Tom

Met detection engineering houden wij hackers op afstand
Frank

Tom
Analist Joint Sigint Cyber Unit
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Volgde een technische IT-opleiding met specialisatie cyber security. In zijn vrije tijd doet hij mee aan Capture the Flag (CTF) competities, al dan niet met collega's. Speurt regelmatig op het internet naar de nieuwste methodes en technieken die aanvallers gebruiken om te bedenken hoe hij deze zou kunnen detecteren. Bij gebrek aan een snelle internetverbinding stapt hij op zijn wielrenfiets.

Tom maakt digitaal jacht op hackers en buitenlandse spionnen. Hij is analist in het team Computer Network Defense van de Joint Sigint Cyber Unit (JSCU). Dat is een gezamenlijke afdeling van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD).


Onderzoek doen naar actoren

‘De dreiging van cyberspionage en cyberaanvallen wordt steeds groter. De mensen, groeperingen of zelfs landen die daarachter zitten noemen wij actoren. De geheime diensten doen onderzoek naar deze actoren. We houden “partijen van interesse” in de gaten. Kijken naar hun werkwijze, de omvang van het gevaar en mogelijke doelwitten.

Detection engineering

Ons doel is om actoren zoveel mogelijk voor te zijn. Een voorbeeld: als je weet dat een bepaalde hackersgroep gebruikmaakt van een specifieke techniek, dan kun je daarop voorsorteren. Hoe? Door middel van detection engineering. We vertalen de inlichtingeninformatie en eigen onderzoek naar slimme detectieoplossingen om statelijke actoren te kunnen onderkennen. Mocht deze groepering vervolgens proberen binnen te dringen bij een organisatie, dan kunnen we dat direct detecteren en ernaar handelen.  Dit door preventief beveiligingsadvies te geven in samenwerking met ketenpartners.

Digitaal jagen

Mijn werk zit op het snijvlak van inlichtingenwerk en veiligheidsbevordering. Als analist houd ik mij bezig met incidenten die zich voordoen. Denk aan een cyberaanval op een overheidsorganisatie. Maar we doen veel meer. We jagen ook actief op hackers en spionnen door data te analyseren en ongekende dreigingen te detecteren. Dankzij het inlichtingenonderzoek weten we waarop we alert moeten zijn tijdens deze datagedreven analyses.

Veel vrijheid

Over ons werk kunnen we weinig vertellen aan de buitenwereld. Dus delen we als collega’s veel met elkaar. De band is erg hecht. Stuk voor stuk techneuten. Mensen met dezelfde drijfveren, dezelfde interesses, dezelfde doelen. Ik duik graag diep in de details. Wil me ergens in vast kunnen bijten. Daar krijg je bij de geheime diensten alle vrijheid voor. En als je iets vindt, dan weet je: dit maakt een verschil voor de veiligheid van Nederland.’

Ik werk voor Nederland

Ik ontwikkel zelf tools en schrijf scripts

Gijs


ICT-specialist tooling
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Volgde de hbo studie commerciële economie en ontdekte al vroeg dat hij handig was met de computer. Houdt van koken en reizen.

Lees meer over Gijs
Soms wordt er ’s avonds of in het weekend ook een beroep op je gedaan

Simone


Analist
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Werkte na haar studie een paar jaar in het bedrijfsleven. Werd bij de AIVD intern opgeleid om de kneepjes van het analistenvak te leren van ervaren AIVD'ers.

Lees meer over Simone
Data Intelligence Specialist

Peter


Data Intelligence Specialist
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Haalde zijn bachelor ICT in Amsterdam. Houdt van gamen en doet op hoog niveau aan badminton. Is een groot Star Wars fan.

Lees meer over Peter
Ik lever een wezenlijke bijdrage aan de veiligheid van Nederland

Danny


Bewerker
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Werkte na het behalen van zijn master in het bedrijfsleven en vervolgens bij een overheidsorganisatie.

Lees meer over Danny
Het ontwikkelen van software bij de AIVD is een echte teamsport

Frank


Softwareontwikkelaar
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Haalde zijn bachelor electrotechniek. Ging aan de slag in het bedrijfsleven en vervolgens bij de rijksoverheid.

Lees meer over Frank
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon