Blog: 'Ik stapte als Rijks I-trainee in de cockpit van een transportvliegtuig'

Het is vrijdagmorgen en ik stap in de cockpit van een C-130 Hercules transportvliegtuig op een militair vliegveld van de Koninklijke Luchtmacht ergens in Nederland. Na een korte instructie worden de motoren gestart en rijd ik naar de startbaan. Voor ik het weet vlieg ik door het luchtruim onderweg naar de bestemming die aangegeven is op het dashboard. Het besturen van het vliegtuig voelt levensecht, maar het is een virtuele vlucht in een vliegtuigsimulator. Met die gedachte in het achterhoofd zet ik de landing in. Dit is een mooi voorbeeld wat een Rijks I-trainee bij het ministerie van Defensie kan ervaren.

Volgende loopbaanstap

Al tijdens mijn bachelor bedrijfskunde hoorde ik van het Rijkstraineeprogramma binnen de Rijksoverheid. Het leek me een interessant traject, maar ook het bedrijfsleven bood mogelijkheden. Na hier een tijdje werkzaam te zijn geweest koos ik alsnog om een master sociologie, gericht op beleid, te volgen. Tijdens mijn 1e startfunctie bij de Rijksoverheid maakte ik kennis met een aantal trainees van de 1e lichting van het Rijks I-Traineeship. Dat leek me een hele mooie basis voor het vervolg van mijn loopbaan binnen de Rijksoverheid dus besloot ik me op te geven voor de selectie van de 2e lichting. Dit onder het motto: nee heb je, ja kan je krijgen.

Het selectietraject en de plaatsing

Op basis van mijn motivatiebrief en cv ben ik uitgenodigd om deel te nemen aan een IQ-test. Na een paar uurtjes oefenen in de Universiteitsbibliotheek van Utrecht bleek de test meer een formaliteit dan een drempel. Hierna volgden 2 gesprekrondes op basis waarvan ik een uitnodiging kreeg voor een klikgesprek bij het ministerie van Defensie. Omdat mijn specialisatie (IT-portfoliomanagement) perfect aansloot bij de opdracht en er een goede klik was heb ik besloten mijn traineeship te starten bij Joint Informatievoorziening Commando (JIVC). Binnen Defensie was nog een aanvullende screening nodig en na afronding hiervan was ik eindelijk officieel trainee. Vooral de grote diversiteit aan ICT-projecten binnen Defensie en de vele innovaties maakt het bijzonder interessant voor een Rijks I-trainee.

De mogelijkheden zijn onbegrensd

Samen met 40 andere trainees ben ik afgelopen september begonnen met mijn 2-jarig traineeship, bestaande uit 3 opdrachten van 8 maanden. Zoals gezegd zijn, door de grote diversiteit aan ICT-projecten, de opties binnen Defensie onbegrensd. Of je nu gespecialiseerd bent in SAP of cybersecurity: op elk vlak zijn er potentiƫle werkplekken. Ook mijn mede-trainees hebben mooie opdrachten bij andere ministeries op zowel uitvoerend niveau als bij beleidsdirecties. Afhankelijk van je interesse en expertise zijn er altijd wel mogelijkheden binnen het traineeship. De enige beperking is het aantal beschikbare plaatsen. Als je ICT-vraagstukken wilt combineren met maatschappelijk relevante opdrachten is het Rijks I-Traineeship zeker wat voor jou. Word jij komend jaar een van mijn collega's?

Gerelateerde artikelen

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon