Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Simone

Soms wordt er ’s avonds of in het weekend ook een beroep op je gedaan
Simone
  • Werkte na haar studie een paar jaar in het bedrijfsleven. Werd bij de AIVD intern opgeleid om de kneepjes van het analistenvak te leren van ervaren AIVD'ers.
  • Is altijd op de hoogte van de laatste politieke ontwikkelingen en leert tijdens vakanties graag andere culturen beter kennen.

Simone is analist bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Ze werkt binnen de directie Inlichtingen in 1 van de teams die zich bezighouden met internationale politieke inlichtingen.


Informatie verzamelen

‘Ontwikkelingen in het buitenland lijken soms een ver-van-je-bed-show, maar niets is minder waar. Sommige ontwikkelingen hebben directe invloed op Nederland, of er moet op zijn minst door de Nederlandse regering op ingespeeld worden. Om dat mogelijk te maken, verzamelen we bij de AIVD informatie over internationale politieke ontwikkelingen. Door onze deelname aan het internationale netwerk van inlichtingen- en veiligheidsdiensten en via onze eigen middelen heb ik toegang tot informatie die voor anderen onzichtbaar is.

Dreigingen helpen voorkomen

Ik analyseer informatie uit verschillende kanalen en geef er betekenis aan. Maar ik vergaar ook zelf aanvullende informatie met behulp van diverse systemen. Ik verrijk en verwerk informatie uit de onderzoeken.

Daar maak ik bijvoorbeeld een notitie, presentatie of een ander product van waarmee onze afnemers, waaronder de regering en ministeries als Buitenlandse Zaken, beleid kunnen maken of aanpassen. Ook kunnen ze hiermee maatregelen treffen om dreigingen te voorkomen. Ik werk daarbij nauw samen met collega's binnen en buiten mijn team en met onze afnemers. Ik praat ook met experts op mijn terrein en verrijk zo mijn kennis. Ik presenteer de bevindingen regelmatig zelf aan onze afnemers.

Politieke druk

Om in het krachtenveld met andere (overheids)organisaties overeind te blijven, moet je een sterk ontwikkelde politiek-bestuurlijke sensitiviteit hebben en goed kunnen netwerken. Daarnaast moet je zeker geen van-negen-tot-vijf-mentaliteit hebben. Mijn werk staat nogal eens onder grote politieke en tijdsdruk. Als het voor het onderzoek nodig is, of als er een grote dreiging is, dan wordt er ook 's avonds en in de weekenden een beroep op mij gedaan.’

Ik werk voor Nederland

Met detection engineering houden wij hackers op afstand
Tom
Analist Joint Sigint Cyber Unit
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Volgde een technische IT-opleiding met specialisatie cyber security. In zijn vrije tijd doet hij mee aan Capture the Flag (CTF) competities, al dan niet met collega's.

Lees meer over Tom
Data Intelligence Specialist
Peter
Data Intelligence Specialist
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Haalde zijn bachelor ICT in Amsterdam. Houdt van gamen en doet op hoog niveau aan badminton. Is een groot Star Wars fan.

Lees meer over Peter
Ik ontwikkel zelf tools en schrijf scripts
Gijs
ICT-specialist tooling
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Volgde de hbo studie commerciële economie en ontdekte al vroeg dat hij handig was met de computer. Houdt van koken en reizen.

Lees meer over Gijs
Het ontwikkelen van software bij de AIVD is een echte teamsport
Frank
Softwareontwikkelaar
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Haalde zijn bachelor electrotechniek. Ging aan de slag in het bedrijfsleven en vervolgens bij de rijksoverheid.

Lees meer over Frank
Ik lever een wezenlijke bijdrage aan de veiligheid van Nederland
Danny
Bewerker
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Werkte na het behalen van zijn master in het bedrijfsleven en vervolgens bij een overheidsorganisatie.

Lees meer over Danny
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon