Hester Albers

Ik onderzocht de gebruiksvriendelijkheid van een zorgapp voor hart- en COPD-patiënten
Hester Albers

Hester Albers
Rijks ICT-trainee CIBG

  • Studeerde ergotherapie en vervolgde haar studie met de 2-jarige master medical informatics. Deed onderzoek naar de usability en acceptatie van een zorgapp voor hart- en COPD-patiënten. Doet aan klassiek ballet en houdt van bakken.

Hester Albers startte in september 2017 als Rijks ICT-trainee. Haar eerste werkplek is bij het CIBG, dat valt onder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het CIBG is verantwoordelijk is voor het bijhouden van landelijke registers en koppelt en ontsluit de gegevens in die registers. Bijvoorbeeld het BIG-, Donor- of Lerarenregister. Op de afdeling Informatievoorziening kijkt Hester naar procesverbetering.


Switchen van zorg naar ICT

'Ik ben oorspronkelijk ergotherapeut. Van mijn lichting trainees ben ik volgens mij de enige met een achtergrond in de zorg. Maar dat ik nu ICT-trainee ben, komt niet uit de lucht vallen. Tijdens mijn studie deed ik een minor zorgtechnologie, over innovaties in de zorg. En in mijn stage en bijbanen merkte ik dat er vaak problemen waren met ICT-systemen, bijvoorbeeld met het elektronische patiëntendossier (EPD). Het is erg lastig werken als dat het niet doet.

Uitzoeken waar je goed in bent

Door die ervaringen ben ik zorg en ICT gaan combineren in mijn master. Mijn scriptieonderzoek deed ik naar de gebruiksvriendelijkheid en acceptatie van een zorgapp voor hart- en COPD-patiënten. Na mijn afstudeerproject besloot ik voor het Rijks ICT Traineeprogramma te solliciteren. Wat me aansprak is dat je na 8 maanden weer van werkplek wisselt en zo dus bij 3 overheidsorganisaties ervaring opdoet. Ideaal om uit te zoeken waar je goed in bent.

Benefit management

Ik zit nu bij het CIBG, op de afdeling Informatievoorziening. Ik kreeg meteen verantwoordelijkheden, mocht beslissingen maken en werd vanaf mijn eerste dag in het team opgenomen. Wat ik doe? Op de afdeling is een verbetertraject gestart en kijken werkgroepen naar procesverbetering binnen onze ICT-systemen. Neem bijvoorbeeld wijzigingenbeheer of het contractmanagementproces: hoe kan dat sneller en beter? Ik houd mij bezig met benefit management: ik kijk hoe en waarmee we het resultaat van die verbeterde processen kunnen meten.

Opleidingsdagen en werkbezoeken

Als trainee volg je het centrale trainingsprogramma op de Rijksacademie. Samen met je medetrainees, eens per 3-4 weken. Die bijeenkomsten zijn heel verschillend van opzet: van ICT-architectuur tot adviesvaardigheden. De andere trainees van mijn lichting zie ik behalve op die opleidingsdagen ook als we samen lunchen of borrelen. Daarnaast organiseren we vaak samen activiteiten. Zo zijn we pas nog met een grote groep op werkbezoek geweest bij het Delfts laboratorium voor kwantumcomputers.'

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon