Politiek en mediagevoelige onderwerpen
‘Tijdens mijn studie werkte ik parttime als docent op de Koninklijke Militaire School Luchtmacht. Dat was een pré voor mijn plaatsing als informatieadviseur bij het ministerie van Defensie. Hier krijg ik de kans om te werken aan onderwerpen waar de kranten bol van staan, waarover Kamervragen gesteld worden. Zo ben ik betrokken bij een pilot voor de archivering van de missie Afghanistan. Vroeger had je een archivaris die aangeleverde documenten controleerde. Met de digitalisering is de archivaris verdwenen. Hoe zorg je zonder die extra controleslag voor een geordend archief? Daar bijt ik me graag in vast.
Meteen effect scoren als informatieadviseur
In mijn werk als informatieadviseur kan ik ook iets praktisch betekenen voor mijn collega’s. Zij vertelden om te komen in het werk. Zo was bijvoorbeeld het lakken van namen en adressen in documenten die openbaar worden gemaakt, een heidens karwei. Dit lakken gebeurt meestal vanwege privacywetgeving. We hebben vrij snel een oplossing bedacht én geïmplementeerd om dit te automatiseren. Nu de nieuwe, geautomatiseerde laksoftware draait, maakt dat echt verschil voor de werkdruk. Daar ben ik trots op.
Ontdekken, leren en bijdragen
Ik merk dat ik volop in ontwikkeling ben. Elke dag leer ik nieuwe dingen, verdiep ik mij verder in mijn vakgebied. Er is voor ons informatieprofessionals een compleet opleidingsaanbod ontwikkeld. Ik word er gelukkig van als ik iemand met die nieuw opgedane kennis kan overtuigen. Van een goed advies kan voorzien. Het mooie aan gedetacheerd worden via Doc-Direkt is dat je rond kunt kijken bij verschillende ministeries. Want het streven naar uniformiteit is in de praktijk nog een flinke uitdaging. Ministeries hebben hun eigen behoeften, hun eigen manier van werken, hun eigen systemen en infrastructuur. Al wordt er hard aan gewerkt om daarin verandering aan te brengen, zeker door een uitvoeringsorganisatie als Doc-Direkt.’