Jim de Visser

De hevigheid van buien neemt toe. Al dat water moet ergens heen
Jim de Visser

Jim de Visser
Expert ondergrondse infrastructuur
Rijksvastgoedbedrijf

Zat als kleine jongen al bij zijn vader op de trekker om een park aan te leggen. Studeerde civiele techniek in Leeuwarden. Begon bij een ingenieursbureau als werkvoorbereider. Werkte daarna een half jaar in Nieuw-Zeeland als weginspecteur. Blijkt vooral geïnteresseerd in hoe de watersystemen in elkaar zitten. Begon in 2003 bij Dienst Vastgoed Defensie. Verantwoordelijk voor het onderhoud van riolering op voornamelijk defensieterrein. Woont in Nieuwegein met zijn vrouw en twee zonen. Gaat in zijn vrije tijd graag naar concerten.

In Nieuw-Zeeland stuurde Jim de Visser Maori’s aan bij de inspectie van wegen. Het ging er heel anders aan toe dan in Nederland, veel relaxter. Eenmaal terug was hij toe aan een nieuwe uitdaging. Hij kon kiezen tussen een ingenieursbureau, een aannemer of de Dienst Vastgoed Defensie (nu Rijksvastgoedbedrijf). De laatste kwam als beste uit de bus, door de diversiteit aan terreinen.


Inspirerende werkplek

‘Na 18 jaar vind ik mijn baan nog steeds het leukst. Ik werk in een inspirerende omgeving en werk door het hele land. Op de terreinen van Defensie zijn er heel andere vraagstukken rondom riolering dan bijvoorbeeld bij een gemeente. Zo is er een speciale wasplaats voor de vliegtuigen, waarbij veel afvalwater weg moet kunnen. Ook moet dit water gezuiverd worden van de metalen die eventueel vrijkomen. Een ander interessant aspect zijn de hevige buien waar we mee te maken krijgen door klimaatverandering. We testen de komende jaren uitvoerig of onze riolering dit aankan.

Ik ben Jim de Visser en mijn functie is expert ondergrondse infrastructuur en ik stuur de vakgroep ondergrondse infrastructuur aan. Ondergrondse infrastructuur is alle infra die onder de grond is aangelegd. Riolering, drainage, gas, water en elektra. Op de defensieterreinen ligt ongeveer 2.100 kilometer drainage en 1.700 kilometer riolering. Die onderhouden wij. Wij doen inspecties, wij doen keuringen. We gaan als eerste naar het Nationaal Militair Museum. Daar staat een heel groot gebouw met ongeveer een dakoppervlakte van vier voetbalvelden groot. En als het daar gaat regenen dan komt er ongeveer twaalf grote emmers water per minuut vrij. En dat wordt allemaal opgevangen in een verlaging in het terrein en daar infiltreert het. Als ons werk goed wordt gedaan dan merken jullie dus niets want dan werken de systemen goed. Als er een regenbui valt blijft het gewoon netjes droog. En in de droge periode in de zomer kan de natuur ook gewoon gebruik maken van de buffers waar wij water opslaan, zodat de natuur daarvan kan voeden. Ons vakgebied waar we ons in bevinden, dat is de laatste jaren door de klimaatverandering in één keer wel op de agenda komen staan. Een belangrijk thema is: het klimaat. Binnen het RVB werken we samen met collega's van waterbouw, van natuur en landschapsarchitecten. De mensen die watervergunningen aanvragen. Dus een heel breed palet aan verschillende mensen waar ik mee samenwerk. Het werk is heel leuk omdat het heel divers is. Ik kom op verschillende defensieterreinen. En er zijn verschillende soorten problematiek. Super veel maatwerk. Het is ontzettend leuk om te werken hier.

Samenwerken

Ik kom op verschillende locaties, maar zit ook achter mijn bureau. Het mooiste aan mijn werk vind ik de samenwerking met verschillende mensen van verschillende disciplines, en juist ook de lastige gesprekken. Defensie is mijn grootste klant, maar er zijn ook heel veel andere stakeholders zoals waterschappen, gemeenten of landschapsarchitecten. En natuurlijk de partijen waar we werk aan uitbesteden. Vroeger deden we al het uitvoerende werk zelf met eigen werkvoorbereiders, maar dat is tegenwoordig niet meer haalbaar. Er is altijd meer werk dan dat we mensen hebben. Dat maakt het soms lastig, omdat je wel graag sneller en beter wil. Het mooiste is als je samen resultaat kunt boeken natuurlijk!

Leven lang leren

Ieder project is weer anders. Hoewel ik door de jaren heen veel ervaring heb opgedaan, leer ik nog steeds. Bijvoorbeeld binnen onze vakgroep Ondergrondse infrastructuur, waarbij we de expertises hebben opgesplitst. Als er een project in de marinehaven in Den Helder moet worden opgepakt, ga ik er zelf eerst heen. Om onderzoek te doen en daarna een team te vormen. Persoonlijk contact is belangrijk, maar humor misschien nog wel meer. Af en toe even een grapje, en we kunnen er allemaal weer tegenaan.’

Ik werk voor Nederland

Ik ben de spin in het technische web

Paola Enriquez Ojeda


Technisch manager
Rijksvastgoedbedrijf

Studeerde Elektronica aan de TU van Cali in Colombia en Bedrijfskunde aan Nyenrode. Had hiervoor een carrière bij Siemens Nederland.

Lees meer over Paola Enriquez Ojeda
Pand- en klantkennis is cruciaal: ik weet altijd wat er speelt bij de objecten

Peter Pierot


Werktuigbouwkundig adviseur
Rijksvastgoedbedrijf

Werkt ruim 36 jaar op het vastgoed van Defensie. Wil na zijn pensioen helpen met het opleiden van nieuwe ‘RVB-technici’. Speelt graag gitaar samen met zijn kinderen.

Lees meer over Peter Pierot
Als beveiligingsexpert zorg ik ervoor dat onze gebruikers kunnen werken in een veilige omgeving

Ed Komduur


Senior adviseur Beveiliging
Rijksvastgoedbedrijf

Begon zijn carrière ooit bij de Rijkspolitie. Werkte meer dan 30 jaar in diverse functies in de beveiligingsbranche en had een eigen security- en consultancybedrijf.

Lees meer over Ed Komduur
Hoe minder standaard een object, hoe interessanter mijn werk

Alexander Blaak


Service level manager
Rijksvastgoedbedrijf

Was als 14-jarige al als klusser binnen woningbeheer aan het werk.

Lees meer over Alexander Blaak
Als inkoper zoek ik de balans tussen belangen van de markt en de overheid

Jeroen Oehler


Senior adviseur inkoop en aanbesteden
Rijksvastgoedbedrijf

Studeerde cultuurtechniek aan de Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein (IAHL) in Velp. Is mede-auteur van het Aanbestedingsreglement Werken (ARW 2016).

Lees meer over Jeroen Oehler
Rijksmonumenten zijn de pareltjes van mijn werk

Berthil Jurjens


Senior bouwkundige
Rijksvastgoedbedrijf

Werkte na de hts als tekenaar en maquettebouwer bij een architectenbureau. Stapte over naar de Dienst Vastgoed Defensie, wat later is opgegaan in het Rijksvastgoedbedrijf.

Lees meer over Berthil Jurjens
Met drones afmetingen van een monumentaal pand berekenen levert zó veel voordeel op

Johan Goosselink


Bouwkundig modelleur
Rijksvastgoedbedrijf

Studeerde mts bouwkunde en werkte 20 jaar bij een architectenbureau. Koos voor het Rijksvastgoedbedrijf vanwege de mooie vastgoedportefeuille.

Lees meer over Johan Goosselink
Creativiteit en nieuwsgierigheid zijn in het inkoopvak onmisbare competenties

Wilco Kraamer


Senior adviseur aanbesteden en contracten/coördinator
Rijksvastgoedbedrijf

Werkte na de studie tuin- en landschapsinrichting aan de hogeschool Van Hall Larenstein een tijd bij een landschapsarchitect.

Lees meer over Wilco Kraamer
Bij het RVB kan ik me voor 100 procent op de kwaliteit richten

Bram Kerstens


Adviseur elektrotechniek
Rijksvastgoedbedrijf

Ging meteen na het voortgezet onderwijs werken als elektricien. Bleef studeren en klom op tot projectleider. Was jarenlang opdrachtnemer van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB).

Lees meer over Bram Kerstens
Als je alle vastgoeddata combineert kom je tot nieuwe inzichten

Suko Kartosoewito


Expert ICT vastgoed & big data
Rijksvastgoedbedrijf

Studeerde hbo bedrijfskundige informatica. Volgde onlangs een MBA-opleiding Big Data Analytics. Houdt van gadgets.

Lees meer over Suko Kartosoewito
In 5 weken een pand ombouwen voor volledige bewoning. Dat is een moordend tempo

Thijs Paardekooper


Projectmanager
Rijksvastgoedbedrijf

Studeerde bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Afstudeerrichting real estate and housing.

Lees meer over Thijs Paardekooper
Het RVB is een mooie plek voor mijn eigen ontwikkeling

Tim Trago


Business informatie adviseur
Rijksvastgoedbedrijf

Haalde zijn bachelor informatiekunde en de master Information Systems aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees meer over Tim Trago
Op de bouwplaats kijk ik of het contract goed verloopt

Aafke Alblas


Adviseur contractmanagement
Rijksvastgoedbedrijf

Studeerde rechten aan de Universiteit van Tilburg. Heeft een voorkeur voor projectmatig werken.

Lees meer over Aafke Alblas
Bij ons werk je aan uitzonderlijke projecten op bijzondere plekken en dat wil ik graag laten zien

Bart de Boer


Adviseur werving en selectie
Rijksvastgoedbedrijf

Heeft de opleiding Human Resource Management afgerond en werd recruiter bij een detacheerder. Koos daarna voor de richting van corporate recruitment bij o.a. Rijkswaterstaat.

Lees meer over Bart de Boer
Ik zou dit werk ook gratis doen

Mai-Cha Suer


Projectleider Vastgoedbeheer
Rijksvastgoedbedrijf

Studeerde facility management aan de Haagse Hogeschool en heeft ruim 10 jaar ervaring als facility manager, binnen en buiten het Rijk.

Lees meer over Mai-Cha Suer
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon