Arjan Vliem

Als leerlingen geen examens kunnen doen, moeten wij rennen om de boel te redden
Arjan Vliem

Arjan Vliem
Cloud engineer DUO
Dienst Uitvoering Onderwijs

  • Studeerde werktuigbouwkunde in Delft. Is naast zijn werk voor de Rijksoverheid voorzitter van een sportvereniging en voorzitter van het dorpshuis in zijn woonplaats.

Arjan Vliem werkt als cloud engineer bij ODC-Noord in Groningen, 1 van de 4 overheidsdatacenters van de Rijksoverheid en onderdeel van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit datacenter levert de infrastructuur voor onder meer Facet, het digitale systeem waarin straks alle scholieren hun centrale examens en toetsen afleggen.


Clouddiensten

‘ODC-Noord levert clouddiensten aan steeds meer organisaties van de Rijksoverheid in Noord-Nederland, zoals Rijkswaterstaat, het ministerie van Financiën, DICTU en DUO. Deze Rijksclouddienst kun je vergelijken met publieke, commerciële platforms als Azure, Amazon of Google. Als cloud engineer ben ik verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van onze cloud. Ik houd me bezig met netwerken, internetontsluiting, snelheid, performance, capaciteit en beveiliging.

Opschalen naar basisonderwijs

Ook voor Facet leveren wij de infrastructuur. Facet is het digitale examensysteem waarmee voortgezet onderwijs en mbo werken. Nu wordt Facet grotendeels gehost door externe partijen. Uiteindelijk moet heel Facet over naar de Rijkscloud. Binnenkort gaat ook het basisonderwijs toetsen met Facet. Een uitdaging is dat de ICT is op basisscholen vaak minder goed geregeld is dan in het voortgezet onderwijs of mbo. Toch moeten wij ervoor zorgen dat alle toetsen op het juiste moment beschikbaar zijn.

Snoepwinkel voor ICT’er

Met een team van zo’n 7 man houden we Facet in de lucht en bereiden we migraties voor. Soms zijn er incidenten: dan is de server op een school kapot of ligt de internetverbinding eruit. Wij moeten dan snel analyseren en acteren. Soms is het nodig dat een school de server of disk opstuurt, om de examengegevens te redden, maar gelukkig is dat zeer zeldzaam. Voordat ik bij ODC-Noord begon, werkte ik 11 jaar bij DUO, eerst als softwaretester, later als software-ontwikkelaar. DUO en ODC-Noord zijn dusdanig groot dat je na een paar jaar kunt aangeven dat je iets anders wilt. Vooral DUO, met al haar digitale dienstverlening, voelt als een snoepwinkel voor een ICT’er als ik.

Rennen om examen te redden

Facet is voor mij de uitblinker in dynamiek en technologie binnen de Rijksoverheid, want het project is bezig met nieuwe ontwikkelingen en technieken en nog niet af. In mijn werk houd ik altijd de eindgebruiker voor ogen: leerlingen, docenten, maar ook examenplanners. Facet moet snel en stabiel zijn. Als een klaslokaal vol leerlingen geen examen kan doen, moet mijn beheerteam gaan rennen om de boel te redden. Dat vergt oplossingskracht. Ook moet het gebruik van Facet vanzelfsprekend zijn. Niemand heeft zin om eerst 50 pagina’s handleiding door te nemen voordat hij een schoolexamen kan inplannen.

Concurreren met commerciële clouddiensten

De bouw van de Rijkscloud gebaseerd op opensource technologie vond ik een van de leukste projecten om aan mee te werken. Met deze cloud concurreren we met de grote commerciële partijen. Voor de bouw en het beheer is hoogwaardige ICT-kennis nodig. Die bundeling van kennis in Groningen heeft een aantrekkende kracht op veel rijksonderdelen. Zij komen naar ons toe voor advies. Moeten we over naar de cloud of niet? En gaan we voor een publieke cloud of Rijkscloud? Wij zijn dan een kostenefficiënte partner. Bovendien houden we met de Rijkscloud werkgelegenheid in het Noorden, ook niet onbelangrijk.’

Ik werk voor Nederland

Bij dit werk speur je naar goede data

Marloes Dijkstra


Functioneel ontwerper
Dienst Uitvoering Onderwijs

Studeerde Technische Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Startte in 2018 als functioneel ontwerper bij het team Gegevensmagazijn van DUO in Groningen.

Lees meer over Marloes Dijkstra
De juiste code vinden, geeft mij een kick

Jarsto van Santen


Software test engineer
Dienst Uitvoering Onderwijs

Studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Belandde na een aantal omzwervingen in de IT. Werkt sinds 2016 bij DUO aan geautomatiseerd software testen.

Lees meer over Jarsto van Santen
Bij dit werk heb je de mindset van een hacker nodig

Nick Hiemstra


Bij dit werk heb je de mindset van een hacker nodig
Dienst Uitvoering Onderwijs

Studeerde technische informatica aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Startte in 2016 als ethisch hacker bij het ethical hacker team van DUO in Groningen.

Lees meer over Nick Hiemstra
Puzzelen met data vind ik gaaf

Maarten Viswat


Rijksdata trainee
Dienst Uitvoering Onderwijs

Houdt van sport, muziek en kookt graag. Studeerde in Groningen en Wageningen en koos uiteindelijk voor het vakgebied data science.

Lees meer over Maarten Viswat
Jaarlijks behandelen we 700.000 aanvragen voor kinderopvangvergoeding

Robin Wagenaar


Senior Developer DUO
Dienst Uitvoering Onderwijs

Studeerde technische informatica. Onderneemt veel in zijn vrije tijd: van hardlopen en obstacle runs tot boomklimmen en motorrijden. In de avonduurtjes programmeert hij graag.

Lees meer over Robin Wagenaar
Onze software maakt toetsen en examens voor scholieren meer van deze tijd

Sanne Oosterloo


Functioneel ontwerper DUO
Dienst Uitvoering Onderwijs

Studeerde International Communications aan de Hanzehogeschool Groningen. Werkte na haar studie als softwaretester in het bedrijfsleven.

Lees meer over Sanne Oosterloo
Ik ben als software architect vanaf het begin betrokken bij de vernieuwing van de studiefinancieringssystemen

Jaap Sterenborg


Software architect DUO
Dienst Uitvoering Onderwijs

Studeerde informatica aan de universiteit Twente in Enschede. Ging gelijk daarna bij DUO aan het werk. Houdt van voetballen op zaterdag, hardlopen en wielrennen.

Lees meer over Jaap Sterenborg
Met geautomatiseerde testsoftware maken we het werk voor anderen makkelijker

Jurian Jilderda


Software test engineer
Dienst Uitvoering Onderwijs

Studeerde economie en rechten aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ging na zijn studie aan de slag bij een softwaretest detacheringsbureau.

Lees meer over Jurian Jilderda
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon