Maurits Post

Als informatieadviseur zet ik mij graag in voor een open en transparante overheid
Maurits Post informatieadviseur bij Doc-Direct

Maurits Post
Informatieadviseur
Doc-Direkt

Deed een bachelor internationale betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Behaalde een master in hetzelfde vakgebied, met specialisatie internationale veiligheid. Werkte ondertussen voor de Koninklijke Militaire School Luchtmacht als docent. Werkt vanaf 2020 als informatieadviseur gedetacheerd via Doc-Direkt bij verschillende rijksorganisaties. Is in het seizoen zeker 3 keer per week op de ijsbaan te vinden. Schaatst wedstrijden. Fietst veel in de zomer om zijn conditie op peil te houden.

De Rijksoverheid zet stevig in op het verbeteren van de informatievoorziening. Om het vertrouwen van burgers en bedrijven in de overheid te vergroten, om meer transparantie en inzicht aan het parlement te bieden. Dat moet lukken. Daarvan is Maurits Post overtuigd. Als informatieadviseur bij Doc-Direkt helpt hij het ministerie van Defensie hierbij.


Publicatiedatum 27-01-2022

Politiek en mediagevoelige onderwerpen

‘Tijdens mijn studie werkte ik parttime als docent op de Koninklijke Militaire School Luchtmacht. Dat was een pré voor mijn plaatsing als informatieadviseur bij het ministerie van Defensie. Hier krijg ik de kans om te werken aan onderwerpen waar de kranten bol van staan, waarover Kamervragen gesteld worden. Zo ben ik betrokken bij een pilot voor de archivering van de missie Afghanistan. Vroeger had je een archivaris die aangeleverde documenten controleerde. Met de digitalisering is de archivaris verdwenen. Hoe zorg je zonder die extra controleslag voor een geordend archief? Daar bijt ik me graag in vast.

Meteen effect scoren als informatieadviseur

In mijn werk als informatieadviseur kan ik ook iets praktisch betekenen voor mijn collega’s. Zij vertelden om te komen in het werk. Zo was bijvoorbeeld het lakken van namen en adressen in documenten die openbaar worden gemaakt, een heidens karwei. Dit lakken gebeurt meestal vanwege privacywetgeving. We hebben vrij snel een oplossing bedacht én geïmplementeerd om dit te automatiseren. Nu de nieuwe, geautomatiseerde laksoftware draait, maakt dat echt verschil voor de werkdruk. Daar ben ik trots op.

Ontdekken, leren en bijdragen

Ik merk dat ik volop in ontwikkeling ben. Elke dag leer ik nieuwe dingen, verdiep ik mij verder in mijn vakgebied. Er is voor ons informatieprofessionals een compleet opleidingsaanbod ontwikkeld. Ik word er gelukkig van als ik iemand met die nieuw opgedane kennis kan overtuigen. Van een goed advies kan voorzien. Het mooie aan gedetacheerd worden via Doc-Direkt is dat je rond kunt kijken bij verschillende ministeries. Want het streven naar uniformiteit is in de praktijk nog een flinke uitdaging. Ministeries hebben hun eigen behoeften, hun eigen manier van werken, hun eigen systemen en infrastructuur. Al wordt er hard aan gewerkt om daarin verandering aan te brengen, zeker door een uitvoeringsorganisatie als Doc-Direkt.’

Bekijk alle vacatures voor informatiespecialisten

Bekijk alle vacatures

Ik werk voor Nederland

Kwartje moet vallen bij rijksmedewerkers: sla informatie op de juiste manier op

Suzanne Casander

DIV-adviseur
Doc-Direkt

Lees meer over Suzanne Casander
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon