Traineeship Gegevensmanagement - ministerie van Justitie en Veiligheid

Ben jij een bijna of net afgestudeerde wo’er, dan geeft het Traineeship Gegevensmanagement bij het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) je dé kans om opgeleid te worden in het nieuwe vakgebied van gegevensmanagement. Tijdens dit traineeship vorm je samen met de andere trainees een hechte groep. Jullie zijn de pioniers die het vakgebied gegevensmanagement op de kaart zetten. Dit wordt een uitdagend pad, maar altijd samen en met als doel om waarde toe te voegen aan de maatschappelijke opgave van JenV.

Dit ga je doen

Met gegevensmanagement organiseer je het gebruik van gegevens zodat ze veilig, betekenisvol, toegankelijk, deelbaar, bruikbaar, juist en rechtmatig zijn. In dit traineeship leer je welke methodes er zijn om gegevens goed te managen, hoe je die methodes toepast en hoe waardevol dit is voor heel Nederland. Tijdens en na het traineeship vervul je een voortrekkersrol bij het in praktijk brengen van gegevensmanagement.

In 3 jaar tijd maak je kennis met 3 verschillende organisaties van Justitie en Veiligheid. Onder Justitie en Veiligheid vallen meer dan 40 organisaties door heel Nederland. Denk aan de Politie, het Openbaar Ministerie, het Nederlands Forensisch Instituut, het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers en de Dienst Justitiële Inrichtingen. Bij deze organisaties werk je mee aan actuele vraagstukken met maatschappelijke impact, leer je ‘on the job’, bouw je een breed netwerk op en maak je kennis met het domein van Justitie en Veiligheid.
 

‘Als overheid moeten we volledig transparant naar de maatschappij kunnen zijn over welke gegevens we hebben, wat ze betekenen vanuit wet en beleid, met wie we ze delen, voor welk doel en op basis van welke wettelijke grondslag. Als dat niet zo is, kunnen we ook niet vragen om meer vertrouwen’

Ronald Damhof, CDO Ministerie van Justitie en Veiligheid

 

Dit krijg je van ons

 • Een uitgebreid en diepgaand traineeshipprogramma van 3 jaar over gegevensmanagement. Hierbij ontwikkel je jezelf tot specialist richting functies als data steward, data architect, data modelleur, gegevensmanager, adviseur datawetgeving of hoofd van het CDO-office. 
 • Een tijdelijke aanstelling van 2 jaar waarin je naast het traineeship ervaring opdoet bij 2 onderdelen van JenV. Na het 2e jaar solliciteer je op de plek waar jij wilt werken. Dit is niet gebonden aan Den Haag.
 • Een contract voor 36 of 32 uur per week – net wat jij wilt.
 • Direct een goed salaris: je start met 3091,60 euro bruto per maand (schaal 10).
 • Een Individueel Keuzebudget (IKB), waarmee je zelf kiest voor bijvoorbeeld meer verlofuren of extra inkomsten.
 • In korte tijd een groot netwerk dat je kunt gebruiken voor vervolgstappen in je carrière.
 • Hulp bij het vinden van een definitieve aanstelling binnen het ministerie vanaf het 3e jaar waarbij je bijdraagt aan het fundament van de Nederlandse overheid. Bij goed functioneren kun je sowieso rekenen op een aantrekkelijk aanbod.
 • Ontzettend leuke collega's met wie je gaat samenwerken.

Jouw opleiding en ontwikkeling

Binnen het traineeship volg je verschillende opleidingstrajecten gericht op het vakgebied gegevensmanagement. De kennis die je al hebt of opdoet, pas je direct toe bij jouw opdrachtgever. Met een ontwikkeltraject werk je daarnaast aan jouw eigen ontwikkeling en ga je aan de slag met vragen als: wie ben ik, waar ben ik goed in en wat wil ik bereiken? Na 3 jaar ben jij de specialist gegevensmanagement en misschien wel een van de toekomstige Chief Data Officers van het ministerie. 

Wat neem je mee

 • Je voelt je aangetrokken tot het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Het motiveert je een bijdrage te leveren aan een veilig Nederland en een moderne en transparante overheid waar het gaat om gebruik van gegevens.
 • Je hebt een wo-diploma op masterniveau (of behaalt dat uiterlijk 1 december 2024). 
 • Tijdens je opleiding heb je bij je onderzoek kennis en ervaring opgedaan met het verwerken van gegevens.
 • Je hebt een duidelijke affiniteit met het vakgebied gegevensmanagement. Niet zozeer vanuit technische perspectief, maar meer vanuit het besef van wat kwalitatief goede data voor een organisatie kan betekenen. 
 • Je bent in staat conceptueel en in structuren te denken, werkt graag in teamverband en het ligt in je karakter om het initiatief te nemen en leiderschap te tonen. 
 • Je motivatie, affiniteit met data en de genoemde karaktereigenschappen vinden wij belangrijker dan je opleiding. Niettemin kun je denken aan studierichtingen als bedrijfseconomie, bedrijfsinformatiekunde, technische bestuurskunde, business analytics, bedrijfskunde gecombineerd met IT, juridisch, legal management & technology, criminologie, politicologie, econometrie, geschiedenis, business administratie, informatiekunde, philosophy politics and economics, (business) information of ICT management/technology, BIM/IM/BIT.

Zo ziet je sollicitatieproces eruit

 • Stuur je cv voor 15 mei naar [email protected]
 • Meld je je aan voor april, dan ontvang je een uitnodiging voor een kennismakingsdag in april. Ronald Damhof, de Chief Data Officer van JenV en een van de bekendste voortrekkers op dit gebied, vertelt je waarom dit vakgebied zo belangrijk is en blijft. Ook krijg je de kans om hem en JenV-organisaties te spreken. Daarnaast vertellen we je uitgebreid over hoe het traineeshipprogramma er concreet uitziet.
 • Je ontvangt een uitnodiging voor een e-assessment. Dit bestaat uit een assessment game, een persoonlijkheidstest en een vragenlijst. Deze onderdelen doe je online.
 • Past jouw profiel, dan word je uitgenodigd voor een selectiedag. Op deze dag krijg je nog een aantal testen en gesprekken.
 • Tot slot nodigen we je uit voor de matching. Op deze dag gaan we met je in gesprek om te kijken of we een wederzijdse match hebben en maak je je definitieve keuze. 
 • Staan alle seinen op groen, dan ontvang je begin juli je traineecontract. We kijken ernaar uit om samen met jou dit avontuur te starten op 1 september.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon