Hella Smit

Bij uitbraken van infectieziekten, benaderen we de media met onze eigen nieuwsberichten
Hella Smit

Hella Smit
Senior communicatieadviseur RIVM

  • Studeerde HBO verpleegkunde in 1985, werkte op een kinderafdeling en even in de psychiatrie. Daarna bij de GGD (gemeentelijke gezondheidsdienst) in de publiekscommunicatie. Liet zich omscholen en werd onderwijskundige op een basisschool. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Weer terug naar de gezondheidszorg: het RIVM. Werkte daar 7 jaar voor het Rijksvaccinatieprogramma en maakte tot slot de overstap naar Infectieziektebestrijding.
  • Fietst dagelijks 20 km heen en weer naar het werk. Doet aan hardlopen. Zingt in een koor met zang uit alle hoeken van de wereld. Is dol op Afrikaanse en Spaans/Portugese muziek, maar houdt ook van de sound van het Hollandse meidenduo Clean Pete.

Hella Smit is senior communicatieadviseur bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Zij verzorgt voor het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb), de communicatie over infectieziekten richting pers.


MERS, kinkhoest, mazelen en ebola

‘Bij uitbraken van infectieziektes als MERS, kinkhoest, mazelen en ebola maak ik nieuwsberichten en monitor ik hoe de media hierop ingaat. Vaak benaderen wij zelf actief de NOS of het ANP om objectieve informatie te verspreiden. De media pakt dat dan op. Helderheid en transparantie in communicatie, daar gaat het om.

Zo was er in 2012 een salmonella-uitbraak door besmette zalm. Elke week vroeg de NOS hoeveel zieken er bij waren gekomen. Je bouwt een dossier op met veel informatie. Uiteindelijk is dat een grote uitbraak geworden waar de Onderzoeksraad voor Veiligheid onder andere wilde weten hoe de communicatie vanuit ons was gelopen. Wij konden dat prima uitleggen.

Infectieziekten kunnen zomaar oppoppen

Mijn werk is nooit saai. Infectieziekten kunnen zomaar oppoppen. Dan ben je ineens maanden bezig met een onderwerp waar je niet op had gerekend. Nu ben ik bijvoorbeeld bijna continu bezig met ebola. Andere werkzaamheden worden hiervoor aan de kant geschoven. Ebola raakt de samenleving en verschillende ministeries. Er is veel afstemming nodig. Je moet goed opletten dat wat in je nieuwsbericht staat, ook voor hen uit te leggen is. Dat geeft een leuke spanning aan het werk.

Ebola spreekt tot de verbeelding

Ebola is een A-ziekte. Een besmettelijke, ernstige infectieziekte die direct bestreden moet worden.

Onze LCI-richtlijn over ebola is leidend. Alle ziekenhuizen en huisartsen weten door deze richtlijn exact hoe je moet handelen en prioriteren bij een van ebola verdachte patiënt. In Dordrecht meldde zo’n patiënt zich bij de huisartsenpost. Volgens protocol wordt deze persoon dan direct apart in een kamer bevraagd. Is er meer aan de hand, dan gaat die persoon per ambulance naar een universitair medisch centrum waar verder onderzoek wordt gedaan. Allemaal partijen die iets zouden kunnen gaan vertellen aan de media. De ziekte ebola spreekt nogal tot de verbeelding. Om onrust te voorkomen, hebben we met alle universitair medische centra en GGD’en in Nederland en het ministerie van VWS afgesproken dat het RIVM de woordvoering doet.

Hart sneller kloppen

Commercieel werk is niks voor mij. Strategisch nadenken wél. In dit werk doe je dat vaak. De Rijksoverheid vind ik een prima werkgever. Van werken voor de volksgezondheid gaat mijn hart sneller kloppen. Vooral omdat we dat in een multidisciplinair team doen. Mijn werkzaamheden zijn erg breed. Ik ben met allerlei communicatiemiddelen bezig. Dan weer een filmpje maken, dan weer een interview, contacten met de pers. Ik werk nauw samen met andere afdelingen van het Centrum Infectieziektebestrijding. Zo ben je direct betrokken bij diverse onderwerpen en alles wat er gebeurt op de werkvloer.‘

Gerelateerde artikelen

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon