Stephanie Hendriks

De échte kracht van inclusie is het omarmen en respecteren van verschillen
Portret van Stephanie Hendriks

Stephanie Hendriks
Programmaleider diversiteit en inclusie
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Deed de bachelor Social Work en cultureel maatschappelijke vorming aan de Haagse Hogeschool. Startte als hr-ondersteuner bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Zet zich als voorzitter van de Belangenvereniging van Kleine Mensen (BVKM) in voor mensen met een groeistoornis en kleiner dan 155 cm. Zwemt graag en bezoekt regelmatig de sportschool. Verzamelt vinyl platen en is dol op reizen, games en lezen en uit eten gaan.

Ga uit van talenten, niet van beperkingen. Dat is de boodschap die Stephanie Hendriks dagelijks benadrukt als programmaleider en adviseur diversiteit en inclusie bij de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO). De RVO stimuleert ondernemers bij het duurzaam, internationaal en vernieuwend ondernemen.


Focus op talent

‘Door mijn lichamelijke beperking loop ik vaak tegen vooroordelen aan. ‘Goh, heb jij een fulltimebaan?’ of ‘rijd jij een auto?’ vragen mensen verbaasd. Terwijl het voor mij de normaalste zaak van de wereld is, ik doe gewoon mijn ding en dat gun ik anderen ook. Daarom hamer ik als adviseur diversiteit en inclusie van hoog tot laag in de organisatie voortdurend op bewustwording van vooroordelen. Heeft een geschikte sollicitant voor een functie toevallig een beperking? Focus dan niet meteen op die beperking, maar kijk naar de talenten van deze persoon en ga daarvan uit in je beslissing.

Vooruitgang

Iedere omslag in denken kost tijd, en soms gaat het me te langzaam. Maar als ik dan op de jaarlijkse ‘Week van de diversiteit’ bij de RVO weer alle goede voorbeelden en activiteiten op een rijtje zie, inspireert me dat enorm: we boeken wel degelijk vooruitgang.

Volwaardige plek

Ik denk dat in Nederland tussen 2020 en 2030 de bijdrage van mensen met een beperking op de arbeidsmarkt toeneemt. Maar de échte kracht van inclusie ligt in het omarmen en respecteren van verschillen door  de werkomgeving. Werkgevers die alleen het quotum van de Participatiewet willen halen, slaan de plank mis. Alleen binnenhalen is niet genoeg, je moet mensen ook een volwaardige plek in de organisatie bieden. Anders gaan ze weer weg en heb je niets bereikt. Het quotum is geen doel an sich, het gaat om het in gang zetten van een beweging.

Ervaring met exclusiviteit

Als het onderwerp diversiteit en inclusie ter sprake komt, gaat het meestal over gendergelijkheid en culturele diversiteit. Mensen met een arbeidsbeperking worden vaak als een aparte groep weggezet. Terwijl deze groep vaak juist de meeste ervaring heeft met exclusiviteit, en zeker onder het diversiteitsbeleid moet vallen.’

Ik werk voor Nederland

Inkoop voegt waarde toe aan de organisatie’

Sander Klaver


Categoriemanager ICT-inhuur Rijk
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde technische bedrijfskunde aan de Universiteit Twente.

Lees meer over Sander Klaver
Een goede inkoper denkt verder dan zijn eigen account

Pietrik Man


Senior inkoper en accountmanager
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Volgde agrarisch onderwijs aan de hogeschool in Den Bosch. Begon als inkoper in de voedingsmiddelenbranche. Is getrouwd en heeft 1 zoon.

Lees meer over Pietrik Man
Zicht op innovatie door te kijken naar de huidige stand van de technologie

Jorinde Bettink


Stagiair bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Volgt de master science and innovationmanagement. Na haar studie wil ze een traineeship gaan doen om zo een volledig overzicht te krijgen van haar toekomstmogelijkheden.

Lees meer over Jorinde Bettink
Mijn missie is datamining binnen RVO.nl goed neer te zetten

Jantien Meijer


Data business consultant
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Afgestudeerd als sociaal-wetenschappelijk onderzoeker in de sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Heeft een passie voor data, statistiek en alles wat ermee te maken heeft.

Lees meer over Jantien Meijer
Van afval bruikbare grondstoffen maken, daar ga ik voor

Maurice Goudsmith


Categoriemanager Afvalzorg en Grondstoffenmanagement
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde bedrijfskunde aan de Haagse Hogeschool. Werkte voor een telecombedrijf en zette een kledingzaak op. Pakte de kans om bij Defensie aan de slag te gaan.

Lees meer over Maurice Goudsmith
Er zijn weinig werkgevers die zoveel mogelijkheden kunnen bieden

Raymond Toet


Programmacoördinator
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Begon ooit met een vakantiebaantje als bezorger van de interne post bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). Studeerde huisvesting en vastgoedkunde in Den Haag.

Lees meer over Raymond Toet
Ik wilde een inkoopstage met maatschappelijke impact

Kjeld de Bruin


Afstudeerstagiair Inkoopuitvoeringscentrum
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Is vierdejaars student logistics management aan de Hogeschool Rotterdam. Werkt daarnaast als teamleider bij Albert Heijn in zijn woonplaats.

Lees meer over Kjeld de Bruin
Inkopers zorgen voor 80 miljoen eerlijke kopjes koffie

Jan van Putten


Teammanager Inkoopuitvoeringscentrum
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde bedrijfskunde en kwam bij toeval in het inkoopvak terecht. Werkte lang als inkoopmanager in het bedrijfsleven.

Lees meer over Jan van Putten
Waar vind je als inkoper meer doorgroeimogelijkheden dan bij de Rijksoverheid?

Christy van Asten


Inkoopadviseur
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde facility management aan de Haagse Hogeschool. Werkte daarna in de makelaardij en als inkoper bij een kwekerij.

Lees meer over Christy van Asten
Ook hóe je een doel behaalt is belangrijk bij het Rijk

Xander Sinnige


Directiecontroller
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Studeerde heao bedrijfseconomie en werkte eerst als consultant in de private sector. Kwam via een opdracht binnen bij het Rijk en besloot over te stappen.

Lees meer over Xander Sinnige
Probeer nieuwsgierig te zijn in plaats van meteen conclusies te trekken

Abdeluheb Choho


Algemeen directeur
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Geboren in Marokko. Studeerde commerciële economie aan de Haagse Hogeschool en communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Vervulde verschillende functies in het bedrijfsleven.

Lees meer over Abdeluheb Choho
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon