Xander Sinnige

Ook hóe je een doel behaalt is belangrijk bij het Rijk
Profielfoto Xander Sinnige

Xander Sinnige
Directiecontroller
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde heao bedrijfseconomie en werkte eerst als consultant in de private sector. Kwam via een opdracht binnen bij het Rijk en besloot over te stappen. Is getrouwd en heeft 2 kinderen. Houdt van tuinieren, koken, lezen en volleybal. Coacht een damesvolleybalteam en is penningmeester van het Provinciaal Drents Dierentehuis.
 


Publicatiedatum 02-06-2021

Xander Sinnige is directiecontroller bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hij adviseert de CIO over risico’s en kansen om organisatiedoelen te bereiken en bevraagt het management hierop kritisch en constructief. Zijn financiële expertise is het fundament voor zijn werk. Xander maakte mooie stappen bij het Rijk. Zo doorliep hij een leiderschapstraject voor aankomende managers en projectleiders.

Open sfeer

‘De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is als uitvoerende dienst best uniek in het landschap van de Rijksoverheid. We voeren voor bijna alle ministeries regelingen uit. Als je hier werkt ben je dus steeds met andere thema’s bezig. En elk ministerie heeft een eigen cultuur, wat het werk ook heel divers maakt. Onze eigen cultuur is heel informeel en vrij. Dat hielp enorm in de coronaperiode, toen we heel snel allerlei regelingen moesten uitvoeren. Toen zag je goed dat we in staat zijn om elkaar snel te vinden, dankzij die open sfeer.

Naar het noorden

Er liggen veel kansen bij de Rijksoverheid. Toen ik van Den Haag naar het noorden verhuisde, kon ik bij RVO blijven, maar dan op locatie Assen. Daar ben ik doorgegroeid als financieel specialist. Inmiddels ben ik directiecontroller. Als je je ambities aangeeft en bereid bent om te investeren, ligt de wereld hier voor je open. Je kunt alle kanten op: op verschillende plekken in het land, maar ook in de organisatie. Bij het Rijk zit je niet vast aan een afdeling of in een vakgebied.

Kweekvijver

Dat je kansen krijgt, blijkt uit het Kweekvijver-programma dat ik volgde. Dat is een op maat gemaakt leiderschapstraject waarin je wordt klaargestoomd voor de rol van manager of projectleider. Ik kreeg een intensief opleidingsprogramma met veel aandacht voor persoonlijke effectiviteit. Dat jaar heeft mij enorm veel inzichten opgeleverd, vooral in hoe menselijke processen werken en waar je dus in je advies aandacht voor moet hebben.

Extra dimensie

Werken voor Nederland heeft iets speciaals. Je moet je hier over alles wat je doet verantwoorden en alle keuzes moeten uitlegbaar zijn. Er kijken niet alleen 150 Kamerleden mee, maar ook de rest van de maatschappij is kritisch. Hier gaat het er niet alleen om dát je een doel behaalt, maar ook om de manier waaróp je dat doel behaalt. Ik vind mijn werk uitdagender door die extra dimensie.’
 

'Data slim combineren geeft een veel rijker voortgangsbeeld'

Wil je weten hoe nieuwe technieken als artificial Intelligence, blockchain en robotica het werk van Xander beïnvloeden? Meld je dan aan voor het e-zine en ontvang de juni-editie met zijn uitgebreide verhaal en meer verhalen van financieel specialisten bij de Rijksoverheid.

Bekijk alle vacatures voor het vakgebied financieel specialist

Ik werk voor Nederland

Probeer nieuwsgierig te zijn in plaats van meteen conclusies te trekken
Abdeluheb Choho
Algemeen directeur
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Geboren in Marokko. Studeerde commerciële economie aan de Haagse Hogeschool en communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Vervulde verschillende functies in het bedrijfsleven.

Lees meer over Abdeluheb Choho
Waar vind je als inkoper meer doorgroeimogelijkheden dan bij de Rijksoverheid?
Christy van Asten
Inkoopadviseur
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde facility management aan de Haagse Hogeschool. Werkte daarna in de makelaardij en als inkoper bij een kwekerij.

Lees meer over Christy van Asten
Inkopers zorgen voor 80 miljoen eerlijke kopjes koffie
Jan van Putten
Teammanager Inkoopuitvoeringscentrum
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde bedrijfskunde en kwam bij toeval in het inkoopvak terecht. Werkte lang als inkoopmanager in het bedrijfsleven.

Lees meer over Jan van Putten
Mijn missie is datamining binnen RVO.nl goed neer te zetten
Jantien Meijer
Data business consultant
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Afgestudeerd als sociaal-wetenschappelijk onderzoeker in de sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Heeft een passie voor data, statistiek en alles wat ermee te maken heeft.

Lees meer over Jantien Meijer
Zicht op innovatie door te kijken naar de huidige stand van de technologie
Jorinde Bettink
Stagiair bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Volgt de master science and innovationmanagement. Na haar studie wil ze een traineeship gaan doen om zo een volledig overzicht te krijgen van haar toekomstmogelijkheden.

Lees meer over Jorinde Bettink
Er zijn weinig werkgevers die zoveel mogelijkheden kunnen bieden
Raymond Toet
Programmacoördinator
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Begon ooit met een vakantiebaantje als bezorger van de interne post bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). Studeerde huisvesting en vastgoedkunde in Den Haag.

Lees meer over Raymond Toet
Ik wilde een inkoopstage met maatschappelijke impact
Kjeld de Bruin
Afstudeerstagiair Inkoopuitvoeringscentrum
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Is vierdejaars student logistics management aan de Hogeschool Rotterdam. Werkt daarnaast als teamleider bij Albert Heijn in zijn woonplaats.

Lees meer over Kjeld de Bruin
Van afval bruikbare grondstoffen maken, daar ga ik voor
Maurice Goudsmith
Categoriemanager Afvalzorg en Grondstoffenmanagement
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde bedrijfskunde aan de Haagse Hogeschool. Werkte voor een telecombedrijf en zette een kledingzaak op. Pakte de kans om bij Defensie aan de slag te gaan.

Lees meer over Maurice Goudsmith
De échte kracht van inclusie is het omarmen en respecteren van verschillen
Stephanie Hendriks
Programmaleider diversiteit en inclusie
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Deed de bachelor Social Work en cultureel maatschappelijke vorming aan de Haagse Hogeschool. Startte als hr-ondersteuner bij het Planbureau voor de Leefomgeving.

Lees meer over Stephanie Hendriks
Een goede inkoper denkt verder dan zijn eigen account
Pietrik Man
Senior inkoper en accountmanager
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Volgde agrarisch onderwijs aan de hogeschool in Den Bosch. Begon als inkoper in de voedingsmiddelenbranche. Is getrouwd en heeft 1 zoon.

Lees meer over Pietrik Man
Inkoop voegt waarde toe aan de organisatie’
Sander Klaver
Categoriemanager ICT-inhuur Rijk
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde technische bedrijfskunde aan de Universiteit Twente.

Lees meer over Sander Klaver
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon