Frank

Het ontwikkelen van software bij de AIVD is een echte teamsport
Frank

Frank
Softwareontwikkelaar
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

  • Haalde zijn bachelor electrotechniek. Ging aan de slag in het bedrijfsleven en vervolgens bij de rijksoverheid. Volgde diverse interne trainingen op het gebied van software ontwikkelen. Gaat elk weekend op pad met zijn camera om Nederland op zijn mooist vast te leggen.

Frank is softwareontwikkelaar bij de Joint Sigint Cyber Unit (JSCU). Dit onderdeel van zowel de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) als de MIVD (Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst) is gericht op verkrijgen van informatie uit radio- en satellietverkeer en via cyberoperaties.


Prototype bouwen

De AIVD moet op basis van allerlei bronnen onderzoek doen naar mogelijke bedreigingen voor de nationale veiligheid. Ik ontwikkel software om de informatie uit die bronnen op de meest efficiënte manier bij de teams beschikbaar te stellen. Het ontwikkelen van software bij de AIVD is een echte teamsport. Ik werk veel samen met collega's uit mijn afdeling, maar ook in nauw overleg met de operationele teams. Daar zijn er ongeveer 50 van, dus dat vraagt om flexibiliteit. Ik zie door mijn technische achtergrond snel nieuwe mogelijkheden en kan hier direct gevolg aan geven door bijvoorbeeld een prototype te bouwen en dit te presenteren aan een team.

Niet eindeloos brainstormen

Er wordt veel gevraagd van je eigen inzichten, initiatief en doorzettingsvermogen. Dat is de uitdaging, maar ook de belangrijkste aantrekkingskracht voor mij van het werk bij de dienst. Het gaat dus vooral om kansen zien en doorpakken. Niet eindeloos brainstormen maar gewoon doen, dat is het devies!

Nieuwste technologieën

Ik maak de grote hoeveelheid data beschikbaar en bewerkbaar zodat de inlichtingenofficier bijvoorbeeld een potentiële terrorist kan identificeren of zijn gangen kan nagaan. Hiervoor ben ik altijd op zoek naar de nieuwste technologieën en pas die ook direct toe in mijn werk. Welke dat precies zijn, kan ik hier niet vertellen.

Kers op de taart

Het werk is heel afwisselend. Soms moet er binnen een paar uur iets ontsloten worden, omdat er operationele noodzaak is, bijvoorbeeld omdat er concrete aanwijzingen zijn dat iemand iets van plan is. Maar de volgende dag bouw ik aan software die jarenlang gebruikt kan worden. Dat ik met mijn werk een bijdrage lever aan de veiligheid van Nederland is wat mij betreft de kers op de taart.

Ik werk voor Nederland

Ik lever een wezenlijke bijdrage aan de veiligheid van Nederland

Danny

Bewerker
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Danny
Ik ontwikkel zelf tools en schrijf scripts

Gijs

ICT-specialist tooling
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Gijs
Soms wordt er ’s avonds of in het weekend ook een beroep op je gedaan

Simone

Analist
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Simone
Data Intelligence Specialist

Peter

Data Intelligence Specialist
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Peter
Met detection engineering houden wij hackers op afstand

Tom

Analist Joint Sigint Cyber Unit
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Lees meer over Tom
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon