerp waar je veel over weet, over wil leren of dat je belangrijk vindt. Kortom: een thema waar jij jezelf wel een tijdje aan ziet werken. Laten we zeggen: 'verkiezingen'.

  3. Vul je postcode, zoals '2525XD', in bij het vacaturefilter en ontdek waar de Rijksoverheid jou nodig heeft. 

  4. Selecteer je salarisniveau. Als je startersfuncties zoekt, raden wij aan om alle salarisschalen tot en met schaal 12 aan te vinken. Benieuwd wat salarisschalen zijn? Blijf dan lezen.

  5. Voeg daar als laatste je opleiding of opleidingsniveau aan toe. Zoals 'hbo'.

Jouw droombaan gevonden? Raap al je moed bij elkaar en bel met een recruiter. Het maakt je speciaal: slechts 5% van de sollicitanten belt met een contactpersoon van de organisatie waar zij solliciteren. Zie het als een manier om te laten zien: ik wil deze baan écht hebben.

Tip 2: Bedenk welke organisatie bij jou past

Iedereen bij de Rijksoverheid is een rijksmedewerker, maar niet iedere rijksmedewerker werkt in dezelfde organisatie. We bestaan uit 12 ministeries, talloze rijksorganisaties en 6 Hoge Colleges van Staat. Leer wat de verschillende soorten rijksorganisaties uniek maakt.

Tip 3: Ontdek de voordelen van werken bij de Rijksoverheid

Werken bij de Rijksoverheid heeft veel voordelen. Je ruilt je studiefinanciering in voor een heerlijk salaris. En daar bovenop krijg je een flexibel budget waarmee je jezelf kunt doorontwikkelen of extra verlofuren opneemt.

En waarom elke dag op kantoor werken als dat ook in een café kan? Hybride werken maakt het mogelijk. Onderzoek wat deze voordelen betekenen en kom erachter wat jij belangrijk vindt.

Tip 4: Kijk of een traineeship iets voor jou is

De Rijksoverheid heeft veel verschillende traineeships die jaarlijks of vaker per jaar starten. Ter oriëntatie organiseren wij ieder jaar Traineeplaza: hét evenement om je te verdiepen in een baan als trainee. Laat je verrassen door de vele mogelijkheden bij de Rijksoverheid en geef je carrière een ijzersterke start.

Tip 5: Duik in de salarisschalen

De hoogte van je salaris is afhankelijk van je functie en de ervaring die je meebrengt. Ook trainees krijgen bij de Rijksoverheid een salaris. En iedere stagiair ontvangt een stagevergoeding. Er zijn 19 schalen met elk 10 treden: iedere trede staat voor 1 jaar werkervaring. Bekijk je een vacature op Werken voor Nederland? Dan staat er altijd bij welke schaal (of schalen) bij de functie hoort. Schaal 10, bijvoorbeeld.

Wat je gaat verdienen hangt samen met je ervaring, vaardigheden, opleiding en de functie waarop je solliciteert. Probeer na te gaan wat professionals in vergelijkbare functies met evenveel werkervaring als jij ongeveer verdienen. Misschien ken je in jouw netwerk wel mensen die bij de Rijksoverheid werken. Zij kunnen je vast meer vertellen over wat je kunt verdienen en welke schalen meestal passen bij de banen waarin je geïnteresseerd bent. 

Je salaris is je salaris, maar mooie secundaire arbeidsvoorwaarden maken het totaalplaatje compleet. Bij de Rijksoverheid zit je dan zeker goed.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon