Arjan Vliem

Als leerlingen geen examens kunnen doen, moeten wij rennen om de boel te redden
Arjan Vliem

Arjan Vliem
Cloud engineer DUO
Dienst Uitvoering Onderwijs

  • Studeerde werktuigbouwkunde in Delft. Is naast zijn werk voor de Rijksoverheid voorzitter van een sportvereniging en voorzitter van het dorpshuis in zijn woonplaats.

Arjan Vliem werkt als cloud engineer bij ODC-Noord in Groningen, 1 van de 4 overheidsdatacenters van de Rijksoverheid en onderdeel van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit datacenter levert de infrastructuur voor onder meer Facet, het digitale systeem waarin straks alle scholieren hun centrale examens en toetsen afleggen.


Clouddiensten

‘ODC-Noord levert clouddiensten aan steeds meer organisaties van de Rijksoverheid in Noord-Nederland, zoals Rijkswaterstaat, het ministerie van Financiën, DICTU en DUO. Deze Rijksclouddienst kun je vergelijken met publieke, commerciële platforms als Azure, Amazon of Google. Als cloud engineer ben ik verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van onze cloud. Ik houd me bezig met netwerken, internetontsluiting, snelheid, performance, capaciteit en beveiliging.

Opschalen naar basisonderwijs

Ook voor Facet leveren wij de infrastructuur. Facet is het digitale examensysteem waarmee voortgezet onderwijs en mbo werken. Nu wordt Facet grotendeels gehost door externe partijen. Uiteindelijk moet heel Facet over naar de Rijkscloud. Binnenkort gaat ook het basisonderwijs toetsen met Facet. Een uitdaging is dat de ICT is op basisscholen vaak minder goed geregeld is dan in het voortgezet onderwijs of mbo. Toch moeten wij ervoor zorgen dat alle toetsen op het juiste moment beschikbaar zijn.

Snoepwinkel voor ICT’er

Met een team van zo’n 7 man houden we Facet in de lucht en bereiden we migraties voor. Soms zijn er incidenten: dan is de server op een school kapot of ligt de internetverbinding eruit. Wij moeten dan snel analyseren en acteren. Soms is het nodig dat een school de server of disk opstuurt, om de examengegevens te redden, maar gelukkig is dat zeer zeldzaam. Voordat ik bij ODC-Noord begon, werkte ik 11 jaar bij DUO, eerst als softwaretester, later als software-ontwikkelaar. DUO en ODC-Noord zijn dusdanig groot dat je na een paar jaar kunt aangeven dat je iets anders wilt. Vooral DUO, met al haar digitale dienstverlening, voelt als een snoepwinkel voor een ICT’er als ik.

Rennen om examen te redden

Facet is voor mij de uitblinker in dynamiek en technologie binnen de Rijksoverheid, want het project is bezig met nieuwe ontwikkelingen en technieken en nog niet af. In mijn werk houd ik altijd de eindgebruiker voor ogen: leerlingen, docenten, maar ook examenplanners. Facet moet snel en stabiel zijn. Als een klaslokaal vol leerlingen geen examen kan doen, moet mijn beheerteam gaan rennen om de boel te redden. Dat vergt oplossingskracht. Ook moet het gebruik van Facet vanzelfsprekend zijn. Niemand heeft zin om eerst 50 pagina’s handleiding door te nemen voordat hij een schoolexamen kan inplannen.

Concurreren met commerciële clouddiensten

De bouw van de Rijkscloud gebaseerd op opensource technologie vond ik een van de leukste projecten om aan mee te werken. Met deze cloud concurreren we met de grote commerciële partijen. Voor de bouw en het beheer is hoogwaardige ICT-kennis nodig. Die bundeling van kennis in Groningen heeft een aantrekkende kracht op veel rijksonderdelen. Zij komen naar ons toe voor advies. Moeten we over naar de cloud of niet? En gaan we voor een publieke cloud of Rijkscloud? Wij zijn dan een kostenefficiënte partner. Bovendien houden we met de Rijkscloud werkgelegenheid in het Noorden, ook niet onbelangrijk.’

Ik werk voor Nederland

Werken in een bevlogen team geeft me energie

Bas van Driel

Bas van Driel, senior developer bij DUO
Dienst Uitvoering Onderwijs

Lees meer over Bas van Driel
Met geautomatiseerde testsoftware maken we het werk voor anderen makkelijker

Jurian Jilderda

Software test engineer
Dienst Uitvoering Onderwijs

Lees meer over Jurian Jilderda
De techniek verandert snel en juist dat maakt ons werk interessant

Robert Kars

Solution architect
Dienst Uitvoering Onderwijs

Lees meer over Robert Kars
Onze software maakt toetsen en examens voor scholieren meer van deze tijd

Sanne Oosterloo

Functioneel ontwerper DUO
Dienst Uitvoering Onderwijs

Lees meer over Sanne Oosterloo
Jaarlijks behandelen we 700.000 aanvragen voor kinderopvangvergoeding

Robin Wagenaar

Senior Developer DUO
Dienst Uitvoering Onderwijs

Lees meer over Robin Wagenaar
Bij dit werk speur je naar goede data

Marloes Dijkstra

Functioneel ontwerper
Dienst Uitvoering Onderwijs

Lees meer over Marloes Dijkstra
Puzzelen met data vind ik gaaf

Maarten Viswat

Rijksdata trainee
Dienst Uitvoering Onderwijs

Lees meer over Maarten Viswat
DUO bood me een mooie kans om door te groeien in het Java-domein

Martijn van Tiel

Software architect
Dienst Uitvoering Onderwijs

Lees meer over Martijn van Tiel
Bij dit werk heb je de mindset van een hacker nodig

Nick Hiemstra

Ethisch hacker
Dienst Uitvoering Onderwijs

Lees meer over Nick Hiemstra
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon