Danny

Ik lever een wezenlijke bijdrage aan de veiligheid van Nederland
Rhandy
  • Werkte na het behalen van zijn master in het bedrijfsleven en vervolgens bij een overheidsorganisatie. Ging daarna bij de AIVD aan de slag en volgde intern een opleiding tot bewerker.
  • Blijft graag op de hoogte van het politieke nieuws en interesseert zich voor andere culturen.

Danny is bewerker in 1 van de teams die onderzoek doen naar jihadistisch terrorisme, bij de directie Inlichtingen van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Hij werkt dagelijks met staatsgeheimen.


Terrorismedreiging onderzoeken

‘Terrorisme en jihadisme zijn onderwerpen die je dagelijks in het nieuws ziet. Ik onderzoek onder andere hoe groot de terrorismedreiging voor en in Nederland is. Hiervoor verzamel ik van alle kanten informatie. Zo haal ik gegevens uit kranten, van internet, van collega-diensten in Nederland en het buitenland en van overheidsorganisaties. Maar ik kan ook gebruikmaken van bijzondere inlichtingenmiddelen, bijvoorbeeld het afluisteren van gesprekken of het laten volgen en observeren van personen.

Staatsgeheimen

Ik werk dagelijks met staatsgeheimen. Praten over mijn werk brengt risico's met zich mee. Ik mag dan ook niet met anderen over mijn werk praten. Daarnaast staat mijn werk nogal eens onder grote politieke of tijdsdruk. Het is geen van-negen-tot-vijf-baan. Als het voor je onderzoek nodig is, of als er een grote dreiging is, moet je ook 's avonds en in de weekenden aan de bak. Daar moet je wel tegen kunnen.

Teamwork

Ik zou niet kunnen functioneren als ik niet zou samenwerken. Ik ben de spin in het web en werk in een hecht team, waarin verschillende functies elkaar aanvullen. Iedereen in het team draagt bij aan het onderzoek. Een audiobewerker pikt bijvoorbeeld iets op uit een tap, een acquisiteur krijgt informatie van een bron en een documentair informatiebewerker legt alle informatie vast in onze systemen. Alle lijntjes komen dan samen bij mij. Vervolgens zet een analist de ruwe informatie om naar bijvoorbeeld een notitie voor onze afnemers. Iedere schakel is in dit inlichtingenproces van belang.

Actuele onderwerpen

Ik heb een erg afwisselende en soms ook spannende baan. Je wordt bij de AIVD ingezet op onderwerpen waar op dat moment de meeste urgentie op zit. Wat ik erg leuk vind, is dat ik met mijn werk een wezenlijke bijdrage lever aan de veiligheid van Nederland. En ik werk aan heel actuele onderwerpen. Terrorisme en jihadisme zijn onderwerpen die je dagelijks in het nieuws ziet.’

Ik werk voor Nederland

Ik ontwikkel zelf tools en schrijf scripts

Gijs

ICT-specialist tooling
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Gijs
Het ontwikkelen van software bij de AIVD is een echte teamsport

Frank

Softwareontwikkelaar
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Frank
Soms wordt er ’s avonds of in het weekend ook een beroep op je gedaan

Simone

Analist
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Simone
Data Intelligence Specialist

Peter

Data Intelligence Specialist
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Peter
Met detection engineering houden wij hackers op afstand

Tom

Analist Joint Sigint Cyber Unit
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Tom
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon