Nick Hiemstra

Bij dit werk heb je de mindset van een hacker nodig
Nick Hiemstra

Nick Hiemstra
Bij dit werk heb je de mindset van een hacker nodig
Dienst Uitvoering Onderwijs

  • Studeerde technische informatica aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Startte in 2016 als ethisch hacker bij het ethical hacker team van DUO in Groningen. Doet in zijn vrije tijd regelmatig mee met ethical hacker challenges. Is daarnaast vooral in de lente en de zomer druk met het houden van bijen.

Nick Hiemstra onderzoekt met pen- of hacktesten of er in ICT-systemen zwakke plekken voorkomen die risico’s kunnen opleveren voor hackers met kwade bedoelingen. Dit doet hij voor de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid voor het onderwijs. Ook test hij regelmatig systemen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).


Hacktesten

‘Iets vinden wat mogelijk kwetsbaar is voor hackers en het samen met de opdrachtgever oplossen, vind ik het leukst van mijn werk. Je hebt daarbij de mindset van een hacker nodig. Maar je moet voor dit werk ook stevig in je schoenen staan. Soms kost het moeite om mensen ervan te overtuigen dat het oplossen van gevonden kwetsbaarheden echt nodig is. Als je vervolgens met ze gaat praten en uitlegt wat de gevolgen kunnen zijn, zien ze er toch het nut van in.

Trainingen volgen

Ik ben blij met de mogelijkheden die de Rijksoverheid biedt om mijzelf verder te ontwikkelen in mijn vak. Ik heb al een aantal trainingen gedaan en wil binnenkort onder meer Offensive Security Certified Professional (OSCP) gaan doen. Dit is een online omgeving voor ethical hackers. Je krijgt 23 uur en 45 minuten de tijd om kwetsbare systemen met verschillende configuraties te hacken. Daarna krijg je nog eens 24 uur om een rapportage op te leveren. Ik hoor van collega’s dat ze hier veel van geleerd hebben, dus ik ben benieuwd.

Uitzwermende bijen

Ook in mijn vrije tijd ben ik regelmatig met hacker challenges bezig. Daarnaast hou ik bijen. Samen met mijn schoonvader had ik dit jaar 4 bijenkasten maar door bijensterfte bleef er uiteindelijk nog 1 volk over. Daar is nu nog een volk bijgekomen omdat we die weg konden halen uit de tuin van een collega. Het zijn interessante en belangrijke insecten. Het is mooi dat je hiermee bijdraagt aan het behoud van de natuur. Het kost wel enige moeite om ervoor te zorgen dat ze niet uitzwermen en bij de kasten blijven. Daar ben ik tijdens de lente- en zomermaanden dan ook best druk mee.’

Ik werk voor Nederland

Jaarlijks behandelen we 700.000 aanvragen voor kinderopvangvergoeding
Robin Wagenaar
Senior Developer DUO
Dienst Uitvoering Onderwijs

Studeerde technische informatica. Onderneemt veel in zijn vrije tijd: van hardlopen en obstacle runs tot boomklimmen en motorrijden. In de avonduurtjes programmeert hij graag.

Lees meer over Robin Wagenaar
Onze software maakt toetsen en examens voor scholieren meer van deze tijd
Sanne Oosterloo
Functioneel ontwerper DUO
Dienst Uitvoering Onderwijs

Studeerde International Communications aan de Hanzehogeschool Groningen. Werkte na haar studie als softwaretester in het bedrijfsleven.

Lees meer over Sanne Oosterloo
Als leerlingen geen examens kunnen doen, moeten wij rennen om de boel te redden
Arjan Vliem
Cloud engineer DUO
Dienst Uitvoering Onderwijs

Studeerde werktuigbouwkunde in Delft. Is naast zijn werk voor de Rijksoverheid voorzitter van een sportvereniging en voorzitter van het dorpshuis in zijn woonplaats.

Lees meer over Arjan Vliem
Puzzelen met data vind ik gaaf
Maarten Viswat
Rijksdata trainee
Dienst Uitvoering Onderwijs

Houdt van sport, muziek en kookt graag. Studeerde in Groningen en Wageningen en koos uiteindelijk voor het vakgebied data science.

Lees meer over Maarten Viswat
Ik ben als software architect vanaf het begin betrokken bij de vernieuwing van de studiefinancieringssystemen
Jaap Sterenborg
Software architect DUO
Dienst Uitvoering Onderwijs

Studeerde informatica aan de universiteit Twente in Enschede. Ging gelijk daarna bij DUO aan het werk. Houdt van voetballen op zaterdag, hardlopen en wielrennen.

Lees meer over Jaap Sterenborg
Met geautomatiseerde testsoftware maken we het werk voor anderen makkelijker
Jurian Jilderda
Software test engineer
Dienst Uitvoering Onderwijs

Studeerde economie en rechten aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ging na zijn studie aan de slag bij een softwaretest detacheringsbureau.

Lees meer over Jurian Jilderda
De juiste code vinden, geeft mij een kick
Jarsto van Santen
Software test engineer
Dienst Uitvoering Onderwijs

Studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Belandde na een aantal omzwervingen in de IT. Werkt sinds 2016 bij DUO aan geautomatiseerd software testen.

Lees meer over Jarsto van Santen
Bij dit werk speur je naar goede data
Marloes Dijkstra
Functioneel ontwerper
Dienst Uitvoering Onderwijs

Studeerde Technische Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Startte in 2018 als functioneel ontwerper bij het team Gegevensmagazijn van DUO in Groningen.

Lees meer over Marloes Dijkstra
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon