Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Rijks I-Traineeship (ICT, Data, Cyber)

Het Rijks I-Traineeship is het 2-jarige programma van de Rijksoverheid voor afgestudeerd I-talent met ambitie. Kies voor ICT, Data of Cyber en werk aan actuele I-vraagstukken met maatschappelijke impact. Dit traineeship is dé start van jouw carrière in de ICT.

Tijdens het Rijks I-Traineeship werk je in 2 jaar tijd, bij 3 verschillende opdrachtgevers, mee aan de belangrijkste I-vraagstukken van verschillende rijksorganisaties. Het Rijks I-Traineeship is bedoeld voor pas afgestudeerden met een I-achtergrond. Afhankelijk van jouw interesses, kennis en vaardigheden kies je voor één van de 3 richtingen binnen het programma: ICT, Data of Cyber.

Je kunt kiezen tussen deze specialisaties

Tijdens dit traineeship doe je onderzoek, breng je adviezen uit, optimaliseer je processen, implementeer je nieuwe toepassingen of werk je aan het ontwikkelen van applicaties. Meer weten? Lees meer informatie op de website van het Rijks I-Traineeship.

Titel: Het Rijks I-Traineeship ICT, data, cyber. ICT Hi, ik ben Grace. ICT-Trainee bij het Rijk. Dat had ik eigenlijk nooit gedacht want ik ben helemaal niet zo super technisch. Maar gelukkig bij de richting Rijks ICT-Traineeship hoeft dat ook niet. Het is meer gericht op beleid en procesvorming. Ik vind het leuk om mensen te helpen en in deze snel zich ontwikkelende wereld vind ik het leuk om creatief en innovatief bezig te zijn. Ik sla namelijk graag de brug tussen techniek en mensen. Grace fietst naar haar werkplek. Ik werk momenteel bij het SSCI in Gouda. ICT-leverancier binnen het domein van het ministerie van Justitie en Veiligheid en zijn ketenpartners. Door mijn werk kom ik in aanraking met ontzettend veel verschillende mensen. En ben ik bezig met innovatie. Super vet dus! Titel: Waar werk je nu aan? Een van de klanten van het SSCI is de dienst Justitiële Inrichtingen. Zij gaan over de gevangenissen In Nederland. En voor hen ben ik een user experience onderzoek aan het opzetten voor de nog te ontwerpen klantportal. Dit is een dashboard waarop klanten kunnen inloggen om klant specifieke informatie in te zien. In de ICT werken is echt niet alleen maar achter de PC zitten. Je praat namelijk heel veel met mensen. Wat hebben zij bijvoorbeeld nodig en waar lopen zij tegenaan. 'Hi allemaal!' 'hoi'. 'Zijn jullie klaar voor de creatieve sessie?' 'Ja, zeker...' Wat ideaal is aan dit trainee-programma is dat je er niet alleen voor staat. Zo ga ik zelf regelmatig wat drinken of eten met andere trainees. En dan kunnen we sparren over alles waar we tegenaan lopen. En het is natuurlijk supergezellig. Op mijn werkplek ben ik nooit alleen. Mijn begeleidster kan ik alles vragen en zij helpt mij mijn weg te vinden. En daarnaast is er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Een van de redenen is dat trainees heel veel kennis meenemen van hun studie. Ze werken daar met nieuwe opdrachten, nieuwe ontwikkelingen en die kennis maken wij graag gebruik van. En natuurlijk de energie die ze meebrengen. Wat ik zo fijn vind aan werken bij de overheid is dat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn. Voor iemand zoals ik die heel veel verschillende dingen leuk vind is het de ideale omgeving om uit te zoeken waar ik nou echt blij van word. En dan kan ik mij daarop verder ontwikkelen. Titel: Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Rijks I-Traineeship. #ICT #Data #Cyber #werkenvoornederland Voor meer informatie www.rijksitraineeship.nl

Het Data Traineeship biedt je een unieke kans om aan de slag te gaan met actuele beleids- en uitvoeringsvraagstukken door inzet en analyse van data. Je verdiept je in het doel van de organisatie, doet onderzoek, adviseert, optimaliseert processen en implementeert nieuwe datatoepassingen. Meer weten? Lees meer informatie op de website van het Rijks I-Traineeship.

Titel: Het Rijks I-Traineeship ICT, data, cyber. Data. Hai, ik ben Stijn, en ik ben Data-Trainee bij het Rijks I-Traineeship. Na mijn onderszoeksmaster wide ik graag meer leren over het onderzoeken van big data. Gelukkig is er heel veel data dat circuleert binnen de Rijksoverheid. En daar kan ik dus heel veel onderzoeken en doen. Ik werk nu bij Defensie waar alles op het gebied van data-science mogelijk is. Omdat Defensie zo’n grote organisatie is lopen er projecten op tal van onderwerpen zoals beeldanalyse, tekst analyse en data governance. Ik hou mij graag bezig met belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Tegenwoordig kunnen we ontzettende veel met data, maar het is ook belangrijk om je af te vragen. Wat wil je met die data? En wat mag er juridisch gezien met die data? Ook bij Defensie willen ze hier meer over leren van de beleidsmakers tot de data scientists. En daar doe ik nu onderzoek naar. Bij Defensie voel ik me heel erg nieuwsgierig en zij bieden mij in combinatie met het programma. Genoeg ruimte om mezelf verder persoonlijk te ontwikkelen. En zeker ook om mijn onderzoeksvaardigheden te ontwikkelen. Naast contact met mijn medetrainees heb ik ook veel contact met mijn begeleider. Eens kijken wat hij ervan vindt? Begeleider: Wat ik er zo fijn aan vind is dat het een groep jonge en dynamische mensen is. Die een heel nieuw licht hier kunnen brengen op data-science. Wat erg nodig is binnen defensie. En dat dynamische, dat vind ik geweldig. Stijn: Het grootste voordeel van trainee zijn bij dit 2-jarige programma is dat je op drie verschillende ministeries kunt werken en tegelijkertijd word je ook nog eens begeleidt door het CBS. Je kunt dus in zeer korte tijd heel veel leren over data science.

Ben jij nieuwsgierig en kun jij ‘out-of-the-box’ denken? Werk jij nauwkeurig, oplossingsgericht en heb jij gevoel voor cyber? Als Cyber trainee draag je direct bij aan de veiligheid van Nederland en werk je aan het cyberveilig en -alert houden van de Rijksoverheid. Meer weten? Lees meer informatie op de website van het Rijks I-Traineeship.

 • ICT-traineeship

  Tijdens dit traineeship doe je onderzoek, breng je adviezen uit, optimaliseer je processen, implementeer je nieuwe toepassingen of werk je aan het ontwikkelen van applicaties.
  Lees meer over de richting ICT op de website van het Rijks-I-Traineeship.

  Data-traineeship

  Het Data-traineeship biedt je een unieke kans om aan de slag te gaan met actuele beleids- en uitvoeringsvraagstukken door inzet en analyse van data. Je verdiept je in het doel van de organisatie, doet onderzoek, adviseert, optimaliseert processen en implementeert nieuwe datatoepassingen.
  Lees meer over de richting Data op de website van het Rijks-I-Traineeship.

  Cyber-traineeship

  Ben jij nieuwsgierig en kun jij ‘out-of-the-box’ denken? Werk jij nauwkeurig, oplossingsgericht en heb jij gevoel voor cyber? Als Cyber-trainee draag je direct bij aan de veiligheid van Nederland en werk je aan het cyberveilig en -alert houden van de Rijksoverheid.
  Lees meer over de richting Cyber op de website van het Rijks-I-Traineeship.

 • Je krijgt een aanstelling voor 2 jaar gedurende het traineeship. Het startsalaris is voor alle trainees gelijk. De Rijksoverheid werkt met een salarisschalensysteem. Je start in schaal 10.0 op basis van een 36-urige werkweek. Daarnaast ontvang je jaarlijks vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.

  De secundaire arbeidsvoorwaarden bij de Rijksoverheid zijn uitstekend. Een goede balans tussen jouw werk- en privéleven en flexibele werkplekken en -tijden zijn kenmerkend voor het werken bij de overheid. Bovendien kun je gebruikmaken van diverse regelingen voor studie en scholing. En er is uiteraard volop aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling.
  Meer weten? Kijk dan op de pagina met alle informatie over arbeidsvoorwaarden bij de Rijksoverheid.

  Na je Rijks I-traineeship

  In de eindbeoordeling van je traineeship wordt vastgesteld of je goed hebt gefunctioneerd. Vanaf dat moment kun je reageren op alle interne vacatures binnen de Rijksoverheid. Door de brede oriëntatie en werkervaring die je hebt opgedaan, kun je zelf goed bepalen waar je bij voorkeur terecht wilt komen. Uiteraard helpt het Rijks I-Traineeshipteam jou bij jouw oriëntatie naar een passende functie op een van de cruciale plekken binnen de Rijksoverheid.

 • Selectieproces

  Tijdens de sollicitatieprocedure van het Rijks I-Traineeship kijken wij naar je kwaliteiten en je motivatie om bij de Rijksoverheid te werken. Ook kijken we of je het in je hebt om als I-trainee aan de slag te gaan binnen de Rijksoverheid. Meer informatie over het selectieproces vind je op de website van het Rijks I-Traineeship.

 • Blijf op de hoogte van updates en volg de belevenissen van de Rijks I-trainees op Instagram en LinkedIn.
  Heb je specifieke vragen over het Rijks I-Traineeship? Neem dan contact op met ons via rijksitraineeship@rijksoverheid.nl of ga naar de website van het Rijks I-Traineeship.

Gerelateerde artikelen

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon