'Ik bereken wat de AOW ons gaat kosten’

Kimberly Wagemans

Kimberly Wagemans

Financial trainee / financieel beleidsmedewerker - Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

'Meevaller van half miljard door minder WW’ers.’ ‘AOW door de vergrijzing onbetaalbaar.’ ‘JSF zeker 1,4 miljard euro duurder.’ Elke dag staan in de media talloze voorbeelden waarin overheidsbeleid en cijfers een grote rol spelen. Deze cijfers spraken me altijd aan. Waar komen ze vandaan? Wat is het verhaal achter de cijfers? We kennen allemaal de grote organisaties als het Centraal Planbureau, maar uiteindelijk zijn het toch mensen die de berekeningen maken. En dat wilde ik ook.

Beleidseconomie in de praktijk

Pas vrij laat in mijn bachelor economie en bedrijfseconomie wist ik zeker welke kant ik op wilde gaan. Mijn interesse voor cijfers in de praktijk brengen en daarmee gelijk wat betekenen voor de maatschappij, leek me erg leuk. Op mijn universiteit boden ze de master ‘Policy Economics’ aan, oftewel beleidseconomie. Dit leek mij de ideale springplank om uiteindelijk bij de Rijksoverheid terecht te komen. Via mijn zwager hoorde ik van het bestaan van het Financial Traineeship. Dat was precies wat ik zocht en ik besloot te solliciteren.

Val op tijdens je sollicitatie

Bij het sollicitatietraject had ik geluk dat mijn zwager een financial trainee kende. Ik heb contact met haar gezocht en zij heeft me op weg geholpen en verteld wat ik kon verwachten. Het eerste gesprek vindt plaats op het ministerie van Financiën. Mijn gesprek ging over mijn cv en interesses. Nog geen moeilijke vragen over de begroting. Dit is overigens niet bij iedereen het geval, dus bereid je goed voor. Het tweede gesprek vond plaats bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarbij we al snel meer de diepte in gingen. De grootste tip die ik kan meegeven voor een sollicitatie is om onderscheidend te zijn. Zorg dat je opvalt, want er solliciteren veel mensen!

Affiniteit met cijfers

Al bij het eerste sollicitatiegesprek viel het mij op dat economie helemaal niet de meest voorkomende studieachtergrond is voor het Financial Traineeship. Mijn lichting bestaat uit 27 mensen, waarvan slechts een handjevol echt een economische achtergrond heeft. Schroom dus niet om te solliciteren. Affiniteit met cijfers is wel noodzakelijk. Eventuele kennis die je mist, leer je tijdens het opleidingsprogramma.

Trainee en volwaardige collega

Direct vanaf de eerste week van mijn traineeship kreeg ik veel verantwoordelijkheden. Mijn hoofddossier is de AOW. In deze regeling gaat maar liefst €36 miljard om! Ik bereken meerjarig wat de AOW ons gaat kosten. Dat doe ik natuurlijk niet alleen. Je werkt veel samen en bouwt veel door op werk dat al gedaan is. Maar de AOW is wel mijn dossier, dus bij een fout ben ik het eerste aanspreekpunt. Door deze verantwoordelijkheden voel je je gelijk een volwaardige collega. De sfeer op de afdeling waar ik werk is ook zeer goed. We gaan bijvoorbeeld eens per jaar met een groep naar de Ardennen voor een weekend. Daarnaast hebben we regelmatig borrels en uitjes. Tot dusver heb ik het enorm naar mijn zin op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon