Waarom ik voor een traineeship bij de Rijksoverheid koos

Als je aan het afstuderen bent komt er een hoop op je af. Naast het schrijven van je scriptie (voor veel mensen een flinke hobbel), heb je waarschijnlijk een bijbaantje en wil je ook je sociale netwerk onderhouden, sporten en stiekem ook nog wel genieten van het studentenleven voordat het ‘grotemensenleven’ begint. Hoe dichter je bij je afstuderen komt, hoe meer je moet nadenken over een baan.

Keuzes na je afstuderen

Met een economische en bestuurskundige achtergrond waren er in mijn beleving 2 opties: de Rijksoverheid of consultancy. Er zijn uiteraard meer tinten grijs, maar op het moment dat ik ging solliciteren stond ik er wel zo in. De reden dat ik koos voor de Rijksoverheid is wel een beetje cliché, maar daardoor niet minder waar. Als woordvoerder bij de gemeenteraad van Utrecht merkte ik hoe tof ik het vond als er in de stad iets veranderde waar ik een klein steentje aan had bijgedragen. Bij de Rijksoverheid werk je aan maatschappelijke onderwerpen waaraan je direct of indirect een bijdrage levert. Er wordt weleens gezegd dat ambtenaar zijn saai is, maar toen en ook nu heb ik ervaren dat niets minder waar is.

Traineeship, startpunt van je carrière

Ik heb voor een traineeship gekozen omdat de transitie van student naar werken wat geleidelijker verloopt. Je krijgt volledige verantwoordelijkheid bij het uitvoeren van je werkzaamheden, je leert continu en hebt nauwe contacten met je traineegroep. Er wordt uitgelegd hoe de Rijksoverheid nu eigenlijk werkt en hoe je werk door de politiek wordt beïnvloed. Ik zie het als een soort tussenstap van je studentenleven naar het werkleven. Persoonlijke ontwikkeling vind ik daarbij belangrijk. Zogenaamde ‘wicked problems’, maatschappelijk ingewikkelde problemen die onoplosbaar lijken, hebben mijn interesse. Als deze waarden belangrijk voor je zijn, is een traineeship bij de Rijksoverheid een mooi startpunt van je carrière.

Het échte traineeleven

Inmiddels zit ik zo’n 4 maanden op mijn 1e werkplek in het Financial Traineeship. Ik heb gemerkt dat die waarden goed terugkomen. Ik werd door mijn afdelingsgenoten meteen als volwaardig collega gezien. Op de plek waar ik zit heeft politiek veel invloed op onze werkzaamheden. Een motie van een Tweede Kamerlid kan betekenen dat wij direct de financiële consequenties ervan moeten uitzoeken. Naast deze dynamische werkomgeving ga je ook vaak naar de rijksacademie. Samen met andere trainees krijg je les in bijvoorbeeld overheidsfinanciën en onderhandelingstactieken.

Work hard, play hard

Naast je ‘dagelijkse werk’ zijn er veel mogelijkheden. Als je wilt, kun je deel uitmaken van een levendig en actief sociaal netwerk. Ik ben met de personeelsvereniging Jong Financiën op werkbezoek geweest bij de Douane op de Maasvlakte en heb met mijn afdeling een teamtraining gevolgd waarna we met z’n allen een escape room hebben gedaan. Ik plan veel koffieafspraken met collega-trainees. Liefst bij de ministeries of uitvoeringsinstellingen waar zij werken. Zo bouw je een mooi netwerk op. Het is interessant om te weten waar zij tegenaan lopen en om te zien waar zij werken. Leuke opsomming natuurlijk, maar wat wil ik ermee aantonen? Eigenlijk vooral dat collegialiteit en gezelligheid ook een belangrijke plek hebben bij de Rijksoverheid. Kort gezegd geldt er eigenlijk nog een cliché: work hard, play hard.

Leg contact

Voor toekomstige collega-trainees heb ik nog wat tips. Het lezen van deze blog is een goed begin, maar wees ook niet bang om naar een recruiter van de Rijksoverheid te stappen. Ministeries organiseren studentendagen en open dagen. Met een groep studenten ga je een dagje naar een ministerie, je krijgt uitleg, een casus en medewerkers van verschillende afdelingen vertellen wat zij doen. Daar zijn recruiters aanwezig waar je contact mee kan leggen. Is die drempel iets te hoog, dan kan je een trainee bellen. Ik denk dat bijna iedereen graag vertelt over zijn of haar functie. Bel iemand op, ga een kop koffie doen bij een ministerie of stuur een berichtje op LinkedIn. Voor mij hielp een koffie op het ministerie van Financiën enorm om inzicht te krijgen in wat een trainee dagelijks doet. Daarnaast is het een goede manier om informatie in te winnen over de sollicitatieprocedure.’

Geïnteresseerd?

Jaarlijks is er begin maart het event Traineeplaza. Via speeddates, workshop en gesprekken met trainees ontdek je welke traineeprogramma’s de Rijksoverheid heeft. Voor bijna elke studierichting is er wel een traineeship. Check op onze starterspagina welk traineeship bij jou past en lees de ervaringen van andere trainees op verschillende werkplekken binnen de organisatie.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon