Gijs

Ik ontwikkel zelf tools en schrijf scripts
Ruben

Gijs
ICT-specialist tooling
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

  • Volgde de hbo studie commerciële economie en ontdekte al vroeg dat hij handig was met de computer. Houdt van koken en reizen. Staat elke zondag op het voetbalveld om zelf een balletje te trappen.

Gijs is 'ICT-specialist tooling' bij de directie Operatiën van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) en vindt zijn werk verslavend. Hij zorgt ervoor dat de onderzoeksteams van de AIVD over de juiste digitale instrumenten en bronnen kunnen beschikken voor hun onderzoeken.


Uiteenlopende expertises

Er zijn bij de dienst verschillende mensen met uiteenlopende technische expertises werkzaam. En dat hebben we ook nodig, want de mogelijkheden om op technische wijze inlichtingen in te winnen zijn ook zeer verschillend. Van een ICT'er bij de AIVD wordt dan ook veel verwacht.

Chocola

Voor onze onderzoeken hebben we informatie nodig. Die informatie komt van menselijke bronnen, maar ook van andere, bijvoorbeeld digitale bronnen. De informatie uit deze bronnen wordt in allerlei verschillende formaten aangeleverd. Ik moet daar chocola van zien te maken en de uitkomsten integreren in onze systemen. Om deze informatie te koppelen, verrijken, converteren en inzichtelijk te maken voor de onderzoeksteams ontwikkel ik zelf tools, schrijf scripts of integreer bestaande software en API's.

Met welke technologie ik precies werk en met welke bronnen is heel verschillend, maar daar kan ik verder niets over zeggen. Dat is vertrouwelijke informatie.

Digitale middelen

Ik geef daarnaast ook advies aan onderzoeksteams over welke mogelijkheden er zijn om bijvoorbeeld van een potentiële terrorist op basis van beperkte gegevens toch meer informatie te kunnen inwinnen, door het slim inzetten van digitale middelen.

Verslavend

Ik krijg bij de dienst alle ruimte om technisch de diepte in te gaan en om me op verschillende vlakken te ontwikkelen. Het werk is bijna verslavend. Ik merk dat collega's, als ze eenmaal hebben meegemaakt wat we allemaal doen, liever geen afscheid van ons willen nemen. En als ze dat toch doen, komen ze vaak later weer terug.

Ik werk voor Nederland

Ik lever een wezenlijke bijdrage aan de veiligheid van Nederland

Danny

Bewerker
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Danny
Het ontwikkelen van software bij de AIVD is een echte teamsport

Frank

Softwareontwikkelaar
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Frank
Soms wordt er ’s avonds of in het weekend ook een beroep op je gedaan

Simone

Analist
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Simone
Data Intelligence Specialist

Peter

Data Intelligence Specialist
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Peter
Met detection engineering houden wij hackers op afstand

Tom

Analist Joint Sigint Cyber Unit
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Tom
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon