Jim de Visser

De hevigheid van buien neemt toe. Al dat water moet ergens heen
Jim de Visser

Jim de Visser
Expert ondergrondse infrastructuur
Rijksvastgoedbedrijf

Zat als kleine jongen al bij zijn vader op de trekker om een park aan te leggen. Studeerde civiele techniek in Leeuwarden. Begon bij een ingenieursbureau als werkvoorbereider. Werkte daarna een half jaar in Nieuw-Zeeland als weginspecteur. Blijkt vooral geïnteresseerd in hoe de watersystemen in elkaar zitten. Begon in 2003 bij Dienst Vastgoed Defensie. Verantwoordelijk voor het onderhoud van riolering op voornamelijk defensieterrein. Woont in Nieuwegein met zijn vrouw en twee zonen. Gaat in zijn vrije tijd graag naar concerten.

In Nieuw-Zeeland stuurde Jim de Visser Maori’s aan bij de inspectie van wegen. Het ging er heel anders aan toe dan in Nederland, veel relaxter. Eenmaal terug was hij toe aan een nieuwe uitdaging. Hij kon kiezen tussen een ingenieursbureau, een aannemer of de Dienst Vastgoed Defensie (nu Rijksvastgoedbedrijf). De laatste kwam als beste uit de bus, door de diversiteit aan terreinen.


Inspirerende werkplek

‘Na 18 jaar vind ik mijn baan nog steeds het leukst. Ik werk in een inspirerende omgeving en werk door het hele land. Op de terreinen van Defensie zijn er heel andere vraagstukken rondom riolering dan bijvoorbeeld bij een gemeente. Zo is er een speciale wasplaats voor de vliegtuigen, waarbij veel afvalwater weg moet kunnen. Ook moet dit water gezuiverd worden van de metalen die eventueel vrijkomen. Een ander interessant aspect zijn de hevige buien waar we mee te maken krijgen door klimaatverandering. We testen de komende jaren uitvoerig of onze riolering dit aankan.

Ik ben Jim de Visser en mijn functie is expert ondergrondse infrastructuur en ik stuur de vakgroep ondergrondse infrastructuur aan. Ondergrondse infrastructuur is alle infra die onder de grond is aangelegd. Riolering, drainage, gas, water en elektra. Op de defensieterreinen ligt ongeveer 2.100 kilometer drainage en 1.700 kilometer riolering. Die onderhouden wij. Wij doen inspecties, wij doen keuringen. We gaan als eerste naar het Nationaal Militair Museum. Daar staat een heel groot gebouw met ongeveer een dakoppervlakte van vier voetbalvelden groot. En als het daar gaat regenen dan komt er ongeveer twaalf grote emmers water per minuut vrij. En dat wordt allemaal opgevangen in een verlaging in het terrein en daar infiltreert het. Als ons werk goed wordt gedaan dan merken jullie dus niets want dan werken de systemen goed. Als er een regenbui valt blijft het gewoon netjes droog. En in de droge periode in de zomer kan de natuur ook gewoon gebruik maken van de buffers waar wij water opslaan, zodat de natuur daarvan kan voeden. Ons vakgebied waar we ons in bevinden, dat is de laatste jaren door de klimaatverandering in één keer wel op de agenda komen staan. Een belangrijk thema is: het klimaat. Binnen het RVB werken we samen met collega's van waterbouw, van natuur en landschapsarchitecten. De mensen die watervergunningen aanvragen. Dus een heel breed palet aan verschillende mensen waar ik mee samenwerk. Het werk is heel leuk omdat het heel divers is. Ik kom op verschillende defensieterreinen. En er zijn verschillende soorten problematiek. Super veel maatwerk. Het is ontzettend leuk om te werken hier.

Samenwerken

Ik kom op verschillende locaties, maar zit ook achter mijn bureau. Het mooiste aan mijn werk vind ik de samenwerking met verschillende mensen van verschillende disciplines, en juist ook de lastige gesprekken. Defensie is mijn grootste klant, maar er zijn ook heel veel andere stakeholders zoals waterschappen, gemeenten of landschapsarchitecten. En natuurlijk de partijen waar we werk aan uitbesteden. Vroeger deden we al het uitvoerende werk zelf met eigen werkvoorbereiders, maar dat is tegenwoordig niet meer haalbaar. Er is altijd meer werk dan dat we mensen hebben. Dat maakt het soms lastig, omdat je wel graag sneller en beter wil. Het mooiste is als je samen resultaat kunt boeken natuurlijk!

Leven lang leren

Ieder project is weer anders. Hoewel ik door de jaren heen veel ervaring heb opgedaan, leer ik nog steeds. Bijvoorbeeld binnen onze vakgroep Ondergrondse infrastructuur, waarbij we de expertises hebben opgesplitst. Als er een project in de marinehaven in Den Helder moet worden opgepakt, ga ik er zelf eerst heen. Om onderzoek te doen en daarna een team te vormen. Persoonlijk contact is belangrijk, maar humor misschien nog wel meer. Af en toe even een grapje, en we kunnen er allemaal weer tegenaan.’

Ik werk voor Nederland

Bij ons werk je aan uitzonderlijke projecten op bijzondere plekken door én voor het hele land

Recruitment RVB

Team Werving en selectie
Rijksvastgoedbedrijf

Lees meer over Recruitment RVB
Op de bouwplaats kijk ik of het contract goed verloopt

Aafke Alblas

Adviseur contractmanagement
Rijksvastgoedbedrijf

Lees meer over Aafke Alblas
Als inkoper zoek ik de balans tussen belangen van de markt en de overheid

Jeroen Oehler

Senior adviseur inkoop en aanbesteden
Rijksvastgoedbedrijf

Lees meer over Jeroen Oehler
Al binnen een jaar werk ik aan Europese aanbestedingen

Ruben Plugge

Inkoopadviseur bouw en renovatie
Rijksvastgoedbedrijf

Lees meer over Ruben Plugge
In 5 weken een pand ombouwen voor volledige bewoning. Dat is een moordend tempo

Thijs Paardekooper

Projectmanager
Rijksvastgoedbedrijf

Lees meer over Thijs Paardekooper
Rijksmonumenten zijn de pareltjes van mijn werk

Berthil Jurjens

Senior bouwkundige
Rijksvastgoedbedrijf

Lees meer over Berthil Jurjens
Pand- en klantkennis is cruciaal: ik weet altijd wat er speelt bij de objecten

Peter Pierot

Werktuigbouwkundig adviseur
Rijksvastgoedbedrijf

Lees meer over Peter Pierot
Het RVB is een mooie plek voor mijn eigen ontwikkeling

Tim Trago

Business informatie adviseur
Rijksvastgoedbedrijf

Lees meer over Tim Trago
Als bouwkundige kreeg ik de kans om steeds meer met duurzaamheid bezig te zijn

Elke

Bouwkundig duurzaamheidsadviseur
Rijksvastgoedbedrijf

Lees meer over Elke
Unieke gebouwen, unieke oplossingen: dat is werken bij het Rijksvastgoedbedrijf

Michiel Leufkens

Adviseur werktuigbouwkunde
Rijksvastgoedbedrijf

Lees meer over Michiel Leufkens
Als beveiligingsexpert zorg ik ervoor dat onze gebruikers kunnen werken in een veilige omgeving

Ed Komduur

Senior adviseur Beveiliging
Rijksvastgoedbedrijf

Lees meer over Ed Komduur
Het raakt me dat we in Nederland zoveel leegstand hebben

Jenny Ritskes

Teammanager Gebouwinformatie
Rijksvastgoedbedrijf

Lees meer over Jenny Ritskes
Hoe minder standaard een object, hoe interessanter mijn werk

Alexander Blaak

Service level manager
Rijksvastgoedbedrijf

Lees meer over Alexander Blaak
Ik overtuig mensen van het belang van cybersecurity

Rinke Andriessen

Coördinator IT & adviseur cybersecurity
Rijksvastgoedbedrijf

Lees meer over Rinke Andriessen
Bij het RVB kan ik me voor 100 procent op de kwaliteit richten

Bram Kerstens

Adviseur elektrotechniek
Rijksvastgoedbedrijf

Lees meer over Bram Kerstens
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon