Kim Aben

Ik adviseer over de financiële kant van een business case
Kim Aben

Kim Aben
Coördinerend business controller
Belastingdienst

Woont samen met haar vriend en 3 dochters van 4 en 6 jaar oud. Houdt van crossfit, maar is in coronatijd vooral aan het wandelen en hardlopen. Kookt en leest graag.

Registeraccountant Kim Aben werkte lange tijd in het bedrijfsleven. Recent maakte ze de overstap naar de Belastingdienst, waar ze het management helpt de juiste doelen te stellen en behalen.


Nieuwsgierig

‘Ik ben klassiek geschoold als registeraccountant en werkte daarna bij een accountantskantoor. Maar na 6 jaar dacht ik: er is vast meer dan bedrijven controleren. Ik was nooit onderdeel van een bedrijf, maar altijd te gast. Ik ben nieuwsgierig naar hoe businessmodellen in elkaar zitten en wilde een bedrijf echt van binnen leren kennen. Toen ben ik overgestapt naar KPN waar ik in allerlei financiële functies heb gewerkt.

Onmisbaar

Op een gegeven moment vond ik het tijd voor iets nieuws. Ik wilde me niet langer inzetten voor winstmaximalisatie. Al snel had ik bedacht dat ik bij de Belastingdienst wilde werken. Het is zo’n grote, onmisbare organisatie die iedereen aangaat. Nu werk ik als business controller bij de concerndirectie control en financiën. Ik adviseer het mt van een dienstonderdeel bijvoorbeeld als er een business case gemaakt moet worden. Ik denk mee over vragen als: welke doelen stellen we en wat zijn onze mijlpalen? Hoe monitoren we de voortgang? De concerndirectie zit dicht tegen politieke besluitvorming aan.

Doorgroeien

Wat ik meeneem vanuit het bedrijfsleven? Ik ben bovengemiddeld pragmatisch en probeer complexe dingen zo simpel mogelijk te maken. Ik houd ervan gewoon te beginnen, stap voor stap, zodat je niet te lang bij een plan blijft hangen. Bij de Rijksoverheid kun je zowel horizontaal als verticaal een leven lang doorgroeien. Alleen al binnen de Belastingdienst zijn er talloze plekken waar ik als business controller terechtkan, van Grote Ondernemingen tot informatievoorziening. Die ruimte om te ontwikkelen spreekt me heel erg aan.’

'De beste stuurlui staan aan wal. Ik vond van alles, maar lever nu  vanuit mijn ervaring in de profitsector een bijdrage aan verbetering.'

Toen Kim nog in het bedrijfsleven werkte, had ze wat vooroordelen over werken bij de Rijksoverheid. Wil jij weten hoe ze het ervaart nu ze hier zelf werkt? Meld je aan en lees haar verhaal in het e-zine.

Bekijk alle vacatures voor het vakgebied financieel specialist

Ik werk voor Nederland

Het leukste is om erachter te komen hoe we kunnen verbeteren
Marjan Luijkx
Business analist
Belastingdienst

Studeerde communicatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Rolde daarna in het vakgebied informatiemanagement via een traineeship bij UWV.

Lees meer over Marjan Luijkx
Werk dat heel Nederland raakt
Merijn Boot
Functional Modeller
Belastingdienst

Studeerde bedrijfsinformatietechnologie aan de Universiteit Twente Had zijn eerste baan bij Capgemini en werkte in opdracht van de Belastingdienst aan het Toeslagen Verstrekkingen

Lees meer over Merijn Boot
Mensen ertoe bewegen om zich bewust te zijn van beveiliging
Patrick Borsoi
Adviseur informatiebeveiliging
Belastingdienst

Volgde de studie informatica aan de hts. Besloot tijdens het vervullen van zijn militaire dienstplicht te solliciteren bij de Belastingdienst.

Lees meer over Patrick Borsoi
Als bij de Douane een systeem hapert, word ik uit mijn bed gebeld
Maarten de Vries
Senior exploitatie specialist
Belastingdienst

Deed de mts-opleiding procestechniek en was daarna werkzaam in de procesindustrie.

Lees meer over Maarten de Vries
Soms komen er Kamervragen over jouw aanbesteding
Dorien Matthesius
Senior inkoopspecialist
Belastingdienst

Studeerde sociologie en deed daarna wetenschappelijk onderzoek. Werd in 2007 informatiespecialist bij het ministerie van Financiën. Stapte in 2014 over naar het inkoopvak.

Lees meer over Dorien Matthesius
Door Java-developers bij elkaar te brengen, groeit onze kennis
Anton de Ruiter
Vakcoördinator Java
Belastingdienst

Studeerde aan de Hogere Informatica Opleiding in Enschede en werd programmeur bij Philips. Haalde zijn master business administration aan de universiteit van Bradford in Engeland.

Lees meer over Anton de Ruiter
Complexe puzzel? Pas tevreden als deze is opgelost
Peter ten Zeldam
Java developer
Belastingdienst

Studeerde chemische technologie in Enschede. Begon in 2001 bij de Belastingdienst als C++ programmeur toen aangiftes nog met diskettes werden gedaan.

Lees meer over Peter ten Zeldam
Het belangrijkste in IT is om het doel voor ogen te houden
Delius Pit
IT-architect
Belastingdienst

Studeerde lang geleden maritieme elektronica aan de hogere zeevaartschool. Volgde daarna een omscholingstraject naar IT.

Lees meer over Delius Pit
Je krijgt bij de Rijksoverheid sneller verantwoordelijkheid dan bij de big four
Teun van Overbeek
Specialistisch bestuursadviseur
Belastingdienst

Studeerde fiscale economie in Tilburg. Was voorzitter van de Tilburgse fiscalisten vereniging.

Lees meer over Teun van Overbeek
Juist nu is het werk bij de Belastingdienst extra uitdagend
Pauline Harmsen
Senior adviseur Informatiehuishouding
Belastingdienst

Studeerde museologie aan Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Begon daarna aan een bachelor geschiedenis en deed een master archiefwetenschap.

Lees meer over Pauline Harmsen
Met wat wij maken, kan ik ook aan mijn 80-jarige moeder uitleggen hoe je aangifte doet
Mark Braam
Service delivery manager
Belastingdienst

Studeerde Techniche Computerkunde aan de Hogere Technische School (HTS) in Venlo maar ontdekte al snel dat zijn hart uitging naar bedrijfskunde.

Lees meer over Mark Braam
30.000 collega’s en er is duidelijk meer dan genoeg te doen
Wim van Werven
Senior adviseur bedrijfsvoering informatiehuishouding
Belastingdienst

Ging na de middelbare school aan het werk bij een zakelijke dienstverlener op het gebied van informatiehuishouding. Maakte de digitalisering van archieven van dichtbij mee.

Lees meer over Wim van Werven
De Belastingdienst heeft gemiddeld 500 applicaties in eigen beheer
Koen Lucassen
Manager Hosting services
Belastingdienst

Komt oorspronkelijk uit de telecomsector voordat hij aan de slag ging bij de Belastingdienst. Combineert zijn technische kennis met zijn meer dan gemiddelde interesse voor ICT.

Lees meer over Koen Lucassen
Coderen doe ik zelf ook nog. Dat blijft leuk
Leendert Versluijs
IT architect mobile
Belastingdienst

Studeerde Informatica aan de Universiteit Utrecht. Kwam na een loopbaan bij onder andere CapGemini en Ordina bij de Belastingdienst terecht.

Lees meer over Leendert Versluijs
Bij de Belastingdienst leer ik meer dan werken met cijfers alleen
Reinalda van Oostendorp
Accountant in opleiding
Belastingdienst

Reinalda volgt de studie Accountancy aan de Business Universiteit Nyenrode te Breukelen en werkt als tax auditor bij de Belastingdienst.

Lees meer over Reinalda van Oostendorp
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon