Nick Hiemstra

Bij dit werk heb je de mindset van een hacker nodig
Nick Hiemstra

Nick Hiemstra
Bij dit werk heb je de mindset van een hacker nodig
Dienst Uitvoering Onderwijs

  • Studeerde technische informatica aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Startte in 2016 als ethisch hacker bij het ethical hacker team van DUO in Groningen. Doet in zijn vrije tijd regelmatig mee met ethical hacker challenges. Is daarnaast vooral in de lente en de zomer druk met het houden van bijen.

Nick Hiemstra onderzoekt met pen- of hacktesten of er in ICT-systemen zwakke plekken voorkomen die risico’s kunnen opleveren voor hackers met kwade bedoelingen. Dit doet hij voor de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid voor het onderwijs. Ook test hij regelmatig systemen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).


Hacktesten

‘Iets vinden wat mogelijk kwetsbaar is voor hackers en het samen met de opdrachtgever oplossen, vind ik het leukst van mijn werk. Je hebt daarbij de mindset van een hacker nodig. Maar je moet voor dit werk ook stevig in je schoenen staan. Soms kost het moeite om mensen ervan te overtuigen dat het oplossen van gevonden kwetsbaarheden echt nodig is. Als je vervolgens met ze gaat praten en uitlegt wat de gevolgen kunnen zijn, zien ze er toch het nut van in.

Trainingen volgen

Ik ben blij met de mogelijkheden die de Rijksoverheid biedt om mijzelf verder te ontwikkelen in mijn vak. Ik heb al een aantal trainingen gedaan en wil binnenkort onder meer Offensive Security Certified Professional (OSCP) gaan doen. Dit is een online omgeving voor ethical hackers. Je krijgt 23 uur en 45 minuten de tijd om kwetsbare systemen met verschillende configuraties te hacken. Daarna krijg je nog eens 24 uur om een rapportage op te leveren. Ik hoor van collega’s dat ze hier veel van geleerd hebben, dus ik ben benieuwd.

Uitzwermende bijen

Ook in mijn vrije tijd ben ik regelmatig met hacker challenges bezig. Daarnaast hou ik bijen. Samen met mijn schoonvader had ik dit jaar 4 bijenkasten maar door bijensterfte bleef er uiteindelijk nog 1 volk over. Daar is nu nog een volk bijgekomen omdat we die weg konden halen uit de tuin van een collega. Het zijn interessante en belangrijke insecten. Het is mooi dat je hiermee bijdraagt aan het behoud van de natuur. Het kost wel enige moeite om ervoor te zorgen dat ze niet uitzwermen en bij de kasten blijven. Daar ben ik tijdens de lente- en zomermaanden dan ook best druk mee.’

Ik werk voor Nederland

Bij dit werk speur je naar goede data

Marloes Dijkstra

Functioneel ontwerper
Dienst Uitvoering Onderwijs

De juiste code vinden, geeft mij een kick

Jarsto van Santen

Software test engineer
Dienst Uitvoering Onderwijs

Puzzelen met data vind ik gaaf

Maarten Viswat

Rijksdata trainee
Dienst Uitvoering Onderwijs

Jaarlijks behandelen we 700.000 aanvragen voor kinderopvangvergoeding

Robin Wagenaar

Senior Developer DUO
Dienst Uitvoering Onderwijs

Onze software maakt toetsen en examens voor scholieren meer van deze tijd

Sanne Oosterloo

Functioneel ontwerper DUO
Dienst Uitvoering Onderwijs

Ik ben als software architect vanaf het begin betrokken bij de vernieuwing van de studiefinancieringssystemen

Jaap Sterenborg

Software architect DUO
Dienst Uitvoering Onderwijs

Als leerlingen geen examens kunnen doen, moeten wij rennen om de boel te redden

Arjan Vliem

Cloud engineer DUO
Dienst Uitvoering Onderwijs

Met geautomatiseerde testsoftware maken we het werk voor anderen makkelijker

Jurian Jilderda

Software test engineer
Dienst Uitvoering Onderwijs

De techniek verandert snel en juist dat maakt ons werk interessant

Robert Kars

Solution architect
Dienst Uitvoering Onderwijs

DUO bood me een mooie kans om door te groeien in het Java-domein

Martijn van Tiel

Software architect
Dienst Uitvoering Onderwijs

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon