Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Rijksvastgoed Traineeship

Ben jij bijna of net klaar met je wo-master óf hbo-bachelor, spreekt de vastgoedwereld je aan, heeft duurzaamheid, innovatie en maatschappelijke meerwaarde je interesse? Het Rijksvastgoed Traineeship (RVT) biedt jou gedurende 2 jaar de kans om te werken aan bijzondere projecten en jezelf te ontwikkelen tot de vastgoedprofessional van de toekomst.

Met ruim 12 miljoen vierkante meter aan gebouwen en circa 89.000 hectare grond is het Rijksvastgoedbedrijf een van de grootste opdrachtgevers voor de markt. Van ministeries, rechtbanken en gevangenissen tot paleizen, kazernes en natuurgebieden. Dit vraagt om omgevingsbewustzijn, samenwerken, verbinden en ondernemen. Kortom, dé vastgoedprofessional van de toekomst. Het Rijksvastgoed Traineeship is gericht op jouw vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling en leidt je op tot startend (junior) adviseur of projectleider met de doorgroeipotentie tot (senior) adviseur, projectmanager en projectdirecteur. 

 • Het Rijksvastgoedbedrijf is op zoek naar gemotiveerde jonge mensen met durf en frisse ideeën. Die affiniteit hebben met vastgoed en willen werken bij en voor de Rijksoverheid. Je bent maatschappelijk betrokken en hebt de ambitie om je te ontwikkelen tot bijvoorbeeld projectmanager, contractmanager of technisch adviseur.

  Als trainee beschik je over een aantal basiscompetenties, die je tijdens het traineeship verder ontwikkelt:

  • Samenwerken: je werkt samen met anderen aan een gezamenlijk doel en deelt je kennis, informatie en ideeën met anderen.
  • Omgevingsbewust: je houdt rekening met relevante externe ontwikkelingen en omstandigheden en vertaalt deze naar je eigen werkterrein.
  • Initiatief en innovatief: je zoekt zelf kansen en mogelijkheden op en bedenkt nieuwe werkwijzen, diensten of producten.
  • Reflectievermogen: je reflecteert op je eigen functioneren en het functioneren van de organisatie en creëert nieuwe zienswijzen.
  • Resultaatgericht: je richt je op het bereiken van een vooraf bepaald resultaat en vertaalt doelen in concrete afspraken.
  • Analyseren: je herkent de kern en de verbanden in situaties, vraagstukken en gegevens en onderscheidt oorzaak en gevolg.
 • Je ontwikkelt jezelf als trainee op zowel persoonlijk gebied als op de werkgebieden projectmanagement, technisch management en inkoop & contractmanagement. Deze gebieden zijn bij ons sterk met elkaar verbonden via de Integraal Projectmanagementlijn (IPM). Dat vormt dan ook de rode draad in je traineeship, zodat je na het traineeship op tal van interessante plekken bij het Rijksvastgoedbedrijf kan instromen.

  In de eerste 3 blokken - van elk 6 maanden - ga je ervaring opdoen op de 3 genoemde werkgebieden. Na die periode doe je een externe opdracht van 3 maanden bij de klant. Bijvoorbeeld binnen een directie Huisvesting van een ministerie. Tot slot keer je weer terug bij 1 van de 3 werkgebieden die het beste bij je past (uiteraard in goed overleg). Daar bereid je je voor op het instromen in de organisatie.

  Je hebt 1 dag per week een trainingsdag over onder meer IPM, de werkwijze bij de Rijksoverheid en je persoonlijke vaardigheden. Daarnaast heb je per blok een werkbezoek of excursie, intervisie, en krijg je een mentor of coach. Ook start en eindig je ieder blok met een gesprek over je persoonlijke ontwikkeling.

  Werkgebieden

  In de komende periode vullen we deze pagina aan met meer informatie over het traineeship, maar ook over de werkgebieden en projecten waar het Rijksvastgoedbedrijf aan werkt. Bekijk en lees ondertussen de verhalen die we hebben gemaakt over de werkgebieden projectmanagement, technisch management en inkoop & contractmanagement:

  Projectmanagement

  Technisch management

  Inkoop & Contractmanagement

   

 • Om je aan te kunnen melden voor het Rijksvastgoed Traineeship is het belangrijk dat je niet langer dan 2 jaar geleden bent afgestudeerd op hbo of wo-niveau gerekend vanaf de start van het traineeship op 1 september 2020.

  Ben je afgestudeerd wo-er? Dan is er geen verplichte studieachtergrond. Heb je je hbo-bachelor gehaald? Dan gaat de voorkeur uit naar deze studierichtingen:

  • Economie
  • Bedrijfskunde
  • Rechten/juridische dienstverlening
  • Bouwkunde
  • Integrale Veiligheidskunde
  • Werktuigbouwkunde
  • Elektrotechniek
  • Facility management
 • Je krijgt een aanstelling voor 2 jaar gedurende het traineeprogramma. Het startsalaris is voor alle rijkstrainees gelijk. De Rijksoverheid werkt met een salarisschalensysteem. Als rijksvastgoedtrainee start je in schaal 10 en werk je fulltime. Naast je salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Na afloop van het traineeship krijg je een vaste aanstelling bij het RVB in schaal 11. Meer weten? Kijk dan op de pagina met alle informatie over arbeidsvoorwaarden bij de Rijksoverheid.

 • Selectieprocedure

  De eerste selectieronde is de cv-selectie. We kijken dan vooral naar je maatschappelijke betrokkenheid, affiniteit met de vastgoedsector, studie en eventuele werkervaring.

  Als je op basis van de cv-selectie wordt uitgenodigd dan wordt de nadruk gelegd op je capaciteiten en competenties.

  Er wordt dan getoetst of je de potentie hebt om door te groeien naar een management (IPM) rol. Dit kan door een online-assessment, later aangevuld met een opdracht-assessment.

  In de competentieselectie voer je drie gesprekken. In ieder gesprek worden twee competenties beoordeeld. Alle gesprekken vinden plaats op 1 dag, zodat aan het eind van de dag de selectiecommissie tot een eindconclusie kan komen.

  Planning 2020

  Aanmelden Woensdag 15 april 9.00 uur t/m zondag 17 mei 23.59 uur
  Selectiedagen Juni (data volgen)
  Start 2-jarig traineeprogramma 1 september

   

 • Heb je een vraag over het Rijksvastgoed Traineeship? Stuur ons een mail, en wij nemen contact met je op.

De werkgebieden in de praktijk

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon