Rijks I-Traineeship (ICT, Data, Cyber)

Het Rijks I-Traineeship is voor net of bijna afgestudeerde hbo'ers en wo'ers dé start van een carrière bij de Rijksoverheid. In 2 jaar tijd ontwikkel jij je tot professional op het gebied van ICT, Data of Cyber door mee te werken aan actuele I-vraagstukken bij verschillende rijksorganisaties. Met jouw nieuwe kennis en innovatieve inzichten draag jij bij aan de toekomst van Nederland.

In 2 jaar tijd voer jij 3 opdrachten uit van 8 maanden bij verschillende rijksorganisaties. Hier werk je mee aan actuele vraagstukken met maatschappelijke impact, leer je ‘on the job’, bouw je een breed netwerk op en maak je kennis met werken bij de Rijksoverheid. Daarnaast krijg je vanuit het traineeship verschillende vakgerichte opleidingsdagen aangeboden waarmee je jouw skills en kennis op het gebied van ICT, Data of Cyber uitbreidt. De kennis die je al hebt of opdoet pas je direct toe tijdens jouw opdracht. Met behulp van een ontwikkeltraject werk je aan jouw eigen ontwikkeling en ga je aan de slag met vragen als: wie ben ik, waar ben ik goed in en wat wil ik bereiken? Zowel in jouw professionele als persoonlijke ontwikkeling ga jij vooruit. Afhankelijk van jouw interesses, kennis en vaardigheden kom je terecht in één van de 3 tracks binnen het Rijks I-Traineeship: ICT, Data of Cyber.

Blijf op de hoogte

Volg het Rijks I-Traineeship op Instagram en LinkedIn om op de hoogte te blijven van nieuws en events.

Je kunt kiezen tussen deze tracks

Loop jij warm voor thema’s zoals informatiemanagement, privacy, digitale transformatie, innovatie, informatiebeveiliging en veranderde I-wetgeving? Ben jij de toekomstige trainee die de Rijksoverheid op ICT-gebied graag verder helpt? Kies dan voor de ICT-track van het Rijks I-Traineeship.

Wat ga je doen als ICT-trainee?

Als ICT-trainee krijg je veel mee van de verschillende rijksorganisaties en hun ICT-uitdagingen. Jouw opdracht kan bestaan uit het schrijven en formuleren van adviezen of beleid op ICT-gebied, onderzoek doen naar digitale samenwerking, herformulering van informatiebeveiligingsplannen, analyses uitvoeren, nieuwe toepassingen implementeren of juist toffe applicaties mee helpen ontwikkelen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Word jij enthousiast van datavisualisatie, datadashboards, informatievoorziening, privacy, innovatie of databeleid? Bijt jij je graag vast in data-gerelateerde onderwerpen en vind je het interessant om mee te werken aan en het opstellen van beleid op het gebied van data? Wil jij de Rijksoverheid helpen beter datagedreven te werken? Zoek niet verder: bij de Datatrack van het Rijks I-Traineeship ben je aan het juiste adres.

Wat ga je doen als Datatrainee?

Het Rijks I-Traineeship biedt je een unieke kans om aan de slag te gaan met actuele datavraagstukken en bij diverse organisaties de sfeer te proeven en enorm veel kennis, kunde en ervaringen op te bouwen. Afhankelijk van de opdrachten die je uitvoert, leer je wat er al met data wordt gedaan binnen het Rijk en bouw je mee aan het verder inzetten van data. Elke opdracht is weer anders. Zo ontwikkel je bijvoorbeeld dashboards, ontsluit en structureer je datasets, implementeer je software voor data-analyses, help je rijksorganisaties om meer datagedreven te werken, of ontwikkel je datamodellen.

Word jij enthousiast van het analyseren en toegankelijk maken van gegevens en wil je aan de slag met threat-hunting en forensics? Lijkt het je interessant om je te storten op awareness-campagnes en om te duiken in en adviseren over security bij complexe ICT-projecten? Kun je bovendien niet wachten om de Rijksoverheid digitaal veiliger te maken met behulp van jouw cyberskills, kennis en adviezen? Dan is de Cybertrack van het Rijks I-Traineeship iets voor jou!

Wat ga je doen als Cybertrainee? 

Als Cybertrainee werk je direct mee aan de veiligheid van Nederland. Je verdiept je in cybertechnologie en -beleid en helpt rijksorganisaties om cybersecurity te integreren in hun beleid en werkprocessen. Je werkt bovendien op het hoogste beveiligingsniveau van de Rijksoverheid. Jouw opdracht bestaat bijvoorbeeld uit het schrijven en formuleren van adviezen of beleid op het gebied van cyber. Concreet betekent dit dat je helpt met het schrijven van een crisishandboek, een quickscan uitvoert op het gebied van cyberweerbaarheid of dat je een beleidskader voor kwetsbaarhedenscans opstelt. Kortom: vanaf dag 1 ben jij een belangrijke speler in het cyberveilig en -alert houden van de Rijksoverheid.

Lees de ervaringen van Rijks-I-trainees

Andere traineeships

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon