Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Teun van Overbeek

Jong fiscaal talent kan zijn hart ophalen bij de Belastingdienst
Teun van Overbeek

Teun van Overbeek
Fiscalist
Belastingdienst

  • Studeerde fiscale economie in Tilburg. Was voorzitter van de Tilburgse fiscalisten vereniging. Startte als informant bij de Belastingtelefoon. Was daarna fiscalist bij Grote Ondernemingen in Utrecht. Coördineert fiscale wetgeving op uitvoerbaarheid. Is voorzitter van B/Jong, de netwerkorganisatie binnen de Belastingdienst voor jonge medewerkers.
  • Gaat er in zijn vrije tijd graag met de racefiets op uit en heeft ook een oude liefde hervonden: het beeldend kunstenaarschap. Verdiept zich vooral in de karikaturen.

De Belastingdienst zorgt voor het innen van belastinggeld voor de BV Nederland. Dat geld wordt besteed aan bijvoorbeeld onderwijs, veiligheid en gezondheidszorg. Teun van Overbeek werkt als fiscalist bij de Belastingdienst. Hij startte daar in 2010 bij de Belastingtelefoon, maar houdt zich inmiddels bezig met vennootschapsbelasting van grote ondernemingen.


Potje voetbal

‘Door een rare val tijdens een potje voetbal waar ik mijn bovenbeen brak, ben ik aan het begin van mijn loopbaan een tijd uit de running geweest. Dat gaf mij tijd om mij goed te oriënteren. Ik kon aan de slag bij een big four kantoor, maar ook bij de Belastingdienst. Het opleidingstraject bij de Belastingdienst leek me inhoudelijk erg interessant en dus ging ik daar werken.

Jong fiscaal talent

De Belastingdienst startte destijds met een traject voor jong fiscaal talent bij de Belastingtelefoon. Ik hield me daar bezig met loonheffing en inkomsten-, omzet- en vennootschapsbelasting. Hoewel ik vrij eenvoudige vragen beantwoordde was het erg leerzaam. Je merkt welk effect fiscale wetgeving op belastingplichtigen heeft.

Miljoenentraject

In vrij korte tijd groeide ik door naar de functie van heffingsspecialist. Ik beoordeel vraagstukken waar veel geld mee gemoeid is. Zo had ik onlangs een project waarbij een onderneming voor miljoenen verkocht werd.

Ik bekijk dan hoe we de feiten fiscaal moeten beoordelen. Zo onderzoek ik welke kosten behoren tot de verkoop van de onderneming. Deze kosten zijn namelijk niet aftrekbaar. Voor dergelijke klussen spreek ik met de ondernemers zelf, met de raad van bestuur en hun adviseurs. Die verantwoordelijkheid krijg je als jonge fiscalist echt alleen bij de Belastingdienst.

Netwerkvaardigheden

Ik houd me ook bezig met het creëren van ruimte voor nieuwe ideeën. Een voorbeeld hiervan is kennis borgen binnen de organisatie. Hoe stoom je jonge mensen klaar om aan de slag te gaan als fiscalist bij de Belastingdienst en behoud je bestaande kennis? Door dit soort klussen naast mijn inhoudelijke werk te doen, kwam ik erachter dat ik een echte netwerker ben. Ik werk nu dan ook als adviesregisseur. Ik coördineer de beïnvloeding op nieuwe fiscale wetgeving zodat deze uitvoerbaarder, robuuster en fraudebestendiger worden. In korte tijd zoveel leren, ervaren en uitvoeren dat vind ik nog iedere dag mooi.’

Gerelateerde artikelen

Ik werk voor Nederland

De Belastingdienst heeft gemiddeld 500 applicaties in eigen beheer
Koen Lucassen
Manager Hosting services
Belastingdienst

Komt oorspronkelijk uit de telecomsector voordat hij aan de slag ging bij de Belastingdienst. Combineert zijn technische kennis met zijn meer dan gemiddelde interesse voor ICT.

Lees meer over Koen Lucassen
Bij de Belastingdienst leer ik meer dan werken met cijfers alleen
Reinalda van Oostendorp
Accountant in opleiding
Belastingdienst

Reinalda volgt de studie Accountancy aan de Business Universiteit Nyenrode te Breukelen en werkt als tax auditor bij de Belastingdienst.

Lees meer over Reinalda van Oostendorp
Als de online aangifte verandert, heeft mijn team de ICT daarvoor ingekocht
Ton Lammers
Inkoopspecialist ICT
Belastingdienst

Studeerde Nederlands recht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Deed daarna een postacademische opleiding telematica.

Lees meer over Ton Lammers
Door Java-developers bij elkaar te brengen, groeit onze kennis
Anton de Ruiter
Vakcoördinator Java
Belastingdienst

Studeerde aan de Hogere Informatica Opleiding in Enschede en werd programmeur bij Philips. Haalde zijn master business administration aan de universiteit van Bradford in Engeland.

Lees meer over Anton de Ruiter
Als adviseur werving en selectie praat je met iedereen, van vacaturehouder tot sollicitant
Jesse Geul
Adviseur werving en selectie
Belastingdienst

Ging naar de politieschool en werkte 10 jaar bij de politie in Amsterdam. Studeerde naast zijn baan commerciële economie aan de Hogeschool van Amsterdam.

Lees meer over Jesse Geul
We richten een geautomatiseerde delivery pipeline in en onderzoeken of we die met Docker kunnen voortbrengen
Bram van den Hout
Architect Java ontwikkelstraat
Belastingdienst

Studeerde scheikunde in Wageningen. Maakte tijdens zijn studie kennis met het programmeren van computermodellen.

Lees meer over Bram van den Hout
Werk dat heel Nederland raakt
Merijn Boot
Functional Modeller
Belastingdienst

Studeerde bedrijfsinformatietechnologie aan de Universiteit Twente Had zijn eerste baan bij Capgemini en werkte in opdracht van de Belastingdienst aan het Toeslagen Verstrekkingen

Lees meer over Merijn Boot
Wiskunde toepassen in ingewikkelde software-systemen is altijd leuk
Enno Boersma
System engineer
Belastingdienst

Kwam na zijn studie terecht bij de Belastingdienst en maakte tijdens de selectiedag van de Belastingdienst kennis met de verschillende ICT-projecten van de organisatie.

Lees meer over Enno Boersma
Als bij de Douane een systeem hapert, word ik uit mijn bed gebeld
Maarten de Vries
Senior exploitatie specialist
Belastingdienst

Deed de mts-opleiding procestechniek en was daarna werkzaam in de procesindustrie.

Lees meer over Maarten de Vries
Met onze Agile-aanpak creëren we een sterke verbinding tussen business en IT
Tamara Schreuder
Applicatieontwikkelaar
Belastingdienst

Deed de pabo maar besloot dat haar hart niet bij het onderwijs lag. Stroomde in bij PinkRoccade, waar ze een opleiding voor ICT’er kon volgen.

Lees meer over Tamara Schreuder
Er zijn bij het toeslagenportaal altijd nieuwe wensen, nieuwe sprints, nieuwe releases
Marko Hendriks
Ontwerper
Belastingdienst

Studeerde technische bedrijfskunde aan de hts. Werkte na zijn studie kort bij ABT Benelux, een bedrijf met Amerikaanse roots.

Lees meer over Marko Hendriks
Mensen ertoe bewegen om zich bewust te zijn van beveiliging
Patrick Borsoi
Adviseur informatiebeveiliging
Belastingdienst

Volgde de studie informatica aan de hts. Besloot tijdens het vervullen van zijn militaire dienstplicht te solliciteren bij de Belastingdienst.

Lees meer over Patrick Borsoi
Onze securityspecialisten bestrijden cybermisdaad met de nieuwste techniek
Karl Lovink
Lead Security Operations Center
Belastingdienst

Behaalde de titel Master of Security in Information Technology (MSIT) aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Lees meer over Karl Lovink
Binnen 4 maanden realiseerden we de eerste productieversie
Willem van Deel
Lead ontwikkelaar
Belastingdienst

Studeerde MTS elektronica. Ging na zijn studie aan de slag als software ontwikkelaar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Lees meer over Willem van Deel
Het is razend interessant om te werken aan bedrijfskritische systemen waarbij je zo in de spotlight staat
Betsy Pepels
Softwarearchitect
Belastingdienst

Studeerde Natuurkunde en Informatica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Verrichte op dezelfde universiteit onderzoek op het gebied van Computing Science.

Lees meer over Betsy Pepels
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon