Frank

Het ontwikkelen van software bij de AIVD is een echte teamsport
Frank

Frank
Softwareontwikkelaar
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

  • Haalde zijn bachelor electrotechniek. Ging aan de slag in het bedrijfsleven en vervolgens bij de rijksoverheid. Volgde diverse interne trainingen op het gebied van software ontwikkelen. Gaat elk weekend op pad met zijn camera om Nederland op zijn mooist vast te leggen.

Frank is softwareontwikkelaar bij de Joint Sigint Cyber Unit (JSCU). Dit onderdeel van zowel de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) als de MIVD (Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst) is gericht op verkrijgen van informatie uit radio- en satellietverkeer en via cyberoperaties.


Prototype bouwen

De AIVD moet op basis van allerlei bronnen onderzoek doen naar mogelijke bedreigingen voor de nationale veiligheid. Ik ontwikkel software om de informatie uit die bronnen op de meest efficiënte manier bij de teams beschikbaar te stellen. Het ontwikkelen van software bij de AIVD is een echte teamsport. Ik werk veel samen met collega's uit mijn afdeling, maar ook in nauw overleg met de operationele teams. Daar zijn er ongeveer 50 van, dus dat vraagt om flexibiliteit. Ik zie door mijn technische achtergrond snel nieuwe mogelijkheden en kan hier direct gevolg aan geven door bijvoorbeeld een prototype te bouwen en dit te presenteren aan een team.

Niet eindeloos brainstormen

Er wordt veel gevraagd van je eigen inzichten, initiatief en doorzettingsvermogen. Dat is de uitdaging, maar ook de belangrijkste aantrekkingskracht voor mij van het werk bij de dienst. Het gaat dus vooral om kansen zien en doorpakken. Niet eindeloos brainstormen maar gewoon doen, dat is het devies!

Nieuwste technologieën

Ik maak de grote hoeveelheid data beschikbaar en bewerkbaar zodat de inlichtingenofficier bijvoorbeeld een potentiële terrorist kan identificeren of zijn gangen kan nagaan. Hiervoor ben ik altijd op zoek naar de nieuwste technologieën en pas die ook direct toe in mijn werk. Welke dat precies zijn, kan ik hier niet vertellen.

Kers op de taart

Het werk is heel afwisselend. Soms moet er binnen een paar uur iets ontsloten worden, omdat er operationele noodzaak is, bijvoorbeeld omdat er concrete aanwijzingen zijn dat iemand iets van plan is. Maar de volgende dag bouw ik aan software die jarenlang gebruikt kan worden. Dat ik met mijn werk een bijdrage lever aan de veiligheid van Nederland is wat mij betreft de kers op de taart.

Ik werk voor Nederland

Data Intelligence Specialist

Peter


Data Intelligence Specialist
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Haalde zijn bachelor ICT in Amsterdam. Houdt van gamen en doet op hoog niveau aan badminton. Is een groot Star Wars fan.

Lees meer over Peter
Soms wordt er ’s avonds of in het weekend ook een beroep op je gedaan

Simone


Analist
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Werkte na haar studie een paar jaar in het bedrijfsleven. Werd bij de AIVD intern opgeleid om de kneepjes van het analistenvak te leren van ervaren AIVD'ers.

Lees meer over Simone
Met detection engineering houden wij hackers op afstand

Tom


Analist Joint Sigint Cyber Unit
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Volgde een technische IT-opleiding met specialisatie cyber security. In zijn vrije tijd doet hij mee aan Capture the Flag (CTF) competities, al dan niet met collega's.

Lees meer over Tom
Ik ontwikkel zelf tools en schrijf scripts

Gijs


ICT-specialist tooling
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Volgde de hbo studie commerciële economie en ontdekte al vroeg dat hij handig was met de computer. Houdt van koken en reizen.

Lees meer over Gijs
Ik lever een wezenlijke bijdrage aan de veiligheid van Nederland

Danny


Bewerker
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Werkte na het behalen van zijn master in het bedrijfsleven en vervolgens bij een overheidsorganisatie.

Lees meer over Danny
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon