Sander Klaver

Inkoop voegt waarde toe aan de organisatie’
Sander Klaver

Sander Klaver
Categoriemanager ICT-inhuur Rijk
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde technische bedrijfskunde aan de Universiteit Twente. Begon als inkoopconsultant, maakte de overstap naar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en later het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Kreeg de smaak van inkoop echt te pakken en is nu categoriemanager. Trekt na het werk erop uit met zijn jonge kinderen. Speelt piano en houdt van creatieve activiteiten zoals tekenen.

De Rijksoverheid huurt vaak ICT’ers in voor werk in haar IT-huishouding. Sander Klaver zet als categoriemanager Inhuur ICT Rijk bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) al zijn inkoopvaardigheden in om de Rijksoverheid hierbij te helpen.


Gebruik maken van marktkracht

‘Als inkoper of categoriemanager kun je veel waarde toevoegen aan je organisatie. Je maakt een verbinding tussen je interne klanten en de leveranciersmarkt. Een goede inkoper is nieuwsgierig, begrijpt wat klanten willen, wat hen drijft en hoe hij marktpartijen kan gebruiken om deze klant te helpen. En tegelijkertijd weet hij de klant te behoeden voor allerlei risico's. Hij laat daardoor zijn eigen organisatie beter functioneren. Als categoriemanager probeer je dat eigenlijk ook, maar dan in mijn geval rijksbreed. Het inzetten van al je vaardigheden om dat voor elkaar te krijgen, spreekt me aan. Snel onderwerpen, drijfveren en belangen doorgronden, dit goed kunnen vertalen naar oplossingen voor je klanten en leveranciers, verbinding zoeken, creatief zijn, soms lef hebben en een verantwoordelijk opdrachtgever richting marktpartijen zijn. Dat heeft mij getriggerd en gemotiveerd om binnen inkoop te gaan werken.

Social return

Een van de onderwerpen waar ik nu mee bezig ben is social return. We vragen de gecontracteerde leveranciers om met voorstellen te komen om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Vervolgens zijn die intensief afgestemd met onze klanten. Hier zijn mooie proeftuinen uit voortgekomen. Vakmatig vind ik het leuk dat we hiermee een bijdrage kunnen leveren aan de doelstellingen van het Kabinet op dit onderwerp. Al is de impact nog heel bescheiden, ik zie wel dat we hierdoor het onderwerp beter op de kaart zetten en een nieuwe beweging - ook bij anderen - in gang zetten. De impact kan dan steeds verder groeien. Persoonlijk vind ik het mooi dat we mensen hiermee echt kansen kunnen bieden en dat je hierin duidelijk de hefboomfunctie van inkoop ziet.’

 

Ik werk voor Nederland

Een goede inkoper denkt verder dan zijn eigen account

Pietrik Man


Senior inkoper en accountmanager
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Volgde agrarisch onderwijs aan de hogeschool in Den Bosch. Begon als inkoper in de voedingsmiddelenbranche. Is getrouwd en heeft 1 zoon.

Lees meer over Pietrik Man
Zicht op innovatie door te kijken naar de huidige stand van de technologie

Jorinde Bettink


Stagiair bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Volgt de master science and innovationmanagement. Na haar studie wil ze een traineeship gaan doen om zo een volledig overzicht te krijgen van haar toekomstmogelijkheden.

Lees meer over Jorinde Bettink
Mijn missie is datamining binnen RVO.nl goed neer te zetten

Jantien Meijer


Data business consultant
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Afgestudeerd als sociaal-wetenschappelijk onderzoeker in de sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Heeft een passie voor data, statistiek en alles wat ermee te maken heeft.

Lees meer over Jantien Meijer
De échte kracht van inclusie is het omarmen en respecteren van verschillen

Stephanie Hendriks


Programmaleider diversiteit en inclusie
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Deed de bachelor Social Work en cultureel maatschappelijke vorming aan de Haagse Hogeschool. Startte als hr-ondersteuner bij het Planbureau voor de Leefomgeving.

Lees meer over Stephanie Hendriks
Van afval bruikbare grondstoffen maken, daar ga ik voor

Maurice Goudsmith


Categoriemanager Afvalzorg en Grondstoffenmanagement
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde bedrijfskunde aan de Haagse Hogeschool. Werkte voor een telecombedrijf en zette een kledingzaak op. Pakte de kans om bij Defensie aan de slag te gaan.

Lees meer over Maurice Goudsmith
Er zijn weinig werkgevers die zoveel mogelijkheden kunnen bieden

Raymond Toet


Programmacoördinator
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Begon ooit met een vakantiebaantje als bezorger van de interne post bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). Studeerde huisvesting en vastgoedkunde in Den Haag.

Lees meer over Raymond Toet
Ik wilde een inkoopstage met maatschappelijke impact

Kjeld de Bruin


Afstudeerstagiair Inkoopuitvoeringscentrum
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Is vierdejaars student logistics management aan de Hogeschool Rotterdam. Werkt daarnaast als teamleider bij Albert Heijn in zijn woonplaats.

Lees meer over Kjeld de Bruin
Inkopers zorgen voor 80 miljoen eerlijke kopjes koffie

Jan van Putten


Teammanager Inkoopuitvoeringscentrum
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde bedrijfskunde en kwam bij toeval in het inkoopvak terecht. Werkte lang als inkoopmanager in het bedrijfsleven.

Lees meer over Jan van Putten
Waar vind je als inkoper meer doorgroeimogelijkheden dan bij de Rijksoverheid?

Christy van Asten


Inkoopadviseur
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde facility management aan de Haagse Hogeschool. Werkte daarna in de makelaardij en als inkoper bij een kwekerij.

Lees meer over Christy van Asten
Ook hóe je een doel behaalt is belangrijk bij het Rijk

Xander Sinnige


Directiecontroller
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde heao bedrijfseconomie en werkte eerst als consultant in de private sector. Kwam via een opdracht binnen bij het Rijk en besloot over te stappen.

Lees meer over Xander Sinnige
Probeer nieuwsgierig te zijn in plaats van meteen conclusies te trekken

Abdeluheb Choho


Algemeen directeur
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Geboren in Marokko. Studeerde commerciële economie aan de Haagse Hogeschool en communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Vervulde verschillende functies in het bedrijfsleven.

Lees meer over Abdeluheb Choho
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon