Focus op talent
‘Door mijn lichamelijke beperking loop ik vaak tegen vooroordelen aan. ‘Goh, heb jij een fulltimebaan?’ of ‘rijd jij een auto?’ vragen mensen verbaasd. Terwijl het voor mij de normaalste zaak van de wereld is, ik doe gewoon mijn ding en dat gun ik anderen ook. Daarom hamer ik als adviseur diversiteit en inclusie van hoog tot laag in de organisatie voortdurend op bewustwording van vooroordelen. Heeft een geschikte sollicitant voor een functie toevallig een beperking? Focus dan niet meteen op die beperking, maar kijk naar de talenten van deze persoon en ga daarvan uit in je beslissing.
Vooruitgang
Iedere omslag in denken kost tijd, en soms gaat het me te langzaam. Maar als ik dan op de jaarlijkse ‘Week van de diversiteit’ bij de RVO weer alle goede voorbeelden en activiteiten op een rijtje zie, inspireert me dat enorm: we boeken wel degelijk vooruitgang.
Volwaardige plek
Ik denk dat in Nederland tussen 2020 en 2030 de bijdrage van mensen met een beperking op de arbeidsmarkt toeneemt. Maar de échte kracht van inclusie ligt in het omarmen en respecteren van verschillen door de werkomgeving. Werkgevers die alleen het quotum van de Participatiewet willen halen, slaan de plank mis. Alleen binnenhalen is niet genoeg, je moet mensen ook een volwaardige plek in de organisatie bieden. Anders gaan ze weer weg en heb je niets bereikt. Het quotum is geen doel an sich, het gaat om het in gang zetten van een beweging.
Ervaring met exclusiviteit
Als het onderwerp diversiteit en inclusie ter sprake komt, gaat het meestal over gendergelijkheid en culturele diversiteit. Mensen met een arbeidsbeperking worden vaak als een aparte groep weggezet. Terwijl deze groep vaak juist de meeste ervaring heeft met exclusiviteit, en zeker onder het diversiteitsbeleid moet vallen.’