Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Sander Klaver

Inkoop voegt waarde toe aan de organisatie’
Sander Klaver

Sander Klaver
Categoriemanager ICT-inhuur Rijk
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde technische bedrijfskunde aan de Universiteit Twente. Begon als inkoopconsultant, maakte de overstap naar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en later het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Kreeg de smaak van inkoop echt te pakken en is nu categoriemanager. Trekt na het werk erop uit met zijn jonge kinderen. Speelt piano en houdt van creatieve activiteiten zoals tekenen.

De Rijksoverheid huurt vaak ICT’ers in voor werk in haar IT-huishouding. Sander Klaver zet als categoriemanager Inhuur ICT Rijk bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) al zijn inkoopvaardigheden in om de Rijksoverheid hierbij te helpen.


Gebruik maken van marktkracht

‘Als inkoper of categoriemanager kun je veel waarde toevoegen aan je organisatie. Je maakt een verbinding tussen je interne klanten en de leveranciersmarkt. Een goede inkoper is nieuwsgierig, begrijpt wat klanten willen, wat hen drijft en hoe hij marktpartijen kan gebruiken om deze klant te helpen. En tegelijkertijd weet hij de klant te behoeden voor allerlei risico's. Hij laat daardoor zijn eigen organisatie beter functioneren. Als categoriemanager probeer je dat eigenlijk ook, maar dan in mijn geval rijksbreed. Het inzetten van al je vaardigheden om dat voor elkaar te krijgen, spreekt me aan. Snel onderwerpen, drijfveren en belangen doorgronden, dit goed kunnen vertalen naar oplossingen voor je klanten en leveranciers, verbinding zoeken, creatief zijn, soms lef hebben en een verantwoordelijk opdrachtgever richting marktpartijen zijn. Dat heeft mij getriggerd en gemotiveerd om binnen inkoop te gaan werken.

Social return

Een van de onderwerpen waar ik nu mee bezig ben is social return. We vragen de gecontracteerde leveranciers om met voorstellen te komen om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Vervolgens zijn die intensief afgestemd met onze klanten. Hier zijn mooie proeftuinen uit voortgekomen. Vakmatig vind ik het leuk dat we hiermee een bijdrage kunnen leveren aan de doelstellingen van het Kabinet op dit onderwerp. Al is de impact nog heel bescheiden, ik zie wel dat we hierdoor het onderwerp beter op de kaart zetten en een nieuwe beweging - ook bij anderen - in gang zetten. De impact kan dan steeds verder groeien. Persoonlijk vind ik het mooi dat we mensen hiermee echt kansen kunnen bieden en dat je hierin duidelijk de hefboomfunctie van inkoop ziet.’

 

Ik werk voor Nederland

Mijn missie is datamining binnen RVO.nl goed neer te zetten
Jantien Meijer
Data business consultant
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Afgestudeerd als sociaal-wetenschappelijk onderzoeker in de sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Heeft een passie voor data, statistiek en alles wat ermee te maken heeft.

Lees meer over Jantien Meijer
Zicht op innovatie door te kijken naar de huidige stand van de technologie
Jorinde Bettink
Stagiair bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Volgt de master science and innovationmanagement. Na haar studie wil ze een traineeship gaan doen om zo een volledig overzicht te krijgen van haar toekomstmogelijkheden.

Lees meer over Jorinde Bettink
Van bruikbare grondstoffen afval maken, daar ga ik voor
Maurice Goudsmith
Categoriemanager Afvalzorg en Grondstoffenmanagement
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde bedrijfskunde aan de Haagse Hogeschool. Werkte voor een telecombedrijf en zette een kledingzaak op. Pakte de kans om bij Defensie aan de slag te gaan.

Lees meer over Maurice Goudsmith
Een goede inkoper denkt verder dan zijn eigen account
Pietrik Man
Senior inkoper en accountmanager
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Volgde agrarisch onderwijs aan de hogeschool in Den Bosch. Begon als inkoper in de voedingsmiddelenbranche. Is getrouwd en heeft 1 zoon.

Lees meer over Pietrik Man
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon