Marko Roos

Je staat in frontlinie van de wereld van data science en statistiek
Marko Roos

Marko Roos
Methodologist
Centraal Bureau voor de Statistiek

Studeerde in Tilburg economische psychologie. Raakte gefascineerd door de vraag hoe interactieve digitale vragenlijsten te maken die aansluiten bij de voorkeuren van mensen. Liep stage bij het CBS en kon daar aan de slag op de afdeling waarnemingsmethodologie. Dat is inmiddels 23 jaar geleden. Nu werkt hij bij het Centre for Data Statistics van het CBS. In zijn vrije tijd componeert hij graag digitale muziek.

Als senior onderzoeker bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doet Marko Roos niets liever dan het combineren van allerlei datasets om een haarscherp beeld te krijgen van complexe situaties. Om zo met informatie te komen die helpt bij mogelijke oplossingen. Bijvoorbeeld over knelpunten in de forensenmobiliteit.


Complex vraagstuk

‘Relevante informatie halen uit databronnen. Waar anderen echt iets aan hebben. Ik loop daar warm voor. Momenteel ben ik bijvoorbeeld bezig met het analyseren van forensenmobiliteit. Dit speurwerk levert nooit meteen allemaal goede datasets op. Altijd moeten er allerlei dingen worden meegenomen of uitgesloten. Een complex vraagstuk, waar ik graag induik.

Digitalisering

Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar de beste manier om gedrag te meten. Ik begon bij het CBS met het werken met vragenlijsten. Dat veranderde toen de digitalisering in de samenleving vorm kreeg. Toen richtte ik mij op de standaardisatie van bedrijfsadministraties. Het CBS heeft heel veel data nodig van bedrijven. Stel dat we die data direct uit de administratie konden halen?

Standaardisatie

Met andere overheidspartijen werkten we heel hard aan een standaard, waar de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel nog steeds gebruik van maken. Dat vind ik ook bijzonder aan werken bij het CBS. Je draagt bij aan de verdere professionalisering en standaardisatie, zodat het werken met data veiliger wordt. Daar profiteert heel Nederland van.

Databronnen combineren

Ik werk samen met jonge mensen aan nieuwe producten. Zij brengen allerlei nieuwe technieken en programmeermethodes en kennis over wiskunde mee. Plotseling zie je dat je met je team in de frontlinie staat van de wereld van data science en statistiek. Eerst konden we ons jarenlang redden met de traditionele manier van statistiek maken. Nu heb je nieuwe wiskundige technieken nodig en machinelearning methoden. Dan ga je plotseling databronnen combineren waarvan je eerst niet gedacht had dat mogelijk zou zijn. Die ontdekking trekt nieuwe afnemers die geïnteresseerd zijn in onze data. Ik voel mij echt bevoorrecht dat ik in zo’n dynamisch team een steentje kan bijdragen.’

Bekijk alle vacatures voor dataspecialisten

Bekijk alle vacatures

Ik werk voor Nederland

Bij het CBS werk je aan de data van Nederland

Karolien van Wijk

Redacteur
Centraal Bureau voor de Statistiek

Lees meer over Karolien van Wijk
De combinatie data-analyse en gezondheid vind ik erg interessant

Susan van Dijk

Product developer health
Centraal Bureau voor de Statistiek

Lees meer over Susan van Dijk
Het CBS is uniek op het gebied van data science

Quinten Meertens

Statistisch onderzoeker / projectleider
Centraal Bureau voor de Statistiek

Lees meer over Quinten Meertens
Het CBS geeft mij volop ruimte om te groeien

Lars Senden

Adviseur ICT Security
Centraal Bureau voor de Statistiek

Lees meer over Lars Senden
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon