Dick Blaauw

Met scanningsoftware lichten we het hele ICT-landschap door
Dick Blaauw

Dick Blaauw
Projectmanager
Dienst ICT Uitvoering

  • Studeerde informatica aan de Hanzehogeschool Groningen. Werkte jarenlang op detacheerbasis voor grote bedrijven. Van Philips tot Akzo-Nobel. Kwam in 2009 in dienst bij DICTU. Wordt ontzettend blij van zeilen. Ongeacht de weersomstandigheden.

Dick Blaauw werkt als projectmanager bij de Dienst ICT Uitvoering (DICTU). Hij is verantwoordelijk voor het voorbereiden, opzetten en begeleiden van omvangrijke projecten. Denk aan het opzetten en inrichten van een control room, waar alle systemen en applicaties gemonitord worden.


Control room oprichten

‘Van idee tot geslaagd project: dat is de reikwijdte van mijn werk. Neem de control room. Er lag alleen een besluit dat er een moest komen. Je start vanaf nul. Door de juiste mensen te betrekken, een organisatieafdeling op te tuigen, afwegingen over techniek te maken en processen uit te denken, is het gelukt. Het resultaat? We lossen sneller storingen op. En zijn proactief in plaats van reactief.

Meer dan alleen kennis van techniek

De grootste uitdaging zat aan de proceskant. DICTU is een grote organisatie. We hebben ruim 1200 medewerkers. Hoe zorg je ervoor dat iedereen weet wat de control room inhoudt? Wat we daar precies doen en wat de gevolgen zijn voor het werk van veel medewerkers? Waar eerst issues decentraal werden opgepakt, doen we dat nu centraal: in de control room. Daarom moet je als projectmanager over soft skills beschikken. Met alleen kennis van techniek kom je er niet.

Scanningsoftware

Nu de control room in grote lijnen staat, ben ik alweer bezig met het volgende project: service modelling- en configurationmanagement. Om inzicht te krijgen in ons complete ICT-landschap – dat bestaat uit miljoenen componenten – gebruiken we scanningsoftware. Zo ontdekken we welke componenten bij elkaar horen en hoe ze precies gebruikt worden. Dat koppelen we aan bedrijfsprocessen van klanten. Daardoor overzien we beter wat de impact is van een wijziging in een component. Je wilt natuurlijk niet bijvoorbeeld de certificaatuitgifte op Schiphol ineens stilleggen.

Fluitend naar kantoor

De mogelijkheden bij DICTU zijn groot. Het werk is zo divers. Ik heb echt het gevoel dat ik waarde kan toevoegen aan deze organisatie. Tel daarbij op dat mijn werk een maatschappelijk belang heeft en je snapt waarom ik fluitend naar kantoor ga.’

Ik werk voor Nederland

Door met gebruikers in gesprek te zijn, snap je pas echt hoe een app moet werken
Corien Potkamp
Productleider en programmamanager App Loket DICTU
Dienst ICT Uitvoering

Begon na haar Schoevers-opleiding marketing en management bij Bureau Heffingen.

Lees meer over Corien Potkamp
Technologie inzetten waarmee je veilig kunt inloggen
Chris van Riet
Dienstverantwoordelijke TVS
Dienst ICT Uitvoering

Startte met een studie accountancy aan de Hogeschool Alkmaar, maar stapte al snel over naar bedrijfskunde.

Lees meer over Chris van Riet
Diversiteit is nodig om technische vooruitgang voor elkaar te krijgen
Jonathan Ramos
Tot 1 april 2016 technisch applicatiebeheerder
Dienst ICT Uitvoering

Werkte bij de Rabobank als performance engineer. Liep jarenlang rond in de callcenterwereld als databeheerder. Studeerde Informatica aan de hogeschool Rotterdam.

Lees meer over Jonathan Ramos
Als ICT’er bij DICTU ben je een ondernemer in loondienst
John Kruidhof
Product manager Web & Mobile
Dienst ICT Uitvoering

Volgde een MBA Informatiemanagement in deeltijd. Werkte eerder bij Ordina, waar hij onder meer gedetacheerd werd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer, en later AEGON.

Lees meer over John Kruidhof
Ik zorg dat er besluiten genomen worden die klanten én DICTU vooruithelpen
Arjan Bulthuis
Teamleider Bureau Architectuur en Kwaliteit
Dienst ICT Uitvoering

Studeerde Informatica aan de Universiteit Twente. Behaalde daarnaast een propedeuse Nederlands recht aan de Open Universiteit. Begon zijn carrière als research assistent in Sydney.

Lees meer over Arjan Bulthuis
Mijn werk kun je overal in de samenleving tegenkomen
Eric Penseel
ICT-architect
Dienst ICT Uitvoering

Eric deed 3 studies. Eerst elektrotechniek, waarvan de eerste fase aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. Daar rondde hij ook de officiersopleiding af.

Lees meer over Eric Penseel
Het vertrouwen dat je krijgt is fijn
Darin Suarez
Stagiair
Dienst ICT Uitvoering

Doet de mbo-studie bedrijfsbeheer en administratieve diensten en daarnaast een opleiding juridische vaardigheden bij het Nederlands Talen Instituut.

Lees meer over Darin Suarez
Deze toepassingen gaan de wereld compleet veranderen de komende 30 jaar
Ronald Heukers
ICT-architect
Dienst ICT Uitvoering

Is opgeleid als cultureel antropoloog aan de Universiteit Utrecht.

Lees meer over Ronald Heukers
Website van scratch af opbouwen
Esmeralda Tijhoff
Webontwikkelaar DICTU
Dienst ICT Uitvoering

Studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Werkte als tekstschrijver, universiteitsdocent, eigen ondernemer en oprichter van diverse stichtingen.

Lees meer over Esmeralda Tijhoff
Met ons platform kan de hele Rijksoverheid van elkaars oplossingen profiteren
Wim van der Lingen
Enterprise architect DICTU
Dienst ICT Uitvoering

Studeerde technische bedrijfskunde en bestuurskunde aan de Universiteit van Twente. Werkte als consultant bij onder meer Capgemini en Deloitte.

Lees meer over Wim van der Lingen
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon