Blog: Het Rijkstraineeprogramma is meer dan een formeel trainingsprogramma

Op 15-jarige leeftijd werd ik geselecteerd om de laatste 2 jaar van mijn middelbare school af te ronden op het United World College in Hong Kong. Op deze bijzondere school leefde en leerde ik met leerlingen van over de hele wereld. Van de verhalen van mijn klasgenoot uit Lesotho die zijn ouders verloor tot mijn Irakese klasgenoot die vluchtte voor de 2003-oorlog in Irak, ze hebben mijn levensdoel bepaald: bijdragen aan een duurzamere en vreedzamere wereld.

Leefklimaat en economie

Werken bij de Rijksoverheid sluit precies aan bij dat doel: ik zet me in voor zaken die positieve gevolgen hebben voor de Nederlandse burger, het leefklimaat en de economie. Ik voel me vereerd dat ik geselecteerd ben als rijkstrainee bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Mijn 1e werkplek is bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een uitvoeringsorganisatie van EZK die ook opdrachten uitvoert voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Rijkstraineeprogramma: een bewuste keuze

Tijdens het selectieproces van het Rijkstraineeprogramma (RTP) word je uitgedaagd na te denken over wie je bent en wat je wilt. Pas jij bij de organisatie en wat kun jij bijdragen? Denk daar goed over na. Het onderdeel ‘interview’ vond ik erg boeiend en nuttig. Je spreekt toekomstige collega’s en hoort wat hen drijft om bij de Rijksoverheid te werken.

Inzicht in de Rijksoverheid

In een korte tijd zie ik veel van de Rijksoverheid en leer ik veel mensen kennen. Niet alleen op mijn werkplek, maar ook door de vele evenementen die het RTP organiseert en het lesprogramma dat verbonden is aan het programma. Zo ben ik al eens op bezoek geweest bij de Inspectie Justitie en Veiligheid om meer te leren over de toezichtstaak van de overheid. Vorm ik samen met trainees van verschillende ministeries en mijn eigen ministerie een projectgroep waar we onderzoek zullen gaan doen naar de bijdrage van de deeleconomie op de circulaire economie. Én zat ik naast de Inspecteur Generaal van de NVWA tijdens het etiquettediner van JongEZ die me inzicht gaf in wat het betekent om aan het roer te staan van een organisatie die volop in het nieuws is.

Meer dan een formeel trainingsprogramma

Het Rijkstraineeprogramma is meer dan alleen het formele trainingsprogramma. Je krijgt onder andere de mogelijkheid om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Samen met andere trainees ben ik 2 dagen in de bossen geweest om elkaar, maar vooral mezelf beter te leren kennen. Als trainee heb je een mentor en zijn er financiële middelen die je kunt inzetten om bijvoorbeeld je talenkennis te vergroten. Naast de verplichte onderdelen wordt er door trainees veel voor elkaar georganiseerd. Inhoudelijk, zoals een tour of introductie op je werkplek, maar ook meer informele activiteiten. Zo vierden we samen kerst tijdens een ugly Christmas sweater party en stapten we begin dit jaar met 30 EZK-trainees op het vliegtuig naar Dublin.

Mijn volgende werkplek (detachering) is bij de Directie Noord-Afrika en Midden–Oosten bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Solliciteren voor het Rijkstraineeprogramma kan van 29 maart 9.00 uur tot en met 11 april 2019, 12.00 uur ’s middags.

23 maart 2018

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon