Allemaal ramers
‘Mijn zwager werkt ook bij de Rijksoverheid. Hij vertelde over het Financial Traineeship en ik werd gelijk enthousiast. De directie waar ik nu werk is erg professioneel, het zijn allemaal ramers, dus economen. Hierdoor begrijp je elkaar vakinhoudelijk goed. Verder is het een gemêleerd gezelschap qua leeftijd, man-vrouw, etniciteit en interesses. Ook buiten het werk om, zoeken we elkaar op om te borrelen of te eten. Eén keer per jaar gaan we zelfs met de hele directie een weekend naar de Ardennen.
AOW-kosten
In tegenstelling tot eigenlijk alle andere financieel economische zaken bij ministeries, doen we bij SZW niet alleen de controltaken maar we ramen ook zelf. Bij elke begrotingsronde ben ik verantwoordelijk voor de AOW. Nu zijn we bezig met een conceptbegroting voor 2018. Daar maak ik ook een duidelijke toelichting bij. Als een andere organisatie zoals het Centraal Plan Bureau cijfers uitrekent, komen ze regelmatig op andere cijfers uit. In een raming staan sommige dingen vast, zoals de normbedragen van de AOW. Maar voor de gemiddelde AOW-opbouw, dus hoeveel AOW-uitkering mensen daadwerkelijk ontvangen, moet je een aanname doen. Deze aannames verschillen per organisatie.
Nieuw ramingsmodel
Het ramingsmodel dat wij nu gebruiken werkt, maar is wat verouderd. Mijn collega’s en ik bedenken hoe een nieuw model eruit kan zien. Bij elke stap die ik nu neem, stel ik mezelf de vraag: zijn de aannames achter het huidige model wel logisch? In de ideale situatie is een nieuw model nog eenvoudiger in het gebruik en zijn de cijfers nog betrouwbaarder. Ook intensiveren we het samenwerkingsverband met de Sociale Verzekeringsbank, de uitvoerder die AOW uitbetaalt. We werken veel met de Sociale Verzekeringsbank samen. Zo’n nieuw ramingsmodel verbetert deze samenwerking.
Werelden combineren
Door mijn studie economie had ik altijd al interesse in cijfers. Dit traineeship sluit daar perfect op aan. En meer dan dat: ik leer ook het verhaal achter de cijfers. Je doet het voor heel veel Nederlanders, je bent bezig met iets groots. Om het plaatje compleet te maken zou ik hierna graag bij een grote gemeente werken. Een groot deel van het SZW-domein wordt door gemeentes uitgevoerd, denk aan de bijstandsuitkeringen. Mijn idee is dat ik dan beleid en uitvoering zie en ervaar zodat ik bij terugkomst op het ministerie deze werelden kan combineren.‘