Abdeluheb Choho

Probeer nieuwsgierig te zijn in plaats van meteen conclusies te trekken
Portret van de heer Abdeluheb Choho

Abdeluheb Choho
Algemeen directeur
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Geboren in Marokko. Studeerde commerciële economie aan de Haagse Hogeschool en communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Vervulde verschillende functies in het bedrijfsleven. Stapte over naar de politiek als wethouder in Amsterdam. Was bestuursvoorzitter bij Vluchtelingenwerk. Werkt sinds maart 2021 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Woont met zijn vriend in Amsterdam. Gaat graag naar Spanje op vakantie.

Het compliment dat hij ‘zo goed Nederlands spreekt’, krijgt Abdeluheb Choho als algemeen directeur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) niet meer. Maar in zijn loopbaan heeft hij tegen heel wat vooroordelen moeten vechten. Toch gelooft hij nog steeds in de kracht en het belang van diversiteit, juist binnen de Rijksoverheid.


Niet mokken

‘Ik heb 2 keer zo hard moeten werken om te komen waar ik ben. Mensen koppelden mijn naam en achtergrond aan mijn talenten. Het is oneerlijk, maar ik koos ervoor om het als een gegeven te nemen. Je kunt er ook over mokken, maar dat levert alleen maar negatieve energie op. Nu ik directeur ben, kijken mensen anders naar me. Maar ik heb bijvoorbeeld nog altijd waardering voor mensen die de moeite nemen om mijn naam goed uit te spreken.

Brede organisatie

Zo’n 10 jaar geleden maakte ik de overstap van het bedrijfsleven naar het publieke domein, omdat ik me meer wilde inzetten voor onze maatschappij. Via de Algemene Bestuursdienst kwam deze functie voorbij. Ik heb contact gezocht. RVO is een mooie brede organisatie, met programma’s die maatschappelijk van groot belang zijn. Zo werken we bijvoorbeeld aan diverse maatregelen uit het klimaatakkoord, verduurzaming van de landbouw, internationale ontwikkelingsprojecten en de ondersteuning van ondernemers, onder meer met de TVL-regeling.

Nieuwsgierig zijn

Diversiteit en inclusie zal altijd een belangrijk thema blijven. Bij RVO gaat het best goed, maar we zijn er nog niet. Sommige mensen denken dat emancipatie klaar is, en snappen niet waarom we zoveel aandacht besteden aan culturele verschillen of LHBTI. Maar als je geen onderdeel bent van zo’n groep, dan kun je daar geen oordeel over vormen. Probeer nieuwsgierig te zijn in plaats van meteen conclusies te trekken.

Ik werk voor Nederland

Er zijn weinig werkgevers die zoveel mogelijkheden kunnen bieden
Raymond Toet
Programmacoördinator
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Begon ooit met een vakantiebaantje als bezorger van de interne post bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). Studeerde huisvesting en vastgoedkunde in Den Haag.

Lees meer over Raymond Toet
Ik wilde een inkoopstage met maatschappelijke impact
Kjeld de Bruin
Afstudeerstagiair Inkoopuitvoeringscentrum
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Is vierdejaars student logistics management aan de Hogeschool Rotterdam. Werkt daarnaast als teamleider bij Albert Heijn in zijn woonplaats.

Lees meer over Kjeld de Bruin
Van afval bruikbare grondstoffen maken, daar ga ik voor
Maurice Goudsmith
Categoriemanager Afvalzorg en Grondstoffenmanagement
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde bedrijfskunde aan de Haagse Hogeschool. Werkte voor een telecombedrijf en zette een kledingzaak op. Pakte de kans om bij Defensie aan de slag te gaan.

Lees meer over Maurice Goudsmith
De échte kracht van inclusie is het omarmen en respecteren van verschillen
Stephanie Hendriks
Programmaleider diversiteit en inclusie
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Deed de bachelor Social Work en cultureel maatschappelijke vorming aan de Haagse Hogeschool. Startte als hr-ondersteuner bij het Planbureau voor de Leefomgeving.

Lees meer over Stephanie Hendriks
Inkoop voegt waarde toe aan de organisatie’
Sander Klaver
Categoriemanager ICT-inhuur Rijk
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde technische bedrijfskunde aan de Universiteit Twente.

Lees meer over Sander Klaver
Een goede inkoper denkt verder dan zijn eigen account
Pietrik Man
Senior inkoper en accountmanager
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Volgde agrarisch onderwijs aan de hogeschool in Den Bosch. Begon als inkoper in de voedingsmiddelenbranche. Is getrouwd en heeft 1 zoon.

Lees meer over Pietrik Man
Mijn missie is datamining binnen RVO.nl goed neer te zetten
Jantien Meijer
Data business consultant
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Afgestudeerd als sociaal-wetenschappelijk onderzoeker in de sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Heeft een passie voor data, statistiek en alles wat ermee te maken heeft.

Lees meer over Jantien Meijer
Zicht op innovatie door te kijken naar de huidige stand van de technologie
Jorinde Bettink
Stagiair bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Volgt de master science and innovationmanagement. Na haar studie wil ze een traineeship gaan doen om zo een volledig overzicht te krijgen van haar toekomstmogelijkheden.

Lees meer over Jorinde Bettink
Waar vind je als inkoper meer doorgroeimogelijkheden dan bij de Rijksoverheid?
Christy van Asten
Inkoopadviseur
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde facility management aan de Haagse Hogeschool. Werkte daarna in de makelaardij en als inkoper bij een kwekerij.

Lees meer over Christy van Asten
Ook hóe je een doel behaalt is belangrijk bij het Rijk
Xander Sinnige
Directiecontroller
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde heao bedrijfseconomie en werkte eerst als consultant in de private sector. Kwam via een opdracht binnen bij het Rijk en besloot over te stappen.

Lees meer over Xander Sinnige
Inkopers zorgen voor 80 miljoen eerlijke kopjes koffie
Jan van Putten
Teammanager Inkoopuitvoeringscentrum
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde bedrijfskunde en kwam bij toeval in het inkoopvak terecht. Werkte lang als inkoopmanager in het bedrijfsleven.

Lees meer over Jan van Putten
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon