Peter

Data Intelligence Specialist
Peter

Peter
Data Intelligence Specialist
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

  • Haalde zijn bachelor ICT in Amsterdam. Houdt van gamen en doet op hoog niveau aan badminton. Is een groot Star Wars fan.

Peter werkt als Data Intelligence Specialist bij de Joint Sigint Cyber Unit (JSCU) bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waar hij vanuit zijn functie verschillende teams ondersteunt door te helpen zoeken naar de spreekwoordelijke speld in de hooiberg.


Gegevens visualiseren

‘De JSCU is een gezamenlijk onderdeel van de AIVD en de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) en is gespecialiseerd in Signals Intelligence (Sigint) en Cyber. Wij verzamelen inlichtingen uit (tele)communicatie en doen verschillende activiteiten die te maken hebben met computernetwerken en datastromen. Denk hierbij aan het in kaart brengen van het internetlandschap in een (nieuw) missiegebied of het hacken van een website van terroristen die de nationale veiligheid in gevaar brengen. De hoeveelheid digitale gegevens groeit constant. De AIVD doet op basis van allerlei bronnen onderzoek naar potentiële bedreigingen voor Nederland. Vanuit deze bronnen komt data binnen bij de JSCU. Teams kunnen wel eens het overzicht verliezen en als Data Intelligence Specialist help ik collega's door mee te denken over manieren om gegevens te visualiseren, doorzoekbaar te maken of verbanden te leggen. Hoe dat precies in zijn werk gaat en met welke bronnen ik dan werk, kan ik hier niet vertellen.

Veel verschillende onderzoeken

Waar ik enthousiast van word, is de mogelijkheid om bij veel verschillende onderzoeken een bijdrage te kunnen leveren.

De ene dag help je mee met een onderzoek naar een potentiële terrorist, de volgende dag gaat het over spionage of massavernietigingswapens. Technieken die we toepassen bij het ene onderzoek, kunnen ook bij andere onderzoeken een voordeel opleveren. Daarnaast moet je als geheime dienst natuurlijk ook een stapje voorblijven, dus je hebt als ICTspecialist te maken met de nieuwste technieken.

Allerhande technieken

We maken gebruik van allerhande technieken, zowel open source als closed source. Daarbij zijn sommige vraagstukken op te lossen door een script te schrijven, bijvoorbeeld om verschillende bronnen van informatie aan elkaar te koppelen of op nieuwe manieren informatie uit bestaande bronnen te halen. Het werk bestaat vaak uit het kunnen bewerken van de digitale data, soms tot en met het omdraaien van elk bitje. We werken veel samen en er is overleg met andere technisch specialisten binnen de AIVD. Het is inspirerend om anderen bezig te zien op vergelijkbare onderwerpen.’

Ik werk voor Nederland

Ik lever een wezenlijke bijdrage aan de veiligheid van Nederland

Danny

Bewerker
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Danny
Ik ontwikkel zelf tools en schrijf scripts

Gijs

ICT-specialist tooling
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Gijs
Het ontwikkelen van software bij de AIVD is een echte teamsport

Frank

Softwareontwikkelaar
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Frank
Soms wordt er ’s avonds of in het weekend ook een beroep op je gedaan

Simone

Analist
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Simone
Met detection engineering houden wij hackers op afstand

Tom

Analist Joint Sigint Cyber Unit
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Tom
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon